Megfelelő nyelviskolát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megfelelő nyelviskolát választani?

Multilingual-456774 960 720.png

Nem csak közhely a globalizáció. A munka világában vagy akár hétköznapi életünkben is nagy szerepe van a nyelvtudásnak. Külföldön is, és itthon is a legtöbb cégnél az a munkavállaló élvez prioritást, aki a megfelelő szakmai háttér mellett legalább két nyelven képes folyékonyan kommunikálni és dolgozni. Ha az iskolai évek alatt nem használjuk ki a lehetőségeket a nyelvtanulásra, akkor bizony sok esetben nem könnyű feladat energiát és időt szánni egy új nyelv elsajátítására, vagy egy egyszer már alapszinten megismert nyelv használatát továbbfejleszteni. De ne csüggedjünk, mert a nyelviskolák gyors és gyakorlatias nyelvtanulási lehetőségeket kínálnak költséghatékony módon. A piac azonban nagy, számtalan oktatási intézmény közül válogathatunk. De hogyan találjuk meg magunknak a legmegfelelőbbet?

[szerkesztés] Lépések

 1. Válasszuk ki az ideális kurzus nehézséget!
 2. Gyűjtsünk információkat a piacon fellelhető iskolák kurzusairól! Mennyire gyakorlatorientált, mennyire intenzív, mennyibe kerül stb.
 3. Sok nyelviskola tart nyílt napokat. Ha tehetjük, látogassunk el a kiszemelt helyszínekre, mielőtt döntenénk.
 4. Iratkozzunk be, és járjunk el rendszeresen!

[szerkesztés] Tippek

 • Nem feltétlen az számít, mit olvasunk az iskola brosúrájában. Inkább hagyatkozzunk az iskola hírére, ismerőseink vagy az ott tanulók tapasztalataira.
 • Egy intenzív tanfolyam pár hetes, így minden gyakorlati óra fontos. Próbáljunk meg minden órán maximálisan figyelni.
 • A nyelviskola tananyaga mellett próbáljuk meg hobbijainkat is összekötni az adott nyelvvel. Manapság már minden film és könyv elérhető majd minden idegen nyelven.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Némi pénz. A pár hetes kurzusok reális ára tízezres nagyságrendben mozog. Ha valaki az alapoktól kezdi, akkor könnyen elérheti a százezres nagyságrendet is, mire elsajátítja az adott nyelv beszédtechnikáját és kifejezéseit.
 • Tananyag. Legtöbb esetben a nyelviskola tartalmazza a tankönyvek, online anyagok árát is.
 • Kitartás és rengeteg gyakorlás.
 • Előzetes nyelvismeret. A nulláról a legnehezebb egy nyelvet megtanulni. Miután picit ismerkedtünk az adott nyelv hangzásával, kultúrájával, csak utána vágjunk bele az intenzív tanulásba.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A nyelviskolák legnagyobb előnye az intenzív gyakorlatorientált oktatás. Ha nem látogatjuk rendszeresen az órákat, nem fogunk mélyebb nyelvtudást elsajátítani.
 • Vannak olyan oktatócentrumok, amelyek oktatási színvonala gyenge. Igyekezzünk kiszűrni ezeket.
 • A kurzus ára nem egyenesen arányos a hatékonysággal.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját tapasztalat alapján.

Az oldal szerzői

Illes