Megelőzni a szürkehályogot

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megelőzni a szürkehályogot?

Hogyan-kell-a-megelozni-a-szurkehalyogot.png

Sajnos a 65-75 évesek közül minden ötödik, 75 év felett pedig minden második ember szenved a szürkehályog által okozott látásproblémától, amely ezekkel a drasztikus adatokkal a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik. A szürkehályog kialakulása a kor előrehaladtával egyre valószínűbb, hiszen ez az öregedés velejárója. A szürkehályog nem egy hártya a szemlencse felületén, hanem a szemlencse szerkezetében végbemenő kémiai változások eredménye, amely a lencse fényáteresztő képességének csökkenését és homályosodását okozza. A szürkehályog csak műtéti úton gyógyítható, így érdemes inkább a megelőzésre fókuszálni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Táplálkozz egészségesen és kiegyensúlyozottan! Fogyassz állati eredetű élelmiszereket, hiszen a húsok, halak és tejtermékek gazdagok olyan vitaminokban, amelyek a szemeid egészségének megőrzéséért felelnek. A vitamindús, magas tápértékű ételek mellett figyelj az antioxidánsok bevitelére is.
 2. Fogyassz vitaminokat! A B6-, B9- és B12-vitaminokra érdemes nagy hangsúlyt fektetned. A B6-vitamin támogatja az anyagcsere-folyamatokat, amelynek hatására ellenállóbb marad a szemlencse fehérjeszerkezete. Egy tanulmány szerint azoknál, akiknél alacsony a folsav- és a B12-vitamin szint, nagyobb valószínűséggel alakul ki idős korban a szürkehályog. Az egészséges látás megőrzéséhez továbbá A- és C-vitaminra is szüksége van a szervezetnek.
 3. Ügyelj a vércukorszintedre! A cukrok torzítják a fehérjék és a zsírok szerkezetét, és káros végtermékeket hoznak létre. Ez az úgynevezett glikációs folyamat, amely a szemlencsét alkotó fehérjék struktúráját is tönkreteheti. Ha sok cukrot fogyasztasz, azzal meggyorsítod a folyamatot, de ha egészségesen étkezel, akkor a minimumra csökkentheted a mérgező végtermékek kialakulását és megakadályozhatod a szemeid romlását.
 4. Kerüld a dohányzást! A dohányzásnak rengeteg káros hatása van, nem meglepő, hogy a látásunkat is negatívan befolyásolja.
 5. Ne nézz a napba, illetve erős UV sugárzáskor mindig viselj UV szűrős napszemüveget. A szemlencsét érő rendszeres erős sugárzás szintén fokozza a szürkehályog kialakulásának kockázatát.
 6. Óvd a szemedet fizikai behatásoktól is! Ütés vagy egyéb sérülés következtében is kialakulhat hályog a szemen!
 7. Rendszeresen végeztess pajzsmirigyműködés vizsgálatot! Az anyagcsere betegségek is lehetnek a szürkehályog kiváltó okai.
 8. Vedd komolyan a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokat! A korszerű diagnosztikai berendezések már a korai elváltozások kimutatását is lehetővé teszik, így időben megkezdhető a szakszerű kezelés és megelőzhető a nagyfokú látásromlás.

[szerkesztés] Tippek

 • A homoktövis, a csipkebogyó és a paprika gazdag C-vitaminban.
 • Kiváló B6-vitamin-források: máj, hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica és zöldségfélék.
 • B9-vitamin-tartalmú élelmiszereink: búzacsíra, máj, paraj, szójabab, tojássárgája, endívia, fejes saláta, spárga, lencse, teljes kiőrlésű gabonafélék, brokkoli és karfiol.
 • B12-vitamin a legnagyobb arányban a májban és a húsokban található.
 • Keress olyan szemészetet a szűrővizsgálatokhoz, amely megbízható és nagy tapasztalattal rendelkezik a szürkehályog szűrésében és kezelésében.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Változatos, tápanyagdús étkezés.
 • Rendszeres szűrővizsgálatok.
 • UV szűrő szemüveg.
 • Vitaminok: A, B6, B9, B12, C.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szürkehályog végül vakságot okozhat. Vedd komolyan a megelőzést és a felismerést is! Ha problémát észlelsz, fordulj orvoshoz!
 • Egyes szteroidtartalmú gyógyszerek állhatnak a betegség kialakulása mögött.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lilly, TimiO