Megelőzni a penész kialakulását a falon

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megelőzni a penész kialakulását a falon?

Hogyan-kell-megelozni-a-penesz-kialakulasat-a-falon.jpg

A lakásban kialakult penészgomba súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mert a belélegzett levegővel a tüdőbe, hörgőkbe, melléküregekbe kerülhet, ami fejfájást, légúti megbetegedéseket, hosszú távon allergiát okoz. Vajon hogyan lehet megakadályozni a penészedést a falon? Cikkünkben ennek nézünk utána.

[szerkesztés] Alapvető tanácsok

  1. Gyakrabban találhatunk penészt a gipsszel, mesterséges összetevőket tartalmazó vakolattal vagy emulziós festékkel bevont falakon. Előnyben kell részesíteni a kalciumot és ásványi festékeket tartalmazó lúgos vakolatokat, mivel ezek nem gombásodnak. A legjobb, ha szilikátfestéket használunk a belső térben, és tartózkodunk a festésre szánt többrétegű tapéták felhordásától, vagy a falak szövetekkel való borításától. Ha viszont mindez kínainak tűnik, a legegyszerűbb, ha a falakat Héra penészgátló festék használatával kezeljük a lehetséges támadásokkal szemben.
  2. A gardróbszekrényeket és kanapékat a hideg külső faltól néhány centiméter távolságra kell elhelyezni a légáramlás biztosítása érdekében. A bútorokat nem célszerű a szoba sarkaiba elhelyezni, és amikor polcokat akasztunk a falakra, akkor egyúttal távtartókat is érdemes felszerelni.
  3. A helyiségben a jó légáramlás biztosítása érdekében jobb lemondani a nehéz függönyökről.
  4. Fontos, hogy minden helyiséget rendszeresen porszívózzunk, beleértve a bútorokat és a sarkokat is.
  5. Az erősen és rosszul fűtött helyiségek között az ajtókat mindig zárva kell tartani.
  6. Ne tároljunk a lakásban égetésre szánt fát, mert gombaspórákat tartalmazhat.

Mértékkel öntözzük a virágokat, és pótoljuk a gombával borított talajt.

[szerkesztés] Hogyan lehet megakadályozni a penész megjelenését a házban?

Először is, hatékony szellőztetés nélkül ne is gondolkodjunk a probléma megszüntetéséről. Ha a nedvesség forrása hőszivárgás, akkor el kell kezdeni a hibák felkutatását. Sajnos a kivirágzás eltávolítása nem elég, és nem oldja meg a gondokat. Meg kell találni és meg kell szüntetni a nedvesség okait. Ne feledd, hogy a penésztől való megszabadulás sokkal többről szól, mint pusztán esztétikai megfontolásokról. Ez elsősorban egészség kérdése. Megelőző intézkedésként naponta egyszer szellőztessük ki a helyiségeket – a penész szereti a rossz szellőzésű és magas hőmérsékletű tereket. A rendszeres szellőztetés egyszerű módja a penészgombák és a poratkák csökkentésének. A megfelelő keringés felgyorsítja a száradási folyamatot és gátolja a mikroorganizmusok szaporodását. Ráadásul a szellőztetés semlegesíti a kellemetlen szagokat is. Ne próbáljuk meg elrejteni a penész jelenlétét azzal, hogy szőnyeggel vagy bútorral takarjuk le. Ez az egyik leggyakoribb hiba. Ily módon csak optimális környezetet teremtünk a növekedéséhez. Kerüljük a nedves ruhák és törölközők felakasztását az adott helyiségben. A nedves ruhaneműből további nedvesség szabadul fel, ami elősegíti a gombák további szaporodását.

Az oldal szerzői

Hogyankell