Megelőzni a hangyák felbukkanását

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megelőzni a hangyák felbukkanását?

Hangya-a-lakasban.jpeg

A tavasz közeledtével megjelennek az otthonok nem igazán szívlelt látogatói, a hangyák is. A hívatlan vendégek rendkívül jó szaglószervvel vannak felvértezve, ezért is javasolt, hogy inkább fektess nagyobb hangsúlyt beköltözésük megelőzésére. Elsősorban célszerű házi praktikákkal, egyszerűbb egészség- és környezettudatos megoldásokkal kezdeni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mondj nemet a konyhán kívüli nassolásnak! Mindenekelőtt búcsút kell mondanunk kedvelt nassolós szokásainknak, mint az ágyban reggelizés, tévé előtti majszolás. A hangyák azonnal ott teremhetnek, ahol számukra ínycsiklandozó illatot észlelnek, úgyhogy 1-2 elhagyott gyümölcshéj vagy csokipapír nem éri meg a következményeket.
 2. Foglalj helyet az étkezőasztalnál! A - szó szerint - tisztább ügy érdekében igyekezzünk az étkezőben, konyhában található asztalnál elfogyasztani a harapnivalókat! Ezentúl sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz ezt a területet takarítani, majd tisztán tartani.
 3. Használj törlőkendőt! Érdemes benedvesített ronggyal áttörölgetni az alátéteket, valamint magát az étkezőasztalt, így az apróbb, számunkra nem szembetűnő ételdarabkáktól is garantáltan megszabadulunk.
 4. Takarítsd le pultot!
  Tiszta-konyha.jpg
  Az ételeink készítése után célszerű alaposan letisztítani a konyhapultot is, így az ottfelejtett elemózsiára később sem lelhetnek rá a váratlan vendégek.
 5. Légy alapos! Minden esetben gondoskodjunk az ételmaradékok kidobásáról, apró morzsák alapos eltávolításáról, mert a kis kártevők bármikor felfigyelhetnek rájuk!
 6. Ürítsd rendszeresen a szemetest! A kuka tartalmát nyáron, melegebb napokon rendszeresen cseréljük! Az erjedésnek indult gyümölcs és zöldség édeskés „illatot” áraszt, mely könnyedén felhívja kis barátaink figyelmét.
 7. Bízz az apróbb praktikákban! Már azzal, hogy a lefröccsenéseket feltörlöd vagy felmosod, és a sűrűn használt felületeket rendszeresen megtisztítod, hatalmas eredményeket érhetsz el! A hangyák rendkívül „édesszájúak”, így akár egy csepp mézre vagy lekvárra is rögtön rátalálnak.
 8. Előzd meg látogatásukat citrusfélékkel! Amennyire édesség kedvelők, annyira kerülik a savanyú ízt. Hatalmas előnyt jelent az is, ha citrom levét összekeverjük vízzel, és lemossuk vele a hangyák előbukkanási helyét.
 9. Használj sütőport! A sütőpor - nagyon kevés cukorral összekeverve - könnyű csalinak bizonyul a hangyákkal szemben. A sütőportól ugyanis nemcsak a kenyér, hanem a kis kártevők is felfújódnak.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nincs időd vagy energiád belevágni, de gyors megoldást szeretnél, akkor bízd a piszkos munkát profi takarítókra!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • törlőkendő
 • citrusfélék
 • bio tisztítószerek
 • takarítónő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amennyiben kisgyermekes családhoz látogatnak a „váratlan vendégek”, mindenképpen alkalmazzunk bio, környezetbarát megoldásokat. Ha ez sem segít, forduljunk szakértőkhöz!
 • Figyeljünk arra, hogy bőrünk, nyálkahártyánk ne érintkezzen a vegyszerekkel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások