Megőrizni a békességedet a karácsonyi készülődés alatt

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megőrizni a békességedet a karácsonyi készülődés alatt?

Bekes karacsony.jpg
A karácsony az év leghangulatosabb ünnepe, azonban a sok készülődés és a rengeteg feladat miatt sokszor a legstresszesebb időszaka is az évnek. Itt az idő, hogy kihívást állíts magad elé, és tudatosan őrizd meg a békességedet az adventi időszak alatt. Tegyél azért, hogy a karácsonyod tényleg örömteli és békés legyen.

[szerkesztés] Lépések

 1. Figyelj a szükségleteidre. Lelkileg nagyon sok hatás ér a készülődés során, de megválaszthatod, hogy mik legyenek valódi befolyással az életedre. Ebben segíthet, ha a különböző téged érő csatornákat tudatosan választod meg.
  • Keress felemelő olvasmányokat. Az adventi időszakban nagyon sok elgondolkodtató, értékes könyv, cikk, bejegyzés elérhető. Naponta tölts egy kis időt ilyenek olvasásával.
  • Hallgass pozitív, megnyugtató zenéket. A karácsonyi zenék sokasága vár arra, hogy felfedezd.
 2. A szervezeted igényeire is ügyelj.
  • A sok tennivaló közepette gyakran nem szánunk elég időt pihenésre. Oszd be jól az idődet, és mindig biztosíts magadnak egy kis pihenőt napközben, vagy feküdj le időben. Ha túlhajszolod magad, csak azt éred el, hogy nem tudsz örülni semminek.
  • Étkezz megfelelően. Az ember gyakran úgy gondolja, hogy az étkezés elmulasztásával behozhatja, ha elcsúszott időben. Azonban a szervezetednek szüksége a megfelelő mennyiségű ételre. Ha nem akarod, hogy az idegességed miatt mindent elronts, inkább ne az étkezésen spórolj. Sőt használd ki az alkalmat, hogy minél több karácsonyi hangulatot idéző ízt próbálhass ki, és ossz meg másokkal is. Máris nem tűnik elpazarolt időnek.
 3. Ápold a kapcsolataidat. Minden ajándéknál többet jelent, ha időt szánsz valakire. Az ünnepek alatt figyelj arra, hogy minőségi időt tudj tölteni a hozzád közel állókkal.
 4. Gondolj másokra is. Az évnek ebben a szakaszában nagyon sok segélyszervezet gyűjt rászorulók számára adományokat. Akár egyedül, akár családtagjaiddal közösen vigyetek adományt egy ilyen gyűjtésre. Ez összehozza a családot, és egy kicsit segít másra is koncentrálni a feladatokon kívül.
 5. Tanulj meg hálás lenni. Az ajándékvásárlás és kívánságok között könnyű elfelejteni mennyi mindenünk is van. Készíts egy hála listát az ünnepek alatt. Akár az egész családot is bevonhatod abba, hogy összeírjátok, mennyi mindenetek van, amiért hálásak lehettek.
 6. Tölts időt a szabadban. Legyen olyan időszak, amikor nem az üzleteket járod, és a tennivalók zsongnak a fejedben. Menj ki a szabadba. Élvezd a havas tájat, az égboltot, vagy csak sétálj a kivilágított tereken anélkül, hogy vásárolnál bármit.
 7. Ne engedd elveszni a jókedvedet. Az ünneplés üres lesz, ha feszülten csak arra koncentrálsz, hogy minden tökéletes legyen. Egy csipet jókedvvel és nevetéssel megfűszerezve olyan hangulatot varázsolhatsz, ahol mindenki jól fogja magát érezni, és örömmel ünnepli a karácsonyt.


[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes a karácsonyi történettel is ismerkedned, melyet a Bibliában több helyen is megtalálsz (Máté és Lukács evangéliumában találsz erről leírást).
 • Karácsonyi zeneválogatást készíthetsz magadnak is, így garantáltan olyan zenék kísérik a készülődésed, amelyeket szívesen hallgatsz.
 • Adományként készíthettek cipősdoboz ajándékot, melyet több szervezeten keresztül is eljuttathattok a rászorulók számára.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • elhatározás
 • karácsonyi zene
 • megfelelő könyv
 • jó időbeosztás
 • odafigyelés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az ünnepi készülődés során állíts fel egy fontossági sorrendet az elvégzendő feladatokat illetően. Ha kell, inkább oszd szét a feladatokat a családtagok között, ne az legyen a vége, hogy már alig várod, hogy túl legyél az ünnepeken és aludhass egy nagyot.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk