Megóvnunk a májunkat

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megóvnunk a májunkat?

Majat megvedeni.jpg

Fáradékonyság, ingerlékenység, fejfájás, sápadt arc, emésztési problémák – ezekkel a problémákkal a 21. század embere nap mint nap találkozik. A helytelen táplálkozás, hibás életmód, környezeti ártalmak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünkben káros anyagok gyűlnek össze, amelyek pedig elősegítik a felsorolt tünetek kialakulását. A felhalmozott méreganyagokat az egyik legfontosabb feladatot ellátó szervünk, a májunk áldozatos munkája távolítja el szervezetünkből. A legkevesebb tehát, amit tehetünk, hogy segítjük májunk működését, óvjuk azt, például a méregtelenítéssel. Ám mindennek az alapja az, hogy felismerjük és elhatározzuk: változtatni kell!

[szerkesztés] Lépések

 1. Mozogjunk rendszeresen, lehetőség szerint szabad levegőn. Hetente háromszor, legalább 30 percet áldozzunk szabadidőnkből a testmozgásra.
 2. Időben feküdjünk le, aludjunk legalább 8 órát naponta. Szakemberek szerint az éjfél előtti alvás éri a legtöbbet, ugyanis ilyenkor termelődnek a regenerálódáshoz szükséges hormonok.
 3. Iktassunk be szabadidőnkbe, edzések utánra pár perces szauna programot. Nemcsak a lélekkel, hanem a testtel is csodát tesz. Az izzadás során a bőrön keresztül rengeteg méreganyag tud távozni szervezetünkből.
 4. Kerüljük az alkoholt, dohányféléket, kábítószereket. A nők mája kényesebb a férfiakénál, úgyhogy a hölgyek különösen figyeljenek oda a mértékre az alkoholfogyasztás során.
 5. Igyekezzünk kontrollálni a gyógyszerek szedését. Ismét a nők vannak veszélyesebb helyzetben, mivel a fogamzásgátló tabletta szedése sokszorosan igénybe veszi a májat. Járjunk rendszeresen, legalább évente májfunkció-vizsgálatra.
 6. Igyunk naponta legalább 2-2,5 liter vizet. A tisztított víz vagy a szénsavmentes ásványvíz a legjobb. Kerüljük a szénsavas üdítőket, mert naponta egy liter is már súlyosan hozzájárul a máj elzsírosodásához.
 7. Gondosan válasszuk meg a tisztítószereinket. Teremtsünk vegyszermentes otthont. A rovarirtó helyett használjunk inkább rovarcsapdákat.
 8. Vigyázzunk a vegyi anyagokkal. Vegyszerek például a hajfestékek és a manikűr szalonokban használt anyagok is.
 9. És végül a siker egyetlen titka: a lépéseket be kell tartani.

[szerkesztés] Tippek

 • Figyeljünk testünk apró jelzéseire. A szerveink nem tudnak előre szólni, hogy figyeljünk életvitelünkre, mert a rossz úton járunk. Általában későn tudatosodnak bennünk az intő jelek.
 • Vannak olyan élelmiszerek, amelyek nagy hatékonysággal segítik a méregtelenítést. Ilyenek a citrusfélék, a spárga, a torma, a káposztafélék, gumós zöldségek, hagymafélék, a halak és a fehér hús.
 • Felejtsük el a bő olajban, hosszan tartó sütést! Válasszuk inkább a párolás technikáját, vagy sajátítsuk el a kínai konyhában oly népszerű hirtelen sütés fortélyait!
 • Természetes tisztítószereket alkalmazzunk, amelyeket megtalálhatunk háztartásunkban is. Például az ecet és a citrom tökéletesen helyettesíti a klórt és a sósavat.
 • Kerüljük el a boltokban kapható kész termékeket, por alapú ételeket, mesterséges anyagokat tartalmazó készítményeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • akarat, motiváció
 • tudatosság
 • önfegyelem
 • gondosan összeállított étrend
 • hetente legalább háromszor 30 perc mozgás
 • víz, víz és víz
 • nem árt egy segítő társ, aki erősíti és segíti elhatározásunkat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Aki rendszeres fogyasztója volt az édességeknek, készüljön fel arra, hogy eleinte nagyon nehéz lesz nem visszanyúlni hozzájuk. Viszont azt is tartsa szem előtt, hogy az egészsége fontosabb minden egyes kocka csokinál.
 • A méregtelenítést mindig ésszel folytassuk. Kérjük segítséget szakértőktől, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Sok esetben az agresszív és gyors átalakulást ígérő kúrák a sebészetre vagy a belgyógyászatig hajtják az embereket.
 • Ne kezdjünk drasztikus fogyókúrába a méregtelenítés mellett. Tájékozódjunk a diéta és a fogyókúra különbségéről.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag