Marionett-pulikutyát készíteni fonálból

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell marionett-pulikutyát készíteni fonálból?

Pulik.JPG
Vásárokban nagy sláger a pálcikákkal mozgatható kis pulikutya. Igazán élethű kis szőrgombóc, amit otthon mi magunk is könnyűszerrel megcsinálhatunk. Csak aztán az ugatása nehogy felverje az egész házat!

[szerkesztés] Lépések

 1. Vegyél elő egy nagyalakú, vastag könyvet. A könyv gerincére fektess egy 40-50 cm hosszú szalagot, ami bírja a varrást (lehet filcanyagból is). A könyvet egy 1,5 literes műanyag flakonnal is helyettesítheted.
 2. A puli bundájának való fonalgombóccal kezdd el feszesen körültekerni a könyvet a könyvgerincen fekvő szalaggal együtt (a szalagra varrod majd fel később a pulikutyus bundáját). Tekerheted szép szabályosan, egymás után végigmenve a fonállal, de haladhatsz egyik oldalától a másikig ide-oda, míg el nem fogy a fonál. Minél több réteget tekersz fel a fonálból, annál több szőre lesz a kutyusnak.
 3. Amikor végeztél a tekeréssel, fogj egy ollót, és vágd el a fonalakat a könyv hosszanti oldala mentén, ahol a könyv szétnyílna.
 4. Óvatosan emeld le az asztalra a szalaggal együtt a fonalakat. Szépen egyengesd el a fonalakat a szalagon. Viszont a szalag egyik végétől egy kutyafejnyi távolságra (kb. 7 cm-re) kicsit több fonalat halmozz fel, ugyanis ez alkotja majd a jószág nyakát.
 5. Ugyanettől a végétől számítva kb. 4-5 cm-re köss be egy eltérő színű fonalat, szemnek.
 6. Jöhet a tű és a bundával megegyező színű cérna: rögzítsd rá a szalagra úgy a fonalakat, hogy a későbbiekben ne tudjanak elmozulni.
 7. A puli testének készítsd elő a műanyag flakont. Terítsd rá a bundát, majd nézd meg, mennyit kell levágnod a palack nyakából ahhoz, hogy a kutyafejet alkotó hungarocel golyó is odaférjen majd. Közben folyamatosan rendezgesd a fonalakat, hogy jó irányba álljanak.
 8. Ehhez mérten vágd le a flakon nyakát, majd kend be ragasztóval a flakont egy csíkon hosszanti irányban. Ide ragaszd rá jó erősen a fonalakat tartó szalagot. Várd meg míg megszárad. A szalag első 7 cm-re alá ragaszd be a hungarocel golyót. Ügyelj rá, hogy a fonalak eltakarják ezeket a szerkezeti elemeket.
 9. Most jöhet a puli megnyirbálása: vagdosd le úgy a fonalakat, hogy a fejecskéjénél kb. 5 cm-rel rövidebbek legyenek a szálak. A szemének való fonalat is vágd vissza annyira, hogy a többi száltól éppen csak kilátszódjon, mint az igazi puliknak. Plusz az esetlegesen kócos szálakat is megzabolázhatod.
 10. Piros filcanyagból vágj ki egy nyelvnek való darabot, majd ragaszd a jószágra.
 11. Ahhoz, hogy marionettbábu lehessen belőle, varrj be a kutya feje búbjához és a fenekéhez 1-1 vékonyabb, de erős cérnát. Ezek végeit majd utolsó lépésként rögzítsd egy vékony falécen vagy hurkapálcán.


[szerkesztés] Tippek

 • A pulid legyen fekete vagy fehér. Viszont más kutyafajtákat is megpróbálhatsz marionettbábunak varázsolni ezzel a technikával.
 • Kemény borítójú könyvre könnyebb feltekerni a fonalakat, mint puha borítójúra.
 • Gombszemet is varrhatsz a pulidnak.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • papírguriga vagy 1,5 literes műanyag flakon
 • hungarocel golyó
 • kb. 40-50 cm hosszú szalag (lehet filcanyagból is kivágni) és egy hasonló nagyságú könyv
 • piros filcanyag
 • faléc vagy hurkapálcika
 • vastag fonalak, erős cérna
 • tű, olló, ragasztó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ahhoz, hogy ne látszódjon ki a műanyag flakon, különösen oda kell figyelned arra a nyaki résznél, hogy minden irányba szétterítsd a fonalakat.
 • Ne spórolj a fonalakon, különben a kutyusod dúsnak szánt bundája kissé megtépázottnak fog tűnni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk