Magyarország online sportfogadás adózási kérdései

Innen: Hogyankell.hu

Magyarország online sportfogadás adózási kérdései

Az online sportfogadás Magyarországon rendkívül népszerűnek számít, már bőven túlmutat azon, amit az állami sportfogadási vállalat kínálni és kezelni tud. Ez főleg annak köszönhető, hogy a pandémiás helyzet kialakulásával még inkább előtérbe kerültek az online bukmékerek, mint a bwin online fogadóiroda, ahol olyan kínálattal szembesülhetnek a magyar fogadók, amelyet az állami sportfogadás, a Tippmix nem képes biztosítani.

Hiszen manapság a legjobb online sportfogadás már egyáltalán nem csak az események számával mérhető, hanem azzal, hogy az adott bukméker milyen bónuszajánlatokat kínál, van-e élő közvetítés a platformján, lehet-e kriptovalutával fizetni és így tovább. Viszont a külföldi online sportfogadó irodák esetén nagyon sűrűn felmerül a kérdés, hogy az online sportfogadás törvény vagy a kormány által összerakott online sportfogadás stratégia szempontjából legális-e ez a fajta fogadás.

Sportfogadas-1-20211216.jpg

Ugye ez egy szürke terület hazánkban, hiszen alapvetően a törvényi szöveg szerint csak az a sportfogadás számít Magyarországon legálisnak, amelyet állami engedéllyel üzemeltetnek, így kvázi a Tippmix az egyetlen, ahol legálisan fogadhatnánk az interneten. De ez csak a törvény betű szerinti megfogalmazása, hiszen már jó pár évvel ezelőtt adott ki állásfoglalást arról az Európai Unió, hogy a magyar kormánynak a versenyjogi szabályok szerint nincs joga korlátozni azt, hogy egy magyar fogadó külföldi vagy magyar oldalon fogad-e. Ennek következtében kezdett el megszűnni az a gyakorlat, hogy a magyar hatóság blokkolta egyes bukmékerek elérhetőségét.

Főleg annak is köszönhetően, hogy a fogadók egyre gyakrabban voltak képesek kijátszani ezeket a blokkolásokat VPN vagy alternatív linkek segítségével, így a blokkolás maga is okafogyottá vált egy idő után.

A pontos adózási szabályok

Magyarország online sportfogadás tekintetében már eléggé szabadnak tekinthető, néhány kivételtől eltekintve már nincsenek olyan sportfogadási oldalak, amelyeket blokkol a magyar hatóság. Ettől függetlenül ezen oldalak nem rendelkeznek a magyar Szerencsejáték Felügyelet engedélyével, tehát az itt kötött fogadások illegális sportfogadásnak minősülnek, ami után adót kell fizetni. Mert az engedéllyel rendelkező fogadóirodák (azaz az egyetlen ilyen állami iroda) esetében a nyereményünk után nem kell adót fizetnünk, hiszen a NAV megfogalmazása szerint ez legális online fogadásnak minősül. Ha ilyen fogadást kötünk és ott nyerünk, akkor ez a nyeremény adómentes, be sem kell vallani és adót sem kell utána fizetni.

Viszont az online sportfogadás Magyarországon tiltott sportfogadásnak minősül, ha például

  • a bwin online fogadóiroda
  • a Bet365
  • vagy az Unibet

Sportfogadas-2-20211216.jpg kínálatából választunk eseményeket és azokra küldünk be egy szelvényt. Ez nem azt jelenti, hogy illegális, amit teszünk, csak a fogadóiroda nem rendelkezik magyar engedéllyel, de az uniós direktíva szerint ettől függetlenül mi még fogadhatunk itt. Viszont a legnagyobb különbség abban van, hogy ilyen esetekben ha nyerünk, akkor a nyereményünk után adót kell fizetnünk az online sportfogadás törvény szerint.

Az illegális sportfogadásnak minősülő fogadások esetén a megszerzett nyereményünk egyéb jövedelemként adózik. Nagyon fontos, hogy az állami online sportfogadás stratégia értelmében fogadásonként kell az adózást figyelni. Ez azt jelenti, hogy ha egy fogadásból nyerünk egy összeget, akkor a téttel csökkentett nyereményösszeg után kell adót fizetnünk, azaz nem csinálhatunk egy összesítést az összes veszteségünk és nyereményünk vonatkozásában, minden nyeremény után külön meg kell határoznunk és el kell számolnunk az adót.

Fontos az is, hogy Magyarország online sportfogadás adózás tekintetében minden bevételt (nyereményt) és költséget (tétet) bizonylattal kell igazolnunk. A NAV holnapja arról ír, hogy az online sportfogadással megszerzett nyereményünk után év közben tehát 15%-os szja-előleget és 15,5 százalékos szochót kell megfizetnünk. Természetesen vannak megkülönböztetések annak tükrében, hogy kifizetőtől vagy nem kifizetőtől kapjuk a nyereményt, hiszen eszerint másnak kell megállapítania az szja-előleget például. A lényeg, hogy a legjobb online sportfogadás oldalak kizárólag külföldiek, azaz ha nem a Tippmixen szereztük a nyereményünket, akkor biztosan fizetnünk kell utána adót egyéb jövedelemként, mutat rá sportfogadási adózással is foglalkozó szakértőnk, Kollar Aladar.

Konkluzió

A hivatalos magyar törvényi szövegezés szerint tiltottnak számító szerencsejáték nyereményéből származó egyéb jövedelmet az adóévet követő év május 20.-áig be is kell vallani. Fontos, hogy ha a NAV készíti el a bevallásunkat, akkor ezek az összegek nem fognak benne szerepelni, azt nekünk kell megfelelő módon kiegészíteni. Az látható tehát a fentiekből, hogy legálisan játszhatunk bármely online sportfogadási oldalon, akkor is, ha nem rendelkezik a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével.

Viszont az így megszerzett nyereményünk után biztosan adót kell fizetni és ennek módjáról, az előleg levonásáról és a többi részletszabályról érdemes egy tanácsadó véleményét kikérni, főleg, ha komoly összeget tudtunk nyerni. Egy jó darabig egyébként valószínűleg ez így marad, mert nem nagyon látszik a folyamat vége arra vonatkozóan, hogy esetleg a bwin vagy más fogadóirodák magyarországi engedélyt kapnának. Fontos kiemelni azt is, hogy ha egy weboldal blokkolt és mi valamilyen kerülőúton kijátsszuk ezt a blokkolást, akkor ugyanúgy adófizetési kötelezettségünk keletkezik.

Egyébként ebben a vonatkozásban a magyarországi szabályok nem sokban különböznek a legtöbb európai szabálytól, bár az egyes országokban másképp ítélik meg a külföldi fogadóirodákban szerzett nyeremények adózását, hiszen van olyan hely, ahol az államilag is elismert fogadóirodákban történő fogadás nyereménye után is kell adóznunk.

Vagy ott van például az Egyesült Államok több állama is, amelyekben a fogadás teljes egészében illegális és nincs még államilag elismert fogadóiroda sem. Összességében azonban az Európai Uniós tagságnak köszönhetően Magyarország vonatkozásában a legtöbb online bukmékert gond nélkül elérhetjük és itt legálisan fogadhatunk is, csak mivel maga a fogadóiroda nem rendelkezik engedéllyel, így a megszerzett nyereményünk után adót kell fizetni. És ha megnézzük, az adó összege elég tekintélyes, tehát érdemes jó fogadásokat kötni, hogy az adót is bele tudjuk építeni a profitunkba.

Az oldal szerzői

Hogyankell