Magról virágot ültetni

Innen: Hogyankell.hu

ÁTFOGALMAZANDÓ CIKK

Ezt a cikket át kell fogalmazni, mert jelenleg nehezen olvasható. Az is elképzelhető, hogy nem ember, hanem mesterséges intelligencia írta. További részletek itt: Hogyankell.hu tartalmi, formai és minőségi irányelvek

[szerkesztés] Hogyan kell Magról virágot ültetni?

Virágok magról való ültetése nem bonyolult folyamat, de néhány lépést be kell tartanod, hogy biztosítsd a növény egészséges növekedését. Itt van egy lépésről-lépésre útmutató, hogy hogyan csináld:


[szerkesztés] Lépések

 1. Magválasztásnál fontos figyelembe venni az adott fajta igényeit: milyen talajt, mennyi fényt és milyen hőmérsékletet szeret.
 2. Mag előkészítése: Egyes virágok magjait be kell áztatni, rétegezni (azaz egy kis darabot le kell csípni a mag héjából), vagy stratifikálni (hosszabb ideig hűtőben tartani) a csírázáshoz. Ezért olvasd el a mag csomagolásán lévő utasításokat.
 3. Ültetés: Tölts be egy cserepet vagy magvető tálcát jó minőségű, jól szellőző virágfölddel. Szórd rá a magokat, majd fedd be őket egy kis réteg földdel. A legtöbb mag esetében a magokat annyi földdel kell befedni, amennyi kétszerese a magok méretének.
 4. Öntözés: Öntözd meg a magokat finoman. A cél az, hogy a talaj nedves legyen, de ne legyen túl nedves, mert az gátolhatja a csírázást.
 5. Megfelelő hőmérséklet és fény biztosítása: Helyezd a magokat egy helyre, ahol megkapják a csírázáshoz szükséges hőmérsékletet és fényt. Ez általában meleg, világos hely, de nem közvetlen napsütésben.
 6. Gondozás: Tartsd a talajt állandóan nedvesen, de soha ne legyen túl nedves. Amint a növények elkezdenek növekedni, fokozatosan csökkentsd az öntözés mennyiségét.
 7. Átültetés: Amikor a palánták már erősek, és rendelkeznek néhány igazi levéllel (nem csak a csírázáskor megjelenő ún. kotyledonokkal), átültetheted őket nagyobb cserépbe vagy a kertbe, ahol véglegesen nőni fognak.

[szerkesztés] Tippek

 • Válassz körültekintően a magok közül: Mindig ellenőrizd a magok minőségét. Kerüld a régi, vagy sérült magokat, mert ezek nem biztos, hogy csíráznak.
 • Az időzítés kulcsfontosságú: Ügyelj arra, hogy a megfelelő időben ültesd a magokat. Sok virágfajtának van egy optimális időszaka a vetésre, amit általában feltüntetnek a magok csomagolásán.
 • Ne feledkezz meg a megfelelő talajról: A jó minőségű virágföld segít a magoknak abban, hogy egészségesen és erősen növekedjenek.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ültetőedények vagy magvető tálcák: Ezekben kezded el a magok csíráztatását. Fontos, hogy legyen rajtuk vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz el tudjon távozni.
 • Virágföld vagy csíráztató földkeverék: A magoknak jó minőségű földre van szükségük a csírázáshoz. A legjobb, ha speciális csíráztató földkeveréket használsz, ami megfelelően táplálja a fiatal növényeket.
 • Öntözőkanna vagy permetező: A magok és a fiatal palánták finoman öntözendők, hogy a víz ne söpörje el őket. Egy öntözőkanna vagy permetező segít ebben.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Adora, Hogyankell