Madarat etetni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a madarakat etetni télen?

A téli madáretetés nagyban növeli a sok ember számára kedves és hasznos kis testű énekesmadarak túlélési esélyeit, ugyanakkor kiváló alkalmat kínál a megfigyelésükre, fényképezésükre is.

[szerkesztés] Lépések

Madaretetes.jpg
 1. Az ónos eső, a fagyok vagy a hó megérkezésekor szerezzük be a madáreleséget! Tökéletesen megfelel a napraforgómag (nem a pirított, sózott változat), de olyan keveréket is választhatunk, amelyben kisebb magvak is vannak (ez kisállat-kereskedésekben vagy barkácsáruházakban is beszerezhető).
 2. Válasszuk ki a megfelelő helyszínt! Ha tehetjük, olyan helyet keressünk, ahol kis kosztosaink elrejtőzhetnek, vagy könnyen elmenekülhetnek a ragadozók elől. A függő etetőket például magasabb ágakra rögzítsük, a földre szórt eleségnek pedig nyílt, jól belátható helyet válasszunk!
 3. Helyezzük ki az eleséget! Ma már számtalan anyagból és formában készült madáretetőt vásárolhatunk, de a műanyag flakonból kivágott változat is megfelel a célnak. A párkányra kitett cserépalátét vagy az ablakrácsra kötözött cinkegolyó is nagy segítség a madaraknak.
 4. Az áttelelő rovarevő madarakat ágvégekre szúrt puha almával, faggyúval, hájjal, esetleg lágy sajttal vagy vajjal láthatjuk vendégül (lásd a hivatkozásoknál). A kevésbé emberhez szokott fajok félénkebben szállnak be egy etetőbe, számukra a földre is szórhatjuk az eleség egy részét.
 5. Legalább naponta ellenőrizzük az etetőt, hogy van-e elegendő táplálék! Lehet, hogy az első napokban nem fogy el minden, de ez ne tévesszen meg minket: ahogy a madarak egyre jobban megszokják a helyszínt, gyorsan kifosztják a készletet. A cinkegolyókat, a nagyobb tároló rekesszel rendelkező etetőket természetesen ritkábban kell cserélni, feltölteni.
 6. Folytassuk az etetést a fagyok megszűnéséig (február-március)! Tavasszal viszont már ne etessük a madarakat, mert esetleg a fiókáiknak is magvakat adnak, pedig a fejlődő szervezetnek ezek nem jelentenek elégséges táplálékot!
 7. Az etetőt tisztítsuk meg, és tegyük el, hogy jövőre újra használhassuk!
 8. A maradék madáreleséget ne tároljuk sokáig, inkább dobjuk ki – hacsak nem szeretnénk a garázsban a cinkegolyókkal és magvakkal néhány molylepkét vagy egeret is megvendégelni.

[szerkesztés] Tippek

 • A madaraknak nem csak élelemre, hanem vízre is szükségük van. Nagy fagyok idején már az is nagy segítséget jelent számukra, ha az etető közelében legalább néhány órán át rendelkezésre áll az életet jelentő folyadék. A célnak tökéletesen megfelel egy nagyobb műanyag virágalátét, amiből reggelente eltávolítjuk a jeget, és friss vizet töltünk a helyére. A maximális kényelemért tegyünk egy követ vagy faágat a vízbe!
 • A madarak az estéket mozdulatlanul töltik egy zúzmarás faágon – hacsak nem helyezünk ki számukra odúkat. Ezekben télen akár több madár is összebújhat, így egymást melegítik. Az odú pedig nem csak a meleget őrzi, hanem a széltől, hótól is óvja védenceinket.
 • Az élelem, a víz és esetleg az esti szállás sok madarat vonz a kertbe. Ha szívesen megörökítenénk e kedves vendégeket, érdemes az etetőt az ablak közelébe helyezni. Profibbak különböző álcázó felszerelésekkel is készülhetnek (bővebben lásd a hivatkozásoknál).

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha elkezdtük a madarak etetését, ne hagyjuk félbe a fagyok elmúlásáig! A kis testű madarak tartalékai gyakran csak egy éjszakára elegendők, így ha másnap nem találnak élelmet a megszokott helyen (mert kiürült az etető), könnyen elpusztulhatnak.
 • A kenyérmorzsa a madarak gyomrában erjedésnek indulva gyulladást okozhat, ami a kis tollasok elhullásához is vezethet, ezért ezzel való táplálásuk szigorúan tilos!
 • Szintén nem megfelelő a madarak számára a sózott szalonna, illetve az iparilag kezelt mag.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Madáreleség: olajos magvak (napraforgómag, köles, különböző magkeverékek), alma, esetleg szalonna, faggyú, vagy vaj.
 • Etető (akár egy virágalátét vagy a műanyag flakon is megfelel a célnak).
 • Itató.
 • Odú.
 • Fényképezőgép.
 • Egy kis kíváncsiság és kitartás.

[szerkesztés] Források és hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki