Műanyagmentes júliust tartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Műanyagmentes júliust tartani?

Zerow.jpg
A 2011-ben Nyugat-Ausztráliából indult Plastic Free July, azaz a Műanyagmentes július kihívás arról szól, hogy próbálj meg kerek egy hónapig egyszer használatos műanyagok felhasználása nélkül vásárolni. A program hozománya hosszútávon a műanyagmentes szokások kialakítása is lehet. Ha belegondolsz, ez nem olyan könnyű. De fokozatosan, kellő odafigyeléssel, kreativitással, elszántsággal és némi áldozatkészséggel sikerülhet.


[szerkesztés] Lépések

 1. Tudd meg, miért szükséges mellőzni az egyszer használatos műanyagokat: mert erősen környezet-, és természetszennyezők. A világon termelődő műanyag hulladékok kb. fele ezekből a fajta műanyagokból tevődik össze. Ide tartoznak például a különböző csomagolóanyagok, zacskók, nejlonok, műanyag dobozok, flakonok. Míg használatuk csupán többnyire egyetlen alkalomra szól, addig lebomlási idejük több 100 év. Ahogy egyre kisebb részeskékre bomlanak le, molekuláik szinte már az egész világon megtalálhatóak: kimutathatók a vizekben, talajban, sőt már az élőlények szervezetében is. Mindez károsítja a Föld élővilágát.
 2. Csökkentsd vásárlásaid során az egyszer használatos műanyagok mennyiségét.
 3. Nézz utána, milyen műanyagmentes vásárlási szokásokat lehet kialakítani.
 4. Készülj fel boltba/piacra indulás előtt egyéb tárolóedény és csomagolóanyag-alternatívákkal:
  • Textiltáska: újrahasználható vászontáskák külön a pékárunak, zöldségeknek, gyümölcsöknek.
  • Papír: papírdoboz, papír csomagolóanyag, zsírpapír.
  • Üvegedények: a sampontól, a tejen át, az elviteles levesekig sok mindent pakolhatsz például befőttes üvegekbe, csatos üvegedényekbe.
  • Többször felhasználható műanyag: kevésbé elegáns megoldás, de jobb, mint az egyszer használatos műanyagok. Például vigyél magaddal kulacsban vizet, így nem kell vásárolnod. Később ezeket is lecserélheted természetes anyagokra.
 5. Minél többször fel tudsz csomagolásra, tárolásra használni valamit a vásárlásaid során, annál jobb.
 6. Válassz környezetbarát termékeket. Pl.: műanyag nyelű fogkefe helyett bambuszfogkefe vásárlása, piknikezéshez műanyag étkészlet helyett papír alapanyagú választása.
 7. Egyéb helyszíneken is légy öko-tudatos: pl. étteremben szívószál nélkül kérd az italod, az elviteles kávédhoz ne kérj keverőpálcikát, vigyél magaddal kulacsban vizet, stb.
 8. Haladj kis lépésekben: ez a hónap arra való, hogy kipróbáld, mit hogyan tudsz megoldani vásárlásaid során zacskók, nejlonok egyéb egyszeri műanyagok nélkül.
 9. Ha már kialakult egy környezetbarát vásárlási rendszered, akkor ragaszkodj hozzá, illetve próbáld meg az élet más területeire is továbbvinni a műanyagmentességet.


[szerkesztés] Tippek

 • Nyugodtan szólj a kasszánál az eladónak, amennyiben zacskóba csomagolná a megvásárolt termékeidet.
 • Bátoríts a Műanyagmentes júliusra másokat is.
 • Vannak már csomagolásmentes boltok, próbáld ki őket.
 • Legyen saját fonott bevásárló kosarad.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • környezetbarát tárolóedények, csomagolóanyagok
 • elszántság


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüld az agyoncsomagolt termékeket.
 • Legyen saját kulacsod, termoszod.
 • Próbáld meg a műanyagmentes életvitelt július után is folytatni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó