Méteres kalácsot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell méteres kalácsot készíteni?

Meteres kalacs.jpg

A méteres kalács becsapós nevű édesség, hiszen konkrétan nem kelesztett kalácsról van szó, hanem egy kétféle színű, belül krémes rétegű és csokoládémázas tetejű édességről. Elkészítése nem túl bonyolult, csak kisebb kézügyességet igénylő feladat. Karácsonyra vagy jeles alkalmakra jó megoldás lehet, ha a nagy és időigényes fogások mellé szeretnénk még valamilyen desszertet is letenni az ünnepi asztalra.

[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszd szét a tojásokat!
  2. Robotgéppel keverd kemény habbá a tojásfehérjéket!
  3. Keverd össze alaposan egy tálban a következőket: tojások sárgája, porcukor, liszt, sütőpor, víz, vaj és a kemény tojáshab!
  4. Válaszd ketté a masszát!
  5. Az egyik feléhez add hozzá a cukrozatlan kakaót, majd jól keverd el!
  6. Vajazd ki az őzgerincformákat, és öntsd bele a masszákat, mindegyiket másikba! A kakaós lesz a barna színű piskóta, a másik pedig a sima.
  7. Előmelegített sütőben süsd meg őket, fokozatosan lejjebb véve 180-ról a hőfokot!
  8. Ha elkészült, borítsd ki a formákból a tésztákat egy tálcára!
  9. Miután egy picit hűltek, a gerincforma mélyedéseiben vágd fel a piskótát! Így kb. 1 cm széles tésztalapokat fogsz kapni.
  10. Míg hűl a piskóta, főzd meg a tölteléknek való pudingot! Ehhez keverd el a pudingport a tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez öntve főzd sűrű krémmé! Ezután hűtsd ki a pudingot!
  11. Keverd össze a vajat a porcukorral és a rummal, majd öntsd hozzá a kihűlt pudingot! A kikeveréséhez használj robotgépet! Ez lesz a töltelék a piskótákhoz.
  12. Alakítsd ki a többszínű, krémes töltelékű rudakat! Végy a kezedbe az egyik színű piskótából egy szeletet, majd kend meg a pudingos krémmel, mint egy kenyeret. Illessz rá a másik színű piskótából egy szeletet, majd annak is kend meg a szabadon lévő oldalát. Erre jöhet ez első színű piskótatésztából egy szelet, aminek megint kend meg a szabadon lévő oldalát krémmel. Folytasd ezt a sort, míg el nem fogynak az alapanyagok!
  13. Olvaszd fel gőz fölött a csokoládékat, majd keverd hozzá a kevés olajat!
  14. Kend meg a csokis bevonó masszával a rétegelt, krémes töltelékű piskótarudakat!
  15. Tedd hűtőbe dermedni!
  16. Tálaláshoz szeld fel kissé ferdén, srégen a rudakat!


[szerkesztés] Tippek

  • Érdemes a puding főzésével kezdeni, mert az lassabban hűl ki, mint a piskóta.
  • Még váltakozóbb színű méteres kalácsot is készíthetsz, ha kétféle pudingot használsz. Például vanília és puncs.
  • Ha nem szeretnél vesződni a csokoládék gőz feletti felolvasztásával, akkor készíthetsz hamis-csokimázt is. 5 evőkanál cukrozatlan kakaóport ugyanennyi mennyiségű cukorral és vízzel főzz fel, majd a tűzről levéve keverj bele 10 dkg fagyos vajat!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

Tésztához:

  • 2 db őzgerincforma
  • robotgép
  • 4 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • 25 dkg liszt (rétes vagy finom)
  • 3/4 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor


Krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 1 csomag puding (vanília vagy puncs)
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • robotgép


Mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • fakanál

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne feledd ferdén felvágni az elkészült méteres kalácsot! Csak így kaphatsz a képen látható, rétegelt süteményt.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah