Lemérni gyermekünk lábát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell lemérni gyermekünk lábát?

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi mindenre kell figyelnünk gyermekünk lábának lemérésekor.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tudtad, hogy a láb délután nagyobb, mint délelőtt? Ez mindenki lábával így van, gyerekeinkével is. A napi igénybevétel miatt a láb akár 5%-kal is szélesebb lehet a nap végére. Ezért inkább késő délután mérd le gyermeked lábát. Természetesen a kicsi babákra, akik még nem tudnak járni, ez nem érvényes, mert értelemszerűen az ő kis lábaikra még nem nehezedik rá a súlyuk; az ő lábukat a nap bármelyik szakában lemérheted.
 2. Gyermeked álljon, mikor leméred a lábát, hiszen a talp álló helyzetben jobban szétterül. Természetesen ez az állni nem tudó kisbabákra újfent nem vonatkozik. Talán esetükben az a legegyszerűbb, ha akkor próbálkozunk, mikor mélyen alszanak.
 3. Gondoltál már arra, hogy gyermeked két lába esetleg nem egyforma hosszú? Talán szabad szemmel nem is észrevehető az esetleges különbség, ezért fontos, hogy gyermekünk mindkét lábát lemérjük, és a nagyobbikhoz válasszunk cipőt.
 4. A mérést a leghosszabb lábujjtól kezdd a sarok irányába haladva. Általában a nagyujj a leghosszabb, de mielőtt mérünk, vizsgáljuk meg, hogy a mi gyermekünknél is ez-e a leghosszabb lábujj. Ha nem, akkor attól az ujjtól kezdjük a mérést, amelyik a leghosszabb.
 5. A cipőméret kiválasztásánál ne csak a hosszt, hanem a láb szélességét is vedd figyelembe, annál is inkább, mert a kicsiknek szélesebb a lábfeje a felnőttekénél.
 6. A mért értékhez mindig adj hozzá kb. 0,7-1 cm-t, amit a zokni, valamint a lábfej mozgástere és növekedése miatt szükséges rászámolni.


[szerkesztés] Tippek

 • Mérd újra gyermeked lábát legalább kéthavonta. A gyerekek lába nagyon gyorsan nő.
 • Gyermeked lábát körbe is rajzolhatod egy kartonpapíron, majd kivágva magaddal viheted a cipővásárláshoz, és bele tudod próbálni a cipőkbe. Ekkor se feledkezz meg a hozzáadandó 0,7-1 cm-ről.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Vonalzó vagy centiméter
 • Kartonpapír
 • Ceruza

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások