Leküzdeni az esküvőtől való félelmet

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell leküzdeni az esküvőtől való félelmet?

Felelem-a-hazassagtol.jpg
Napjainkban minden második házasság válással végződik, nem csoda tehát, ha tartunk az elköteleződéstől. Ha azonban megértjük, mivel jár a házasság, tisztázzuk az elvárásokat, leküzdhetjük a lagzifóbiánkat, és tájékozott döntést hozhatunk arról, hogy akarunk-e házasodni vagy sem?

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold át, mitől is félsz tulajdonképpen. A legtöbben nem is a házasságtól tartanak, hanem inkább annak következményeitől és a lehetséges kudarctól. Mitől tartasz, mi fog megváltozni? Mi az a legrosszabb lehetőség, ami megbénít téged a házassággal kapcsolatosan?
 2. Találd meg az okát! Ha a szüleidnek rossz volt a házassága, meg kell értened, hogy minden házasság más, és amiért az övék nem volt éppen jó, még nem jelenti azt, hogy a tied sem lehet. Ha amiatt aggódsz, hogy a házasságod tönkremegy, készíts egy listát arról, hogy mit tehetsz meg azért, hogy a házasság működjön. Képzeld el az összes lehetséges forgatókönyvet, amitől tartasz, majd azt is, hogy az adott helyzetben mit tehetnél, hogy jobbá tedd.
 3. Beszélj róla! Kérdezz meg olyanokat, akiknek jó a házasságuk, hogy mi a titkuk. És szintén fejezd ki az aggályaidat a partnerednek. Ez egy tökéletes alkalom arra, hogy gyakoroljátok a kommunikációs képességeiteket, amelyek nélkülözhetetlenek egy egészséges párkapcsolathoz. A párodnak megértőnek és segítőkésznek kell lennie.
 4. Gondold át, hogy vajon azt az embert választottad-e, akivel le szeretnéd élni az életed? Vagy úgy érzed, hogy ő választott téged, és kissé bele vagy hajszolva a házasságba? Talán nem a házasságtól félsz, hanem a házassággal az aktuális társaddal. Ne feledd, ne azzal házasodj össze, akivel el tudod képzelni az életed hátralévő részét: azzal, aki nélkül nem.
 5. Ismerd fel, hogy nem fogsz az életed minden másodpercében harmóniában élni a kedveseddel, akivel összeházasodsz. Te sem vagy tökéletes, és ő sem az. Ha egy olyan személyre vársz, akivel minden nap csupa napsütés, soha nem fogsz megállapodni és megházasodni, mert senki nem lesz képes ezt megadni neked. A házasság komoly munka, melyen egész életedben kell dolgozni. Légy felkészült, hogy lesz, amikor rögös úton kell áthaladnod.
 6. Tervezd meg az életed! Ülj le, és gondold át a dolgokat, mielőtt férjhez mennél. Szeretnél gyereket? Hányat? Hogy fogjátok kezelni a pénzt? Mindkettőtök dolgozik majd? Hogy fogtok spórolni a lakásra? Hol fogtok élni? Kinek mi lesz a felelőssége? Ha a férj elmehet a haverjaival bárokba, a feleség is megteheti majd ezt? Ezek nehéz, de praktikus kérdések, amiket meg kell válaszolnotok, mielőtt összekötnétek az életeteket. A legjobb, ha megelőzitek a konfliktusokat, nem akkor kezdetek el erről beszélni, amikor már ott van a gyűrű az ujjatokon.
 7. Beszéljetek a szexualitásról! Sokan megijednek attól, hogy a házasság révén már csak egyetlen partnerük lesz egész életükre. Vannak, akik ettől függetlenül ezt elfogadják, míg mások hajlandóak akár a nyitott kapcsolatra is. Bármi is legyen, erről a témáról is beszélnetek kell.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha szükséges, beszélgess el pszichológussal is a félelmeidről.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • bizalom
 • őszinteség
 • belátás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne feledd, ha soha nem akarsz férjhez menni, esetleg teljesen egyedül maradsz az életed hátralévő részére. A félelem megéri ezt a kockázatot?

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag