Leküzdeni a repüléstől való félelmet

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell leküzdeni a repüléstől való félelmet?

Aerofobia.jpg

A repüléstől való félelem (aerofóbia, aviafóbia, aviatofóbia) a leggyakoribb fóbiák egyike, minden negyedik ember szorongva lép fel egy repülőgép fedélzetére. Hogyan lehet ezen segíteni?

[szerkesztés] Lépések

 1. Mitől szorongunk? Félünk a repüléstől, de hogy azon belül mi az, ami minket nyugtalanít, az egyénenként változó. A leggyakoribb félelmek a kontroll hiánya, a zárt helyek, a turbulencia, a repülési magasság csökkenése, a karambol, a zajok, a motorleállás, a terrorfenyegetés, a zuhanás és a pánikrohamok (vagyis attól rettegünk, hogy pánikba esünk) miatt van.
 2. Kikre jellemző? Bárkivel megeshet, de leggyakrabban azoknál alakul ki, akik egyszer már pánikba estek a repülőgépen, s attól tartanak, hogy ez újra megtörténhet.
 3. Mit tehetünk ellene?
  • Írassunk fel orvosunkkal egy enyhe nyugtatót. Ezt akkor alkalmazzuk, ha már nincs időnk más módszerhez fordulni.
  • Ismerjük meg a gép működését. Sokak félelme abban gyökerezik, hogy csak annyit látnak, hogy itt van ez a böhöm nagy gép, ami majd több ezer méter magasan fog valahogy repülni. Gyakran azonban az is elég a megnyugtatásukra, ha megértik, hogyan is működik a repülés. Több országban is kínál már ehhez kapcsolódó szimulációs félelemkezelő tréninget (90 perc £199) egy cég, melynek során ismertetik a repülőgép működését, és saját szemünkkel láthatjuk, hogy egy-egy váratlan szituációt hogyan tudnak kezelni a pilóták. További információ…
  • Végezzünk relaxációs gyakorlatokat. Még indulás előtt, amíg erre lehetőségünk van, hajtsuk hátra az ülést, és csukjuk be a szemünket. Háromig számolva vegyünk mély lélegzetet, egy pillanatra tartsuk benn, majd lassan, szintén háromig számolva fújjuk ki. Ezt csináljuk 15 percen keresztül.
  • Komolyabb félelemmel küszködők forduljanak pszichológushoz. Leginkább a kognitív viselkedési terápia javasolt.

[szerkesztés] Tippek

 • Készüljünk fel a repülés testi tünetei ellen is: fel- és leszálláskor sokat nyeljünk vagy szopogassunk cukorkát. A száraz levegő miatt gyakrabban igyunk, és időnként mozgassuk át a végtagjainkat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Relaxációs gyakorlatok és/vagy szakemberek segítsége

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne igyunk alkoholt, mert ezzel legfeljebb azt érjük el, hogy nem engednek fel a gépre.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag