Leküzdeni a lámpalázat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell leküzdeni a lámpalázat?

Lampalaz-lekuzdese1.jpg
A tenyerünk izzad, a térdünk gyenge, a kezeink nehezek – ezek mind a lámpaláz jelei. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül. A lámpalázat leküzdeni egyszerű, ha eléggé elhatároztad magad, akkor sikerülni fog. Cikkünk ebben igyekszik segíteni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindig készülj fel! Mielőtt kiállnál például egy előadást megtartani, mindig gondosan készülj fel, hiszen szörnyű, ha nem tudod azt, amiről beszélned kellene. A lámpaláz egyik oka abból jön,hogy amiatt szorongsz, hogy hibát vétesz vagy hogy a közönség jobban tudja az adott dolgot, mint te. Ha azonban az anyagot oda-vissza ismered, emiatt már nem is kell aggódnod.
 2. Légy nyugodt! Ha idegeskedsz, még több nehézséged lesz, mint egyébként. Az alábbi módon próbáld meg lenyugtatni magad:
  • Meditálj! A meditáció nyugtat. A stressz és a fáradtság boldogtalanná, türelmetlenné és frusztrálttá tesz. Ez az egészségi állapotodra is káros lehet. A meditáció azonban megnyugtat, fókuszálttá tesz és igazán hatásos a lámpaláz ellen.
  • Gondolkodj pozitívan! Nincs miért aggódnod. Minél inkább arra gondolsz, hogy mit fogsz elrontani, annál valószínűbb, hogy meg is teszed. Próbálj pozitívan gondolni magadra és a közönségedre is.
  • Lélegezz! Amikor félsz, gyorsan, kapkodva lélegzel. Ez azonban oda-vissza hat. Ezért, mielőtt kimennél a színpadra, ülj le, és vegyél lassú, mély lélegzeteket.
  • Eddz! Ha csinálsz egy-két gyakorlatot, mielőtt kiállnál, az segít konstruktívan felhasználni az idegességből származó energiádat. Csinálj egy-két fekvőtámaszt, vagy négyütemű fekvőtámaszt.
 3. Tudatosítsd magadban, hogy a lámpalázzal nagyon sokan küzdenek! Bizony, a közönséged soraiban is jó páran akadnak, akik frászt kapnának, ha ki kellene menniük beszélni, és örülnek, hogy te állsz ott, s nem ők. Ha nem vagyunk rendszeres előadók – és nem arról van szó, hogy az ott ülők rengeteg pénzt adtak azért, hogy ott lehessenek -, nyugodtan mondjuk, hogy „Elnézést, még egy kicsit ideges vagyok, mert nem szoktam előadást tartani, de úgy hiszem, hamarosan sikerül teljesen feloldódnom.”
 4. Hallgass zenét! A zene vagy felpörget minket, energizál és önbizalmat ad, vagy pedig egy nyugodtabb zene lenyugtatja az idegeinket.
 5. Csinálj valami hülyeséget! Ha a gátlásokat magunk mögött kell hagynunk, s akkor nem aggódunk amiatt, hogy hülyének néznek. A legjobb módja annak, hogy legyőzzük a bizonytalanságot, ha a színfalak mögött zavarba ejtő vagy lökött dolgokat csinálunk. Például vágjunk vicces pofákat, vagy táncoljunk körbe. Ez segít abban, hogy rájöjj, kicsit bolondot csinálni magunkból nem is olyan rossz dolog.
 6. Ismerd fel, hogy ez az egész nem nagy ügy. Soha ne felejtsd, hogy ez az egész nem számít olyan sokat. Azért vagy ott, hogy jól érezd magad, és a tőled telhető legjobbat add. Még ha nem is lesz a világ legjobb szereplése, az nem a világ vége.

[szerkesztés] Tippek

 • Melegíts be! Akár énekelni, zenélni vagy éppen beszélni fogsz a színpadon, fontos, hogy bemelegíts.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • önbizalom
 • relaxáció
 • zene
 • felkészülés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne rágózz! Ettől túl sok nyálad lesz, és csak fulladozni fogsz beszéd közben.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Tomasz