Latte macchiatot készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell latte macchiatot készíteni?
Az utóbbi években nagyon sok kávézóban megjelentek a speciális névvel illetett kávékülönlegességek. A Latte macchiato jelentése pettyes vagy foltos tej, és ebben a cikkben az elkészítés lépéseit fogjuk bemutatni.
[szerkesztés] Lépések
- Le kell főzni egy adag, jó minőségű eszpresszót.
- A tej felmelegítésére és habosítására több módszer is létezik. Az egyik:
- A tejet kiöntjük egy pohárba, ahol gőzölővel vagy elektromos tejhabosítóval habot készítünk.
- Ezt hagyjuk leülepedni pár percig, így a tej és a hab kettéválik.
- Majd egy kanál segítségével beleöntjük a pohárba az előre elkészített kávét.
- A másik módszer:
- A tejet kétfelé osztjuk, és az egyiket felverjük akár kézi habverővel. ## A másik felét pedig kb. a pohár egyharmadába beleöntjük.
- Az előre elkészített kávét beletesszük a pohárba (kanál nélkül is működik).
- A felvert habot pedig a pohár tetejére halmozzuk.
- Így kialakul a három réteget képző kávénk.
[szerkesztés] Tippek
- A kávét felönthetitek egy kevés forró vízzel, hogy biztosan kettéváljon a tej és kávé.
- Először praktikus a tejjel foglalkozni, mert amíg a tej és a tejhab ülepszik, addig nyugodtan elkészíthetjük a kávét. Ezzel időt spórolhatunk.
- A kávét egy kiöntőbe érdemes lefőzni.
- Ha mézet teszel a pohár aljára, akkor tulajdonképpen egy melange kávét készíthetsz el.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Egy eszpresszónyi kávé
- Kávéfőző
- Nagy átlátszó pohár
- Zsíros, langyos tej (1,5-2 dl.)
- Tejhabosító (elektromos)
- Cukor
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
Ebben a videóban lépésről-lépésre bemutatják a Latte macchiato elkészítésének folyamatát