Lakhatási támogatást igényelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell lakhatási támogatást igényelni?

Lakhatas.jpg
Sok ember egyáltalán nem, vagy csak későn szerez tudomást arról, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól vissza nem térítendő lakhatási támogatást igényelhetett volna. Hogy ez ne forduljon elő veled, a továbbiakban hasznos információkat olvashatsz erről a lehetőségről.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keresd fel saját lakóhelyed munkaügyi kirendeltségét! esjo
 2. Ha megfelelsz a feltételeknek (lásd a figyelmeztetéseknél), akkor kézhez kapod a tájékoztatót, valamint a kitöltésre váró szerződést, igazolást.
 3. Leadott kérelmedet elbírálják, és pozitív válasz esetén másfél évig vissza nem térítendő támogatásban részesülsz. Ennek összege függ attól, hogy egyedül veszed-e igénybe, illetve lakást vagy szobát bérelsz. Az elnyert összeg félévente csökken.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes a támogatás kérvényezésekor a maximális összeget igényelni, mert általában megadják a teljes összeget.
 • Sokkal jobban jársz, ha egy teljes lakást veszel ki, mert ha csak egy szoba bérlésére kéred a támogatást, akkor a megpályázott összegnek csupán a 70%-át kaphatod kézhez.
 • Igényléskor hasznos lehet rákérdezni, hogy a lakásbérleti szerződéssel már a lakhatási támogatás igénylésének időpontjában rendelkezni kell, vagy ráér utána is megkötni. Ez esetenként eltérő lehet.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A lakhatási támogatás igénylésekor fontos, hogy legyen legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyod, amely esetében az állandó lakóhelyed és a munkavégzés helye legalább 100 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelyed között naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje az 5 órát meghaladja.
 • Az elnyert lakhatási támogatás után az ügyintéződ felé havonta elszámolási kötelezettséged van. El kell küldened a kifizetett havi lakbér számláját, a havi bérelszámolási lapot és a kitöltött igazolólapot, melyet a Munkaügyi Kirendeltségtől kapsz.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Olyan személyek igényelhetnek lakhatási támogatást, akik:
  1. legalább három hónapja álláskeresőként nyilvántartottak, vagy
  2. pályakezdő álláskeresőként nyilvántartottak (ehhez a munkaügyi központban regisztrálnod kell, mint pályakezdő, de nincs időkorlát, csak legyél benne a rendszerben), vagy
  3. csoportos létszámleépítésben érintett álláskeresőként nyilvántartottak (csoportos létszámleépítéssel érintettnek azt kell tekinteni, akivel a munkaadó a csoportos létszámleépítés keretében a felmondást írásban közölte), vagy
  4. közfoglalkoztatást követően álláskeresőként nyilvántartottak, és akik munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében vállalják, hogy a lakóhelyüktől távoli munkalehetőséget is elfogadnak.
 • Lakhatási támogatást csak olyan albérlet használatakor igényelhetünk, ahol számlát kapunk a bérlésről. Ez adómentes, és elég, ha a „havi lakbér” megnevezés szerepel a számlán.
 • A támogatás igénylése sok papírmunkával jár, de mindenképpen megéri megpályázni. A beadott kérvényeket ritkán utasítják vissza, és minden háztartásban jól jön, ha nem a lakhatásra kell fordítani a jövedelem jelentős részét.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk