Lakásfelújításba kezdeni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell lakásfelújításba kezdeni?

Lakas.jpg
Lakásfelújításra két esetben kerülhet sor: ha már hosszú évek óta élünk valahol, és már kicsit lelaktuk a szobákat vagy csak fel szeretnénk frissíteni, emellett akkor, ha új lakásba költözünk, amit saját ízlésünkre szeretnénk formálni. A lakásfelújítás mindkét esetben nagy körültekintést igényel, ehhez nyújt segítséget ez a cikk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérjük fel, hogy mi szorul felújításra! Ha lakásfelújításba kezdünk, érdemes mindent egyszerre megcsináltatni. Így nem kell többször szétverni és csatatérré változtatni a lakásunkat. A külső tér felmérését se hagyjuk ki: ellenőrizzük például a vakolatot, a szigetelést, a tetőszerkezetet, az ereszcsatornát és a nyílászárókat is!
 2. Gyűjtsünk ötleteket! Ha már felmértük, mi szorul átalakításra, gondoljuk át, hogy mit hogyan szeretnénk, milyen stílusú lakást képzelünk el, milyen funkciókat látnak majd el az egyes helyiségek! Az ötletelés során vegyük figyelembe a lakás fekvését, beosztását!
 3. Állítsuk fel az anyagi korlátokat! Meg kell határozni, hogy mekkora keret áll rendelkezésre. A felosztáskor igyekezzünk mindent számba venni: így például ha csempét rakunk valahova, ne feledkezzünk meg a csemperagasztóról és a fúgáról sem. Parketta rakásához pedig többek között alátét és szegélyléc is kell. Ugyanígy ne csak a nagyobb bútorokat vegyük számba, de a dekorációkra, kiegészítőkre is maradjon pénzünk! Az anyagárak mellett a munkadíjra is gondoljunk!
 4. Vázoljuk fel a munkafolyamatokat! Írjuk össze, hogy milyen munkafolyamatok lesznek, ezeket körülbelül milyen határidővel lehet elvégezni, kell-e hozzá szakembert hívni és milyen anyagokra, szerszámokra van szükség az egyes fázisok lezárásához! Mindent részletesen tervezzünk meg! Jó, ha teendőlistát is készítünk: mit kell beszerezni, milyen információkra van még szükség, kit kell megkeresni stb.
 5. Jegyezzük fel a méreteket! A vásárlás során nagyon fontos, hogy pontosan ismerjük a szobák méreteit. Nem elég, ha az alaprajzot vázoljuk fel: falfesték, illetve tapéta választásánál például az is fontos, hogy mekkora ablakok vannak, míg a bútorválasztáshoz például a dugaljak helyét is érdemes feljegyezni.
 6. Ha kell, keressünk kivitelezőt! Több kivitelezőtől is érdemes árajánlatot kérni. A választás során azonban ne az ár legyen az egyetlen szempont! Például nézzünk utána a szakember referenciáinak, illetve azt is vegyük figyelembe, hogy az árajánlatban milyen minőségű anyagok és milyen munkák szerepelnek!
 7. Válasszuk ki a színeket! Gondoljuk át, hogy melyik szobának milyen funkciói vannak! Hálószobába például érdemes meleg színeket választani, és arra is gondoljunk, hogy a túl sötét színek csökkentik a teret!
 8. Döntsünk a burkolatokról! A burkolatok választása során is nagyon fontos a funkcionalitás. El kell döntenünk, hogy hova szeretnénk például padlólapot, hova parkettát vagy padlószőnyeget, milyen kopásállóságra van szükség stb.
 9. Gondoskodjunk a falakról! Sok lehetőségből választhatunk, például festhetünk és tapétázhatunk is. Nézzük meg, hogy korábban mivel volt kifestve! Ha más anyagot használnánk, teljesen el kell távolítani a korábbit a falakról. Az apró hibákat javítsuk ki gipsszel, a penészt távolítsuk el!
 10. A világítás is tervezést igényel! A világítás nagyban meghatározza a lakás hangulatát! A lámpák és csillárok kiválasztásakor a stílus mellett nézzük meg a fényerőt, valamint az energiatakarékossági szempontokra is ügyeljünk! Fontos, hogy hány darab és milyen típusú izzó kell a lámpákba.
 11. A nagyokkal kezdjünk! Bútorválasztáskor először gondoljuk át, hogy melyik szobának mi lesz a funkciója, és ehhez milyen bútorokra van szükségünk! Így például ha a hálószobában szeretnénk öltözködni is, akkor az ágy mellett egy szekrényt is be kell szerezni. Először a nagyobb darabokat vásároljuk meg, a kis kiegészítők, dekorációk, fali polcok stb. ezután jöhetnek!

[szerkesztés] Tippek

 • Számoljunk tartalékkal! Amikor beosztjuk a rendelkezésre álló keretet, érdemes tartalékkal is számolni, hiszen egy lakásfelújítás során váratlan meglepetések is érhetnek, emellett az sem elképzelhetetlen (akármennyire átgondoltak is vagyunk), hogy megfeledkezünk valamiről. Érdemes kb. 10%-os tartalékkal számolni.
 • Legyen egy szakértő a közelben! Ahogy minden esetben, lakásfelújításkor is nagyon hasznos, ha van egy szakértő ismerősünk. Érdemes vele átbeszélni a terveinket, hiszen ő tudni fogja, ha megfeledkeztünk valamiről. Nagy eséllyel szakembereket is tud javasolni, és egyéb hasznos tippjei is lehetnek. (Saját tapasztalat: sosem gondoltam volna, hogy nem elég kiválasztanom a padlóburkolatot, részletesen megtervezni, hogy hogyan fogjuk azt letenni, de sarokvédőt és fúgaszínt is kell hozzá választanom. :))
 • Ha át is építünk, nézzünk utána, hogy engedélyköteles-e a változtatás! Utánanézhetünk a 46/1997. (XII. 29.) KTM rendeletben, de az önkormányzaton is tudnak segíteni, illetve ha van építészünk, őt is megkérdezhetjük.
 • Nagy mennyiségben vásároljunk! Az alapanyagok olcsóbbak, ha egyszerre szerezzük be őket, ezért érdemes vásárlás előtt jól átgondolni, hogy miből mennyire lesz szükségünk. Így nem csak mennyiségi kedvezményt érhetünk el, de a többszörös utazási költséget is megspórolhatjuk.
 • A munkálatok megfelelő sorrendben kövessék egymást! Így nem kell a már elkészült munkákat újracsinálni. A villanyszerelésnek például érdemes megelőznie a falfestést, hogy ne kelljen a már szépen lefestett falakat megbolygatni. Kis odafigyeléssel rengeteg bosszúságot, energiát és pénzt is spórolhatunk.
 • Legyünk ott a munkálatoknál! Érdemes a munkát napról napra végigkövetni, így időben jelezni tudjuk, ha valami elmaradt vagy nem a megbeszéltek szerint csinálták meg. Ez a legjobb szakemberekkel és a legpontosabb terv mellett is előfordul.
 • Elő a lakberendezési magazinokkal! Bár ezek a magazinok gyakran nagyon drága termékeket, megoldásokat mutatnak be, ötletgyűjtésre kiválóan alkalmasak. Érdemes bemutatótermeket is végiglátogatni, ami szintén segít abban, hogy ne csak a fejünkben képzeljük el, hogy például hogyan mutatnának a kigondolt színek együtt.
 • Az összes lakó vágyait vegyük figyelembe! Ha mi végezzük a munka és a tervezés dandárját, akkor is fontos megkérdezni leendő lakótársainkat (családunkat, barátunkat), hogy milyen elképzelései és elvárásai vannak. Így elkerülhetjük a későbbi feszültségeket.
 • Tartsuk karban a lakást! A karbantartással elérhetjük, hogy minél később kelljen újból egy időigényes és költséges lakásfelújításba kezdeni.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne csak az esztétikára figyeljünk! Bár mindenki szeretne olyan otthonban élni, ami teljesen az ő ízlését követi, ne feledkezzünk meg a praktikus szempontokról sem! Így például ha kicsi lakásba költözünk, de gyakran fogadunk vendégeket, érdemes kihúzható kanapét és kinyitható asztalt választani, vagy például olyan lámpákat felszerelni, amik nem csak szépek, de kellően bevilágítják az adott helyiséget.
 • Ne vásároljunk érzésre! Nem elég, ha úgy gondoljuk, a különböző boltokban összevásárolt burkolatok, falfestékek, bútorok stb. jól mennek egymáshoz. Kérjünk mindig szín- és anyagmintákat! Sok helyen letétet kell hagynunk, amit a minta visszavitelekor visszakapunk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Alapanyagok (festékek, burkolóanyagok, szigetelés stb.: attól függ, mire terjed ki a felújítás)
 • Szerszámok
 • Szakemberek
 • Szakértő ismerős
 • Fantázia, sok jó ötlet
 • Pénz
 • Sok türelem

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02