Kutyaházat takarítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kutyaházat takarítani?

Kutyahaz.jpg
Nagy melegben kedvenceinkre is ráfér egy kis törődés, főleg mikor az ugribugri népség is megszaporodik. Hogy elkerüljük a bolhák, tetvek megjelenését a kutyaházban, ajánlatos a következő lépéseket negyedévente elvégezni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nézz ki egy tiszta, száraz napot, és akkorra időzítsd az egész műveletet.
 2. Húzz gumikesztyűt.
 3. Ha levehető a ház teteje, akkor szedd le, és majd csak a legvégén tedd vissza, amikor a nap is kiszárította már.
 4. Először szedj ki mindent, ami az ólban volt, majd jól porold ki seprűvel. A régi alom sok undok dolgot tartalmazhat, ezért a kihullott szőrt és egyéb törmeléket gondosan szedd össze zacskóba és mehet is a kukába.
 5. Ha rongy is volt a kis kedvenc alatt, akkor azt is áztasd be jó sok meleg, vegyszeres vízbe. Ilyenkor használhatsz valamilyen bolha-, tetű- és rovarirtószert, például Neostomosan ampullát. Jó ideig tartó áztatás után jöhet a rongy kimosása. Ha a napra teríted ki száradni, az is fertőtlenítő hatással bír.
 6. Visszatérve kedvencük házához, vegyél elő egy kézi permetezőt, amit tölts meg bolhairtószeres vízzel. Pl.: 0,5-1 liter vízhez tegyél 5 ml Neostomosan ampullát. Permetezd ki a házikót ezzel a tömény vizes oldattal, különös tekintettel a résekre, sarkokra. Távol tartja a kis betolakodókat.
 7. A fertőtlenítőt akár egy napig is hagyhatod hatni, majd kimoshatod újra az egész házat tiszta vízzel, de rajta is maradhat, ez a kutya számára nem ártalmas.
 8. Várd meg, míg megszárad az egész, majd rendezd be a kéglit.
 9. Legjobb, ha a házikó aljába kartont és/vagy rongyszőnyeget terítesz be. Praktikus, kényelmes, és többnyire nem is szedik szét. Ha a kutyusnak nem tetszik valami, úgyis ki fogja vinni az ólból.
 10. A ház külső részét a belső részhez hasonlóan tisztítsd.

[szerkesztés] Tippek

 • A kutyusnak lehet váltáspokróca olyan esetekre, ha vizes lesz, vagy a másikat épp kimosnád.
 • Az ól kitakarítása mellett évente maximum kétszer fürdesd is meg a háziállatodat speciális samponnal. Így a bolhák biztosan szedni fogják a sátorfájukat a helyszínről.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kézi permetező
 • bolhairtó-szer
 • rongyszőnyeg, karton vagy hungarocell


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Hungarocell csak az ól falának szigeteléséhez ajánlott, kutya alá nem érdemes betenni, mert csak összetörik, illetve beleizzad a jószág.
 • A kutyaház kitakarításával egy időben a kertet is tisztítsd meg régi, elásott maradványoktól, ürüléktől, lomoktól, ami szintén veszélyt jelenthet a kis kedvencekre nézve.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk