Kutyát tartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Kutyát tartani?

Kutyaaaaa.jpg

A kutyákat már évszázadok óta az ember legjobb barátjának tartják hűségük és odaadásuk miatt, így nem meglepő, hogy sokan elengedhetetlennek érzik a velük való együttélést. Pótolhatatlan jószágok, ráadásul a feltétel nélküli szeretet bátor művelői, amivel napról napra hódítják meg szívünket és lelkünket. A kutyatartás megannyi örömöt rejt, bolondoznak, játszanak, és szomorú időkben felvidítanak minket. Mielőtt azonban megrészegülve a gondolattól belevágunk ebbe a felejthetetlen kalandba, és összekötjük életünket egy négylábúval, érdemes reálisan átgondolnunk és mérlegelnünk saját helyzetünket. Ha végül arra a következtetésre jutunk, hogy elindulunk a kutyás élet világának kanyargós ösvényein, nem árt, ha utána olvasunk egy-két dolognak!


[szerkesztés] Lépések

 1. Mérd fel a lehetőségeidet! Mekkora a lakás? Nem biztos, hogy egy nagytestű kutya jól fogja érezni magát egy kis lakásban, ami ráadásul zsúfoltan berendezett. Kerüld az irreális és hirtelen felindulásból hozott döntéseket, mert csak magadnak és a választott ebnek okozol szenvedést!
 2. Szólj a lakóközösségnek! Ha panelben laksz, mindenképpen tájékoztasd a körülötted élőket az új családtagról! Biztosítsd őket a rend fenntartásáról és megőrzéséről, illetve kérd türelmüket, míg az állat hozzászokik a környezethez! Ez a kedves gesztus nagy valószínűséggel pozitív reakciókra talál.
 3. Válaszd ki a kutyát! Alaposan nézz utána a kiválasztott fajtának, és figyelj, hogy van-e tipikus fajtabetegsége! Ezen az oldalon találsz a választással kapcsolatban: információkat, illetve itt találod összegyűjtve az összes: kutyafajtát.
 4. Végezz változtatásokat! Ha lakásban fogsz kutyát tartani, fontos, hogy állatbaráttá alakítsd! A kutyák olyanok, mint a gyerekek, mindenhez hozzá nyúlnak és mindig az érdekli őket a legjobban, amit tiltunk tőlük. Figyelj oda, hogy jól zárható legyen minden, illetve tedd elérhetetlenné az összes állat számára mérgező anyagokat tartalmazó háztartási vegyszereket! Az elektromos vezetékeket is rejtsd el, hiszen megrághatja és megsérülhet tőle kedvenced! A számodra kedves személyes holmikat se árt gondosan elpakolnod, hiszen az illatod miatt az lesz az első, amivel az eb játszani fog. Kerüld a bőrbútorokat, ezt pillanatok alatt összekarmolja! Válassz inkább mosható huzatos kanapét, vagy takard le egy pokróccal már meglévő garnitúrád! Az eddig elhelyezett szőnyegek fontosságát is gondold át, mert mágnesként gyűjtik magukba az állat szőrét! Könnyebben tisztítható felület a parketta, ami alá tegyél vagy tetess hangszigetelő anyagot, hogy ne keserítsd meg az alattad lakók életét a kutya körmének kopogásával!
 5. Vedd fel a kapcsolatot egy neked szimpatikus állatorvossal, kutyapszichológussal és kutyakozmetikussal! Bármilyen felmerülő kérdés esetén a rendelkezésedre állnak. Az állatorvos véleményét már az új jövevény tartását illetően is kérheted.
 6. Minden élőlénynek szüksége van táplálékra, ezért az etető- és itatótál beszerzése kötelező feladat! A legszerencsésebb, ha egyből felnőtt méretű fémtálat vásárolsz kedvencednek, mert azt nem tudja elrágni, összetörni, stb. Továbbá fontos, hogy az étkezésre fenntartott terület legyen könnyen tisztítható! Az étel választásáról konzultálj az állatorvossal, mert függ a választott kutya fajtájától és korától is!
 7. Találd meg a kutya állandó helyét, ahova bármikor félrevonulhat és lepihenhet! Erre a célra szerezz be egy természetes anyagú pokrócot, ami puhává és kényelmessé varázsolja a fekhelyét. A pokróc könnyen mosható legyen, de minden esetben kerüld a laza szövésű textíliákat!
 8. Játékra fel! Ahogyan mindenki más, a kutyák is szeretnek önfeledten játszani. Válassz egy olyan rágható játékot kedvencednek, amit véletlenül se tud szétrágni és lenyelni!
 9. Szerezz be pórázt! Ugye nem szeretnéd, hogy a kutyád az első adandó alkalommal elszaladjon? Megannyi póráz közül válogathatsz, válaszd számotokra a legpraktikusabbat!
 10. Írj listát a tisztító- és tisztán tartó szerekről! Ne hagyd ki a szagtalanítószer, kutyakefe, kutyasampon és állatod számára szükséges további kellékek beszerzését sem, amit akár online vagy szaküzletekben is megvásárolhatsz!
 11. Kerüld el a lakáson belüli baleseteket! A szobatisztaság eléréséig naponta 5-ször sétáltasd kiskutyádat! Jobban teszed, ha erre az időre kiveszel pár szabadnapot.
 12. Dicsérd és szidd! Minden esetben dicsérd meg a kutyust, ha valamit jól csinál! Ellenkező esetben pedig rosszallóan kezeld a helyzetet, de semmiképpen se vetemedj fizikai bántalmazásra!
 13. Alakíts ki napi rutint! Próbálj meg létrehozni egy menetrendet az étkeztetésre és sétáltatásra vonatkozóan is. Ne feledd, hogy az egészségügyi sétákra naponta minimum 3-szor szükség van, hogy megelőzd a vesekő kialakulását kedvencednél!
 14. Tanítsd! Az alapvető viselkedési formákra mindenképpen meg kell tanítanod a zökkenőmentes együttélés érdekében! Ilyen például a saját névre való hallgatás, gyere ide, marad, tied és nem szabad parancsok. Ha nem megy a nevelés, a jószág 5-6 hónaposan már kutyaiskolába vihető!
 15. Fürdesd meg! A séták után természetesen kifésülöd kutyád szőrét és megmosod a lábait kézmeleg vízzel. Na, de mi van akkor, ha elviselhetetlen szagokat áraszt a bundája? Ilyenkor jót tesz egy alapos fürdetés, viszont körültekintően járj el, mert szembe és fülbe nem mehet idegen anyag!
 16. Játssz vele! Minden kutya igényli, hogy foglalkozzanak vele. Egyik kevésbé, mint a másik, de ez is fajta és személyiség függő. Ne vond meg magadtól és kedvencedtől a játék meghitt pillanatait!
 17. Takaríts! A kutya után akarva-akaratlanul is takarítani kell! Ügyelj a lépcsőház és közösségi terek tisztán tartására, mert az is a te felelősséged!
 18. Vidd kutyakozmetikushoz! A vedlés időszaka rémálom lehet. Ilyenkor jól jöhet valaki, aki segít tisztán tartani az eb bundáját és körmeit. Kérj tanácsot a szőrzet otthoni tisztántartását illetően is!
 19. Ivartalanítsd! A nem kívánt szaporulat és betegségek, mint például prosztatarák vagy emlődaganat elkerülése érdekében szükséges folyamat!
 20. Vidd állatorvoshoz! Első évben rengeteg oltást kap kedvencünk, viszont utána sem elhanyagolható az állatorvosnál tett látogatások száma. Fontos az évenkénti kombinált védőoltás és negyedévenkénti féreghajtás zavartalan eljárása is.
 21. Túrázz, kirándulj és szervezz kutyás programokat, vagy egyszerűen csak élj! Kutyád is akkor fogja a legteljesebb életet élni, ha te is!


[szerkesztés] Tippek

 • Míg a kisebb termetű kutyáknál a fehérje mennyiségére kell jobban ügyelni, nagytestvéreiknél a csonterősítő kivonatokban gazdag táplálék fog nagyobb szerepet kapni.
 • Alakíts ki változatosabb étrendet, ami állhat száraztápokból, főtt ételekből és minőségi konzerv eledelekből.
 • Rendszeresen mosd ki a kutya pokrócát!
 • Az első pár napban legyen nálad egy rongy a régi kennel szagával, míg új környezetéhez szokik az állat!
 • Mindig legyen friss víz a tálkában!
 • A kötelező éves kombinált oltások mellett 3 havonta féreghajtózd az állatot!
 • A kutya is társas lény, akár az ember. Ne hagyd magára sokáig, mert magányossá és depresszióssá válhat! Ha mégis távol kell lenned, már léteznek kutya napközik, ahol foglalkoznak kedvenceddel, míg te távol vagy.
 • Ha nyaralni mész, de nem viszed az állatot, kiemelkedő kutyapanziók közül válogathatsz!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • nagy teljesítményű porszívó
 • idő
 • pénz
 • türelem
 • kitartás
 • kullancs elleni védelem
 • állatorvos
 • kutyatál
 • póráz
 • további kutyatartáshoz kapcsolódó termékek és kellélek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Azonnal takaríts fel kutyád után a megfelelő lépéseket elvégezve, mert kellemetlen szagok maradhatnak utána! Itt találsz takarítási tippeket
 • Ne bántalmazd! Nem csak fizikai értelemben véve!
 • Mindig moss kezet, hogy elkerüld a fertőzéseket!
 • A kutya számára veszélyes ételek: csokoládé (mérgező), kukorica (idegrendszeri problémák), szilánkosra törő csont (pl. csirke, pulyka), nyers hús, romlott étel, olyan étel, amit te se ennél meg.
 • Hőségben hűvös vízzel bevizezheted a kutyus hasát, hogy segíts a lehűlésében. Víz mindig legyen nálad, amiből ihat, ha sétálni viszed! Nyáron lehetőség szerint kora reggel vagy este vigyük sétálni a hűvösben!
 • Ha a kutya megsérül, étvágytalan, bágyadt, letargikus vagy a megszokottól másféle viselkedést tanúsít, mindenképpen keresd fel az állatorvost, mert akár komoly betegségek is lehetnek a kiváltó okok!
 • Télen zsíros krémmel kend be a kutya mancsát, mert a só szétmarhatja!
 • Az oltási program befejezéséig (3 hónapos korukig) ne vidd más kutyák közé kedvenced!
 • Ne lépcsőztessük az állatot, mert káros az ízületeire! Vegyük ölbe, ha tudjuk!
 • Ha kertes házban tartod ebed, ugyanúgy igazak rád a leírtak! Tévedésben él, aki azt hiszi, hogy a kutya boldogságának alapja és megteremtője a kertben tartás!
 • Fokozottan figyelj a kullancs elleni védelemre! A séták utáni bundaátfésüléssel, illetve különböző szerek használatával megóvhatod kutyád egészségét!
 • Figyelj a védőoltások idejére! Ne felejtsd el!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Pribeksakkom