Kutyát menhelyről örökbe fogadni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kutyát menhelyről örökbe fogadni?

Kutyat menhelyrol orokbe fogadni.jpg
Szeretet kapni és adni jó. Számos menhelyi kutya viszont hiába várja a szerető gazdit, mert az nem érkezik meg. Sokan keresik a fajtiszta kutyákat, amelyek általában nem állatotthonokban, hanem tenyésztőknél találhatók meg. Egy menhelyi kutyus viszont olykor még ragaszkodóbb tud lenni, mint fajtatiszta társai. Adjunk és kapjunk szeretetet, hiszen mindenkinek szüksége van rá, embernek és állatnak egyaránt. Fogadjunk örökbe egy kiskutyát!

[szerkesztés] Lépések

 1. Keressük fel a menhelyet és érdeklődjünk a kutyákról. Fontos lehet tájékozódni arról, hogy melyik kutyusnak van a legnagyobb szüksége egy szerető otthonra (pl. beteg, öreg). Otthon érdemes előkészíteni az eb lakhelyét.
 2. Mielőtt örökbe fogadjuk a kiszemelt négylábút találkozzunk vele többször, ismerjük meg, barátkozzunk vele össze, sétáljunk együtt.
 3. Ki kell tölteni egy örökbefogadási kézikönyvet. Ez azért szükséges, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a kutya jó helyre kerül. A kérdőívben többek között kérdezhetik, hogy mennyi időt tudunk a kutyával tölteni, kertes házhoz kerül vagy esetleg panelba, illetve, hogy miért akarunk kutyát örökbe fogadni.
 4. A papírok kitöltése után egy rövid interjút készít velünk a menhely vezetője, ez azért lényeges, hogy feltérképezze a kutya jövőbeli életkörülményeit. Az örökbefogadás menete menhelyenként természetesen változhat!
 5. Vihetjük haza újdonsült családtagunkat.

[szerkesztés] Tippek

 • A kutyának alakítsunk ki egy saját helyet, ami az otthona lehet. Amennyiben kutyaházat csinálunk, akkor azt béleljük ki szalmával vagy szénával az új lakó számára. A kutyaól készülhet fából, vagy speciálisan kemény PVC-ből is.
 • Éreztessük a kutyával, hogy otthonunk most már az ő otthona is. Hagyjuk körbeszaglászni az udvaron.
 • Mutassuk meg a kutyának az etető és itató tálat, játékait és házát, mindent, amit az érkezésére előkészítettünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Póráz
 • Bolhairtó nyakörv
 • Kutyaház
 • Etető és itató tál
 • Kutyaeledel

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Csak akkor vállalkozzunk az örökbefogadásra, ha teljes felelősséggel és odaadással tudunk a későbbiekben is gondoskodni kis kedvencünkről.
 • A menhelyről hozott állatot mutassuk meg állatorvosnak, hogy megvizsgálja, és egy esetleges lappangó betegséget időben kezelni tudjon.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag