Kreatív napszemüveget csinálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kreatív napszemüveget csinálni?

Nap.jpg
Ha hasznos és egyben őrült kiegészítőkről van szó, akkor a napszemüvegek garantáltan rajta vannak a listán. Különösen, ha feldobod őket egy-két ütős díszítőelemmel. Tűző napsütésben fontos védened a szemedet, amit így olyan napszemüveggel tehetsz meg, ami egyben öltöztet is. Próbálj ki párat a következő ötletek közül.

[szerkesztés] Lépések

 1. Kizárólag “CE” jelzéssel ellátott napszemüveget szerezz be, ami biztosítja a 100%-os UV-szűrést és tényleg nem csak egy divatcikk, hanem védi is a szemed.
 2. Gondold át, hogy milyen stílusú és színvilágú szemüveget szeretnél kreálni. Ettől függően válogasd össze az otthoni csecsebecséidből vagy egy hobbiboltból a szükséges díszítőelemeket. Ezek lehetnek bármik, amik ráférnek egy szemüveg keretére, és nem zavarnak a kilátásban, valamint kifejezik az aktuális hangulatod. Például: fémből, műanyagból vagy textilből készült figurák, virágok, betűk, gyöngyök, strasszok, kabosonok, flitterek, gombok, szegecsek, csillámpor, pompon, hímzőfonal. De körömlakkal is csodálatos vonalakat festhetsz a keretre.
 3. Egészen bohókás darabokat is kipróbálhatsz, ehhez a kifutók vagy a fesztiválok világából bőven gyűjthetsz ötleteket. Emellett a pinterest képmegosztó oldalon is rákereshetsz különböző izgalmas kreációkra „diy sunglasses” név alatt. De vigyázz, hogy a bohókás ne váltson át nevetségesbe. Tényleg csak olyan díszítést alkalmazz, amit szívesen felvennél utcára.
 4. Ha a tervezéssel és a hozzávalók összegyűjtésével megvagy, jöhet a kivitelezés:
  • Mosd le a szemüveg keretét mosószeres vízzel, majd töröld szárazra.
  • Ha a szemüveg színén is változtatnál, fesd át akril festékkel. Ilyenkor hagyj rá egy nap száradási időt, míg nekilátsz a következő lépésnek.
  • Próbáld rá, hogy melyik kiegészítő elem, hol mutatna jól a szemüvegkereten, majd egymás után rögzítsd rá őket jó erős pillanatragasztóval.
  • A kereten kívül a lencsére is ragaszthatsz apró strassz követ. Viszont olyan helyre ragaszd (pl. a lencse alsó vagy felső szélére), ahol nem zavar a kilátásban, és nem is rontja a szemed.
  • Várd meg, míg megszárad a díszítés, majd szaladhatsz is vele a kinti, ragyogó napsütésbe.

[szerkesztés] Tippek

 • Amikor a színeket válogatod össze a szemüveghez, segítségként nézegess divatblogokon különböző ruha szetteket vagy hangulatképeket, és amelyiknek a színvilága megragad, azokat a színeket vedd alapul.
 • Az apró gyöngyök felillesztéséhez egy csipeszt is segítségül hívhatsz.
 • Teszteld le ingyenesen a napszemüveged minőségét és UV-szűrését. A Magyar Látszerész Szövetség minden évben országos UV teszt kampányt indít, hogy érzékeltesse a dolog fontosságát. Tehát minden tavasszal ingyenesen bevizsgáltathatod a napszemüveged a kampányban résztvevő optikusoknál.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • napszemüveg
 • pillanat- vagy hobbiragasztó
 • díszítőelemek, pl.: strasszok, gyöngyök, flitterek, műanyag vagy textil virágok és betűk


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne vegyél hamisítványt! Ellenőrizhető helyről vásárolj, ahol garantálják, hogy a szemüveg UV-szűrős, különben rosszabbat teszel a szemeddel, mintha nem védenéd semmivel. A "CE" jelzéssel ellátott napszemüvegről az eladó garantálja, hogy a terméke megfelel az európai előírásoknak.
 • Olyan dolgokat ne ragassz a szemüvegre, amik hamar tönkremennek (pl.: papír), különben gyakran kell renoválnod az okulárédat.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk