Krétával hajat színezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell krétával hajat színezni?

Hajkreta.jpg

Szeretnél színes tincseket egy-egy buli idejére, de nem akarod véglegesen megváltozatni a frizurád? Akkor érdemes megpróbálnod krétával színezni a hajad: a módszer gyors, olcsó, és ha mégsem tetszik az eredmény, egy egyszerű hajmosással visszanyerheted az eredeti hajszíned.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be pasztellkrétát (hajkrétát)! Az olajos kréta nem jó, az a fajta kell, ami teljesen száraz tapintású. Olyan, mint amit az iskolában is használnak, vagy amivel a gyerekek rajzolnak az aszfaltra – csak sokkal élénkebb színben. Hobbiboltokban lehet igazán szép, erőteljes színű pasztellkrétát venni, de fodrászkellékesnél vagy az internetes webáruházakban is megtalálod a terméket hajkréta (hair chalk) néven.
 2. Öltözz be! A vizes pasztellkréta mindent befog, amihez hozzáér, ezért érdemes gondoskodnod a megfelelő védelemről. Vegyél fel egy régi pólót, amit már nem sajnálsz, és/vagy teríts a válladra egy régi törölközőt. A kezeidet védd műanyag kesztyűvel az elszíneződéstől.
 3. Vizezd be a színezni kívánt felületet! A krétával nem lehet teljesen egyenletesen beszínezni a hajat, inkább akkor mutat jól, ha csak néhány tincsen vagy a hajvégeken használod. Válassz egy tincset, vizezd be addig, ameddig szeretnéd beszínezni.
 4. Ne sajnáld a krétát! Ezután a vizes hajtincset dörzsöld be jó alaposan a krétával. Ügyelj rá, hogy minden oldalon, befogja a hajszálakat. Érdemes többször átmenni a vizes felületen a minél teljesebb hatás érdekében.
 5. Ismételd a fenti lépéseket! Ha egy színes tincs nem elég, válassz le egy újabbat, vizezd be, színezd be a krétával. Ekkor akár egy másik színt is kipróbálhatsz – csak arra vigyázz, hogy vizesen ne érjenek egymáshoz a tincsek. Ha a hajvégeken alkalmazod a krétát, akkor is érdemes több részletben végezni a műveletet, hogy minél jobban befogja a szín a hajszálakat.
 6. Hővel rögzítsd az eredményt! Ha úgy gondolod, elérted a megfelelő hatást, érdemes meleg hőnek kitenni a hajtincseket, ez kicsit fixálja a színt. Használj hajvasalót – húzd ki egyenesre a hajad, vagy készíts hullámokat. Ha gyorsabb vagy kímélőbb megoldást szeretnél, akkor hajszárítóval fújhatsz meleg levegőt a beszínezett részekre.
 7. Fésüld ki a hajad! A kréta megszáradva már nem ragad, de előfordulhat, hogy a beszínezett tincsek laposabbak, összeállnak bennük a szálak. Ezért érdemes alaposan kifésülni a hajad. A krétapor egy része ugyan lepereg, és lehet, hogy kicsit fakulni fog a szín is, de azért marad elég a hajadon.
 8. Kerüld az esőt! A krétaport oldja a nedvesség – ha megázol vagy tánc közben nagyon megizzadsz, bizony eresztheti a színét. Erre érdemes figyelni az öltözködéskor, készülődéskor is. Ha azonban a buli másnapján szeretnéd visszanyerni a szolidabb, hétköznapi hajszínedet, csak annyit kell tenned, hogy jó alaposan hajat mosol – a színezőanyag nyom nélkül távozik.

[szerkesztés] Tippek

 • Barna hajon érdemes sötétebb, de élénk színű krétát használni (kéket, lilát például). A világosabb árnyalatok, például a rózsaszín inkább a szőke hajon látszik.
 • Ha be tudsz szerezni egy színből többféle árnyalatú krétát is (pl. világosabb és sötétebb vörös), akkor ezeket kombinálva még érdekesebb hatást érhetsz el.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hajkréta /pasztellkréta
 • Régi póló, törölköző, védőkesztyű
 • Hajvasaló vagy hajszárító
 • Fésű

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A krétapor szárítja a hajat, ezért csak ideiglenes jelleggel és ritkán szabad használni. Amikor kimosod a hajadból, érdemes balzsamot vagy pakolást használni a haj regenerálódásának megkönnyítésére.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki