Kontyot készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kontyot készíteni?

A konty praktikus, ugyanakkor elegáns hajviselet (gondolj csak arra, mennyivel kényelmesebb a nyári melegben a kiengedett, hosszú hajnál, és sokan az esküvőt vagy a gólyabált sem tudják elképzelni egy szép konty nélkül). A legtöbb kontyhoz nem feltétlenül kell hosszú haj, vállig érő tincsekkel már elkezdhetsz próbálkozni. Az alábbiakban a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető változatokat mutatjuk be.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Egyszerű csavart konty

Csavart konty.jpg
 1. Fogd össze az összes hajad, mintha lófarokba kötnéd – ha nem annyira bízol magadban, vagy szeretnéd, hogy szorosan tartson a konty, rögzítsd egy erősebb hajgumival.
 2. A hajadat a tövénél kezdd el szorosan körbecsavarni. Haladj a copf vége felé.
 3. A hajad szinte magától elkezd körbe csavarodni a középpont (vagy a hajgumi) körül. Az egyik kezeddel tartsd a copfot, illetve tekerd körbe, míg a másikkal tartsd meg a kialakuló kontyot.
 4. Ha a hajad teljes hosszát feltekerted, a felszabaduló kezeddel tűzz hullámcsatokat a kontyba, és így rögzítsd azt. (Az alsó részeit mindenképpen erősítsd meg, és a kilógó hajvégeket is tüntesd el.)

[szerkesztés] Paradicsomkonty gyorsan

Paradicsomkonty.jpg
 1. Először egy kis segédeszközre kell szert tenned – egy vastag, puha hajformázó gyűrűre, amit a drogériákban is beszerezhetsz, de magad is könnyen elkészítheted az alábbi módon:
  1. Keress egy olyan zoknit, amelynek a színe illik a hajadhoz (hogy ne legyen feltűnő, ha esetleg egy kicsit kilátszik), és amit nem sajnálsz. Minél több a hajad, annál nagyobb, vastagabb anyagúra lesz szükséged.
  2. Vágd le a zokni orrát, hogy egy téglalap alakú szövetet kapj, majd ezt kezdd el önmagára feltekerni. Így egy vastag, puha gyűrűt kapsz – ahhoz hasonló formát, mint egy lyukas közepű amerikai fánk.
 2. Kösd össze egy hajgumival a hajad, majd a copfon húzd át a hajformázó gyűrűt vagy a zoknit.
 3. Válaszd szét a tincseidet, és oszlasd el egyenletesen a gyűrű (zokni) körül. Ez könnyebb, ha előre hajtod a fejed.
 4. Az egyik kezeddel fogd össze a hajad a gyűrű körül és így rögzítsd a tincseket, a másikkal pedig tekerd körbe a kilógó hajvégeket.
 5. Rögzítsd a kontyot hajcsatokkal vagy úgy, hogy még egy vékony, szoros hajgumit tekersz a gyűrű aljára (ha elég nagy a konty, úgyis eltakarja).

[szerkesztés] Franciakonty vagy banánkonty

Francia konty.jpg
 1. Alaposan fésüld át a hajad, majd a fésüld oldalra az egyik halántékodtól a másik tarkódig (pl. a bal oldalról átlósan hátra, a jobb oldalra).
 2. Hajcsatokkal tűzd oldalra az összes hajad, hogy hátul szépen, egyenletesen fussanak a tincsek.
 3. Az oldalra tűzött hajat alul fogd össze, és lazán kezdd el visszacsavarni. Az alja legyen szorosabb (és közelebb a fej, nyak középvonalához), de a teteje maradhat lazább. Úgy igazítsd a tincseket, mintha maga alá akarnád tekerni a hajad.
 4. Az egyik kezeddel tartsd meg a kontyot, a másikkal pedig tűzd meg az oldalát.
 5. A leghosszabb hajtincseket lazán csavard körbe a konty tetején, és majd ezeket is tűzd le. (Az alapfrizurát nagyon változatossá teheted aszerint, hogy ezeket a tincseket milyen módon helyezed el – ha hosszú a hajad, csigákba is rendezheted a fejtetőn, de a klasszikus frizuránál maradva egyetlen, szorosabb csavarban is hagyhatod a hajvégeket.)

[szerkesztés] Gibson konty vagy hamis konty

Gibson konty.jpg
 1. A hajad a fej közepén fogd össze egyetlen copfba egy szoros hajgumi segítségével. Ha hosszú a hajad, az utolsó tekerésnél csak félig húzd át a hajgumin (a hajvégek lógjanak csak szabadon.)
 2. Fordíts egyet a copfon, hogy a hajvégek kerüljenek felülre, az összefogott rész pedig alulra.
 3. A hajgumi tövénél, felül válaszd szét egy kicsit a hajat, készíts egy kis „fészket” a konty számára.
 4. A „fészket” béleld ki a copfból kilógó hajvégekkel, majd az egész copfot tömd a lyukba. (Óvatosan járj el, hogy az alsó részen ne bukkanjanak elő a hajszálak.) Végül magát a hajgumit is fordítsd be a kontyba.
 5. Ha szükséges, a kontyot rögzítsd néhány hajcsattal.

[szerkesztés] Tippek

 • Ezeket az alapkontyokat alkalmakra (szalagavatóra, ballagásra, gólyabálra, esküvőre) is elkészítheted, ilyenkor néhány egyszerű kiegészítővel (apró gyöngyökkel, strasszokkal vagy virágokkal díszített csatokkal, virágdíszekkel) különlegessé varázsolhatod a frizurád.
 • A szép konty elkészítéséhez szükség van egy kis gyakorlásra. Ha nem megy azonnal, ne keseredj el – gondolj arra, hogy régen a hölgyek sem maguk készítették el csodás hajkoronáikat.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig a hajszínedhez illő, attól nem elütő színű hajgumit és hajcsatokat használj a konty elkészítéséhez, hogy úgy nézzen ki, „magától” áll meg olyan szépen.
 • Kontyot nem érdemes frissen mosott hajból készíteni, mert akkor könnyebben szétcsúszik a frizura. Jobb, ha egy-két napos hajból készíted a kontyot. Ha mégis frissen mosott a hajad, használj hajlakkot vagy egy kis hajhabot a jobb tartás érdekében.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hajgumi
 • Hajcsatok
 • A paradicsomkonty elkészítéséhez hajformázó gyűrű vagy egy régi zokni
 • Türelem és sok gyakorlás

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Egyszerű, csavart konty

Paradicsomkonty elkészítése zoknival:

Franciakonty:

Gibson konty:

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki