Kitelepítéskor viselkedni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kitelepítéskor viselkedni?

Arviz 2.jpg
Előrelátható természeti katasztrófák esetén a hatóságok nagy valószínűséggel kitelepítik az érintett lakosságot. Ha az adott veszélyhelyzetről időben értesülnek a szakemberek, akkor időben meg tudják kezdeni a szervezett kitelepítéseket, így a lakosság is jobban fel tud készülni rá. Egy árvíz esetében például még az ár levonulása előtt ki lehet telepíteni az ártérben élő embereket, megvédve ezzel az életüket. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre, ha házunk elhagyására kényszerülnénk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Folyamatosan figyeljük az országos, illetve a helyi tájékoztatást a várható kitelepítésekről! A közelgő veszélyhelyzet miatt bármikor felszólíthatnak minket lakóhelyünk elhagyására. Ha megkaptuk az utasításokat a hatóságoktól, akkor azokat minden esetben tartsuk be és kövessük őket!
 2. Döntsük el, hogy a befogadó helyekre megyünk, vagy biztonságos helyen élő rokonokhoz, ismerősökhöz! Ha még járhatóak bizonyos útszakaszok, és engedélyezett a járművel való közlekedés rajtuk, akkor saját autónkkal is mehetünk a megfelelő helyre, de kérhetünk szállítást a kitelepítést végzőktől, vagy rokonainktól, ismerőseinktől.
 3. Tartsunk össze, gondoskodjunk róla, hogy a család lehetőleg együtt legyen a kitelepítés idején! Ha esetleg a hirtelen elrendelt kitelepítéskor a munkahelyünkön lennénk, akkor siessünk haza, illetve ha gyermekeink még az óvodában, iskolában tartózkodnak, akkor értük a nevelők, tanárok felelnek. Ők viszik őket a kitelepítési gyülekező helyre, és a befogadási helyen le kell adniuk a névsorukat. A biztonság kedvéért egyeztethetünk az adott óvodával, iskolával.
 4. Figyeljünk az idősekre, mozgáskorlátozottakra, egyedül élőkre! Ha környezetünkben ismerünk ilyen embereket, akkor keressük fel őket és segítsünk nekik a kitelepítésre való felkészülésben, illetve értesítsünk mentő egységeket, akik elszállítják őket a gyülekezőhelyre.
 5. Gondoskodjunk az állatokról is! Kisebb kedvenceinket magunkkal is tudjuk vinni, ha ismerősökhöz, rokonokhoz megyünk, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor állatmenhelyeken tudjuk őket ideiglenesen elhelyezni, illetve haszonállatainkat elszállíthatjuk biztonságos helyen lévő gazdaságokba, telepekre.
 6. Készítsünk össze veszélyhelyzeti csomagot, amely könnyen szállítható, maximum 20 kg súlyú legyen, és legyen rajta feltüntetve a tulajdonos neve! Annak függvényében állítsuk össze, hogy várhatóan mennyi időre kell elhagyni az otthonunkat. Ha a hivatalos tájékoztató szerint várhatóan rövid időre (3-6 óra) kell elhagyni otthonukat, akkor csak vizet (nyári időben személyenként 1 litert), és azokat a gyógyszereket vigyük magunkkal, melyeket a közeli órákban kell bevennünk. Csecsemő részére egy üvegnyi tejet/tápszert, kisgyerek részére egy kedvenc tárgyát (pl. kabala, játék, könyv) tegyünk a csomagba. Ha viszont hosszabb időre, egy vagy akár több éjszakára kell elhagynunk az otthonunkat, akkor a veszélyhelyzeti csomag a következőket tartalmazza:
  • a személyi okmányokat, fontosabb értéktárgyakat, készpénzt, bankkártyát, telefont,
  • nem romlandó élelmiszert,
  • személyenként legalább egy liter ivóvizet,
  • az évszaknak megfelelő lábbelit, felsőruházatot, fehérneműt,
  • tisztálkodási eszközöket,
  • rendszeresen használt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket (a gyógyszerérzékenységet jelezni kell),
  • takarót (esetleg hálózsákot, gumimatracot),
  • ha van, hordozható rádiót,
  • megnyugtatásul a gyermek kedves játékát, könyvét.
 7. Nézzünk körül a lakásban! A lakásból való távozás előtt zárjuk el a víz- és a gázvezetéket, oltsuk el a kályhákban, tűzhelyekben esetlegesen égő tüzet, áramtalanítsunk, és csukjuk be az ablakokat, ajtókat!
 8. Óvatosan közlekedjünk! Ha gyalogosan megyünk a gyülekezőhelyekre, ahonnan majd tovább szállítanak minket a befogadó helyekre, akkor csak a kijelölt utakon közlekedjünk, és csoportosan menjünk, hogy tudjuk segíteni egymást.
 9. Tartsuk be az "együttélés" szabályait a befogadó helyeken is! Próbáljunk meg alkalmazkodni, és valamilyen módon átélni ezeket az órákat, napokat.

[szerkesztés] Tippek

 • Inkább több napra készüljünk, és ennek megfelelően pakoljuk össze a veszélyhelyzeti csomagot.
 • Nem kell aggódnunk az ingatlanunkban hagyott értékeinkért, vagyontárgyainkért, mert ezeket őrzi a rendőrség/polgárőrség/őrző-védő szervek.
 • Ha szervezetten telepítettek ki minket, akkor a lakóhelyünkre való visszatelepítés is szervezett formában fog történni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • friss információk, tájékoztatások
 • veszélyhelyzeti csomag
 • nyugalom, egymásra figyelés, egymás segítése

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minden eshetőségre fel kell készülni, mert lehet, hogy néhány óra alatt kell elhagynunk házunkat!
 • Figyeljünk oda másokra is, és ha szükséges, segítsünk nekik!
 • Ha lehet, akkor csak segélykérési céllal telefonáljunk, mert a mentőerőknek szükségük lehet a telefonvonalakra!
 • Ne hallgassunk rémhírekre, ne terjesszük azokat, ne keltsünk pánikot feleslegesen!
 • Ha önállóan térnénk vissza otthonunkba, akkor ezt feltétlenül jelezzük lakhelyünkön!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya