Kiszűrni a plasztikai műtét előtti kockázatokat

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kiszűrni a plasztikai műtét előtti kockázatokat}?

Fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk azokat a leggyakoribb vizsgálatokat, amelyek plasztikai műtétek és elsősorban mellműtétek előtt állókra várnak, hogy megismerjék melyik vizsgálat miért fontos és mivel jár. Megnyugodhatunk nem lesz olyan sok és mindegyik fájdalommentes!


Mammografiai vizsgalat.jpg

[szerkesztés] Lépések

  1. Teljes laboratóriumi vizsgálat! Minden műtét előtt nagyon fontos egy teljes laboratóriumi vizsgálat, azaz vér- és vizeletvizsgálat elvégzése, amely a diagnosztika legfontosabb és legegyszerűbb eszköze. Eredménye információval szolgál a szervezet anyagcsere-folyamatairól, a sejtrendszerek, a szervek (máj- és vesefunkciók) és az immunrendszer működéséről, van-e éppen szervezetünkben baktérium, vírus, amelyek fertőzéseket okozhatnak.
  1. Ultrahang vizsgálat! Plasztikai műtétek előtt másik fontos vizsgálat típus az ultrahang vizsgálat, ezek közül is a hasi és mell ultrahang vizsgálat a leggyakoribb. Az emlők ultrahang vizsgálatát 35 éves kor alatt írják elő a mellplasztikára készülő páciensek számára, ugyanis ebben az életkorban ultrahang segítségével jól felismerhetőek az emlők különböző elváltozásai, mint például a folyadéktartalmú ciszta vagy szöveti szerkezetek. A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel: az emlőket szabaddá kell tenni. Az ultrahangos vizsgálatot végző szakember gélt tesz a kérdéses területre, majd az ultrahangos fejet finoman mozgatja az emlőkön. A nagy felbontóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is. A vizsgálat körülbelül 20-30 percet vesz igénybe és az eredmény azonnal látható az ultrahangos monitoron.
  1. Mammográfiai vizsgálat! 35 év felett azonban az ultrahang vizsgálat nem elegendő a pontos diagnózishoz. Emiatt a hölgyeknek mammográfiai vizsgálat szükséges, mely a hagyományos röntgenfelvételektől eltérő fizikai paramétereivel és fotótechnikájával alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit is kimutassa. A mammográfia vizsgálat során az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre. Ezután az asszisztens egy másik lemezzel óvatosan összenyomja azokat. Az emlőkről külön-külön, 2-2 felvétel készül. A mammográfia vizsgálat eredményére várni kell, ugyanis a filmeket hívórendszeren keresztül hívják elő és rendszerezik, majd radiológus orvos véleményezi. Előkészületre nincs szükség, viszont a felvétel során a gép a melleket erősen összenyomhatja, egyéni érzékenységtől függően, kellemetlen érzéssel jár.
  1. Hasi ultrahang vizsgálat! Hasi ultrahang vizsgálatra hasplasztikai beavatkozás előtt van szükség, melynek során a hasi szervek, mint a máj, az epeutak és epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a hasi főverőér és ágai, a hasi nyirokcsomók, vesék és mellékvesék, a húgyhólyag, valamint a kismedencében lévő női- és férfi nemi szervek vizsgálata történik. A hasi ultrahang vizsgálat alatt a páciens hanyatt fekszik, hasát - a ruháktól szabaddá téve – géllel kenik be, majd a vizsgálófejet kissé rányomják bőrére, hogy a szakorvos képet tudjon alkotni a különböző szervekről.
  1. Elektrokardiogram (EKG) vizsgálat! Minden altatásban végzett beavatkozás előtt alapvető vizsgálat az EKG, hosszabb nevén elektrokardiogram. A vizsgálat közben a páciensnek hanyatt kell feküdnie. Meghatározott színkód szerint csuklóira és bokáira egy-egy öntapadó papír- vagy gumiszalaggal ellátott fémelektródát rögzítenek. Az elektródával érintkező bőrfelületet vízzel benedvesítik, vagy géllel bekenik. Az elektródák másik vége a szív elektromos jeleinek feldolgozására alkalmas készülékhez csatlakozik. Az EKG vizsgálattól függően a mellkasra is helyeznek 6 elektródát, melyek helyzete szintén anatómiailag előre meghatározott. Az EKG vizsgálat közben nem lehet mozogni vagy beszélni, mert a légzőizmok mozgása és a különböző zajok a mérés pontosságát károsan befolyásolják. A szív által keltett elektromos jelzéseket a készülék átalakítja, és papírszalagon görbe formájában rajzolja meg. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ritmuszavarok, ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása, melyekről műtét előtt az aneszteziológusnak mindenképpen tudnia kell.


[szerkesztés] Tippek

  • A plasztikai műtétek előtt ezen vizsgálatok elvégzésével igyekeznek kiszűrni minden kizáró okot, vagy kockázatot, hogy meggyőződhessenek arról, a páciensek nem csak lelkileg, de testileg is abszolút készen állnak a vágyott beavatkozás elvégzésére.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A laboratóriumi vizsgálatot nem csak műtétek előtt javasolják. Bizonyos életkor felett vagy túlterhelt életmódot folytatóknál érdemes évente vagy még gyakrabban elvégeztetni, akkor is, ha panaszmentesek vagyunk.
  • Teljes értékű hasi ultrahang vizsgálat csak éhgyomorral végezhető el, vizsgálatra való felkészülésről tájékoztatást adnak.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Budapestplasztika.hu