Kiszámolni a maximális pulzust

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kiszámolni a maximális pulzust?

Maximalis-pulzusszam-kiszamitasa-keplet.jpg

A maximális pulzus az a legmagasabb pulzusszám, amit valaki komoly problémák nélkül elérhet például egy edzés során. A maximális pulzusszáma kor előrehaladtával csökken, ezt természetesen a vonatkozó számítási képletek is figyelembe veszik. Nézzük, hogy kell kiszámolni a maximális pulzust.


[szerkesztés] Lépések

  1. A manapság legelterjedtebb formula a Dr. William Haskell és Dr. Samuel Fox által javasolt számítás, mi is ezt mutatjuk be.
  2. A maximális pulzus kiszámításának képlete: MP = 220 – életkor.
  3. A konkrét számítás pedig így néz ki: tegyük fel, hogy 27 éves vagy, ebben az esetben a maximális pulzussszámod (MP) a következőképpen számíthat ki: 220 - 27 = 193. 20 évvel később, vagyis 47 éves korodra az MP értéke 20-al csökken majd, tehát ekkorra a maximális pulzusszámod 173 lesz.

[szerkesztés] Tippek

  • Az edzés során könnyedén nyomon követheted a pulzusodat egy pulzus mérésére alkalmas óra segítségével, manapság már nagyon sok okosóra rendelkezik ezzel a szolgáltatással.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Edző, szakorvos
  • Fogyás esetén dietetikus
  • Pulzusmérő karóra


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A fent megadott egyszerű maximális pulzusszám számítási képlet csak egy közelítés. Mivel minden ember más és más, ezért a kapott eredményt nem szabad készpénznek venni.
  • Mielőtt komoly edzésbe kezdesz, konzultálj a háziorvosoddal, illetve szakedzővel.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell