Kismama nadrágot varrni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kismama nadrágot varrni?

saját fotó
A kismamák az idő múlásával egyre nehezebben találnak maguknak megfelelő ruhákat, főként olyan nadrágokat, amelyek kényelmesek, jól elfér bennük domborodó pocakjuk. Természetesen boltokban vásárolhatók kifejezetten kismamáknak készített nadrágok, de némi kézügyesség és egy varrógép segítségével mi magunk is varrhatunk ilyeneket. Így saját ízlésünknek megfelelő kismama nadrágot készíthetünk, a régiből újat varázsolhatunk, a kismama egykori kedvenc nadrágját is átalakíthatjuk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük elő a nadrágot! Bármilyen szabású és bármilyen anyagból (vászon, bársony, farmer, pamut) készült nadrágot átalakíthatunk kismama nadrággá, a lényeg az, hogy ha derékban és hasban már nem is, de comb és fenék részen passzoljon a kismamára.
  Kismama nadrag 1.jpg
 2. Rajzoljuk meg a kivágandó részt a nadrág elülső részén! Egy szabókréta segítségével, a cipzár alatti pontot középpontnak tekintve és azon keresztül áthaladva rajzoljunk egy szabályos félkörívet a nadrág két széle között. Az ív felett található részt fogjuk eltávolítani, aminek a helyére kerül majd a rugalmas anyag.
  Kismama nadrag 2.jpg
 3. Bontsuk ki a nadrág felső részét! Egy kisolló vagy egy bontótű segítségével először a nadrág derékpántját bontsuk le körbe, majd bontsuk ki a nadrág két oldalát is a megrajzolt ívig.
  Kismama nadrag 3.jpg
 4. Vágjuk ki a nadrág felső részét! A megrajzolt félkörív mentén vágjuk le a nadrág elülső részét. Mivel a nadrág derékpántját is lebontottuk körbe és a két oldalát is felbontottuk, így könnyen megszabadulunk ettől a darabtól.
  Kismama nadrag 4.jpg
 5. Szabjuk ki a nadrág rugalmas részeit! A passzé anyagot hajtsuk félbe és vágjuk ki belőle a nadrág elülső részére kerülő betétet, valamint a hátsó részére kerülő derékpántot. Az eleje betétet úgy szabjuk ki, hogy a nadrág derékszélességéhez képest két oldalról legyen 5-5 cm-rel keskenyebb és a nadrág derekától mérve 10 cm-rel magasabb. A hátsó derékpánt egy 8-10 cm magas, a nadrág derekához képest 5-5 cm-rel keskenyebb téglalap.
  Kismama nadrag 5.jpg
 6. Varrjuk rá a nadrágra a betéteket! Mielőtt hozzálátnánk a varráshoz, ne felejtsük el kifordítani a nadrágot! A nadrág derekához fogjuk hozzá a passzé anyagból kiszabott derékpánt alsó, szétnyitható szélét, és kezdjük el rávarrni a nadrág derék részére. Amint elkezdjük a varrást, kezdjük el egyenletesen nyújtani a passzét, és így jussunk el a nadrág egyik oldalától a másikig. Az eleje betétnek az ívelt részét varrjuk rá a nadrág kivágott, ívelt széléhez. A passzé anyagot szintén egyenletesen nyújtva varrjuk hozzá a nadrághoz. Végül a levarrt széleket tisztázzuk el!
  Kismama nadrag 6.jpg
 7. Állítsuk össze a kismama nadrágot! Miután a nadrág elejére és hátuljára felvarrtuk a rugalmas betéteket, fogjuk össze ezeket, egyeztessük pontosan a széleiket, és így varrjuk össze a nadrág két oldalát. Az összevarrt széleket szintén tisztázzuk el!
  Kismama nadrag 7.jpg
 8. Fordítsuk ki a nadrágot! A nadrág két szélének összevarrása után nincs más dolgunk mint levágni a felesleges cérnaszálakat, és kifordítani a nadrágot.
  Kismama nadrag 8.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A varrás előtt gombostűvel rögzíthetjük a nadrághoz a passzé anyagokat, így pontosan fel tudjuk őket varrni a nadrágra, varrás közben nem csúszkálnak el.
 • Ha jól dolgoztunk, akkor a passzé betétek megfelelően illeszkednek a kismama derekára és pocakjára, nem fog „leesni” róla a nadrág, de ha biztosra akarunk menni, akkor gumiházat is varrhatunk a rugalmas betétbe. Ebbe fűzzünk lazán egy vékony pertli gumit, amit a kismama kezdetben szorosabbra köthet, pocakjának növekedésével pedig kiengedheti. Ehhez hagyjunk a gumiházon egy kisebb lyukat, aminek a szélét hímezzük körbe.
 • Nyugodtan válasszunk olyan passzé anyagot, aminek a színe megegyezik a nadrág színével. Bár jellemzően a kismamák olyan felsőket hordanak, amelyek teljesen eltakarják a hasukat, tehát ez a rugalmas betét sem fog látszódni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • nadrág
 • jó minőségű passzé anyag
 • varróeszközök

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne felejtsük el félbehajtani a passzé anyagot, mielőtt kiszabjuk belőle a betéteket!
 • Csak jó minőségű, rugalmas passzé anyagot használjunk! Ne legyen például agyonmosott, mert annak már egyáltalán nincs tartása, rugalmassága! Fontos, hogy olyan passzé anyagot válasszunk, ami egyszerre ereszt, ugyanakkor tart is!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját ötlet, saját tapasztalatok

Az oldal szerzői

Bya