Kimenteni a fuldoklót

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kimenteni a fuldoklót?

Fuldoklo kimentese.JPG
Különösen nyáron sokan kerülnek veszélybe amiatt, hogy nem jól mérik fel úszási képességeiket, esetleg úszás közben váratlan nehézségekkel szembesülnek (pl. túl erős sodrás) vagy felhevült testtel ugranak a vízbe, esetleg ittasan. Cikkünkből megtudhatod, hogy mit kell tenni, ha fuldoklót látunk, illetve mire kell ügyelnünk annak érdekében, hogy ne kerüljünk hasonló helyzetben.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerjük fel a fuldoklót! Nem halad előre, és függőleges helyzetben van a vízben (tehát nem fekszik rajta). Le-fel mozog, a feje csak rövid ideig van kint. Az, hogy nem kiabál segítségért, nem jelenti azt, hogy nem fuldoklik, sőt: az oxigénhiány miatt általában képtelenek rá a fuldoklók.
 2. Ha fuldoklót látunk, azonnal értesítsük a megfelelő személyzetet (úszómester, vízimentős, ügyeletes orvos, mentő)! Kiabáljunk segítségért.
 3. Maradjunk nyugodtak. Ha pánikba esünk, a fuldokló is még jobban bepánikol. Jelezzük felé, hogy segíteni fogunk.
 4. Mérd fel a helyzetet, hogy hogyan tudsz a legjobban segíteni.
 5. Ha a fuldokló kézzel elérhető távolságban van (pl. a medencében), feküdjünk hasra, terpesszük szét a lábunkat, hogy minél stabilabb helyzetbe kerüljünk (ha tehetjük, akasszuk is be valamibe). Semmiképpen ne hajoljunk annyira a víz fölé, hogy már ne legyen stabil a helyzetünk. Nyúljunk a fuldokló felé, és szóljunk neki, hogy kapja el a csuklónkat. Addig kiabáljunk neki, míg megnem hallja – a pánikhelyzetben gyakran nem tud ránk fókuszálni a fuldokló. Kapjuk el a csuklóját vagy a karját, és húzzuk magunk felé úgy, hogy végig őrizzük meg az egyensúlyunkat, maradjon alacsonyan a súlypontunk és hátrafelé dőljünk, ne előre.
 6. Ha a fuldokló kézzel nem érhető el, de nincs túlságosan messze, keressünk valami olyan tárgyat, amivel kihúzhatjuk (pl. törölköző, póló, kötél, seprű, evezőlapát). Az előző pontban leírtakhoz hasonlóan biztonságos helyzetben nyújtsuk a tárgyat a fuldokló felé, és kiabáljunk neki folyamatosan, hogy kapaszkodjon bele.
 7. Ha csónakkal, motoros vízi járművel vagy sporteszközzel tudjuk megközelíteni a fuldoklót, azt mindig a hullámzás, szél, folyás alóli oldalról tegyük. Csónakoknál a far felől, egyébként az alacsonyabb oldalnál emeljük be a fuldoklót úgy, hogy hátulról a hóna alatt benyúlva húzzuk fel az egyik alkarját a mellkasa elé, és azt mindkét kézzel fogjuk meg. Ha sérült az alkar, akkor húzzunk valamit a hónaljak alá (pl. egy kötelet, takarót).
 8. Ha távolabb van, próbálkozhatunk még mentőgyűrű használatával is. Bedobás előtt lazán tekerjük a kötelet a nem dobó kezünkre, és lépjünk rá a kötél végére az egyik lábunkkal. Próbáljuk az áldozat mögé dobni, így húzhatjuk felé, hogy még közelebb legyen, miközben nem is dobjuk meg. Ha elérte a mentőgyűrűt, húzzuk ki.
 9. Csak akkor próbáljuk magunk úszva megmenteni a fuldoklót, ha ehhez megfelelő végzettséggel és gyakorlattal rendelkezünk. Ez azért fontos, mert hiába vagyunk gyakorlott úszók, egy pánikba került fuldokló kimentésével akár saját életünket is veszélyeztethetjük. Hátulról közelítsük meg a fuldoklót, és a hónalja alatt nyúljunk át, fogjuk meg az alkarját (azonos oldali kezünkkel), húzzuk fel a mellkasára és fordítsuk a hátára úgy, hogy saját testünkkel megtámasztjuk. Ha pánikban van, a Flaig-féle béklyófogást alkalmazva hátulról egyik kézzel fogjuk az ellen oldali kézfejét a tenyere tetején a fuldoklónak, a másik kézzel pedig az állát. Kiúszáskor ügyeljünk arra, hogy az arca mindig víz felett legyen. Lehetőleg legyen rajtunk mentőmellény mentéskor.
 10. Mindig vizsgáljuk át a légutakat, és az idegen testeket távolítsuk el ujjal. Ha nem sikerül, ültessük le a kimentett fuldoklót, hajoljon előre, és a lapockái között üssünk a hátára. Gyereket a térdünkre is fektethetünk úgy, hogy a felső teste lelógjon, s úgy veregessük a hátát a lapocka között.
 11. Ha szükséges, lélegeztessük az áldozatot (előtte ne feledkezzünk el a légutak tisztításáról, különben nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot). Néha még 40 perccel a fulladás után is van remény az újraélesztésre.
 12. A lecsökkent testhő miatt takarjuk be a megmentett személyt.
 13. Mindenképpen szállíttassuk mentővel kórházba, mivel még a fuldoklást követően órákkal később is felléphet komplikáció akkor is, ha a megmentett személy látszólag teljesen jól van.
 14. Ügyeljünk rá, hogy:
  • Ne ugorjunk felhevült testtel a hideg vízbe, mert az reflexes légzésmegállást okozhat. Ha tehetjük, fokozatosan sétáljunk be a vízbe, illetve lögyböljünk magunkra vizet, mielőtt bemennénk.
  • Ne fürödjünk, ússzunk olyan helyeken, ahol tilos a fürdőzés. Ha nem is tiltja a tábla, kerüljük a veszélyesnek tűnő helyeket, a nagy sodrású patakokat, folyókat.
  • Telt gyomorral se menjünk vízbe, mert egyes embereknél ez is nagy megterhelést jelent a szívnek, és fulladást is okozhat.
  • Ittas állapotban semmiképpen ne menjünk be fürdőzni a vízbe.
  • Lehetőleg ne induljunk egyedül úszni, különösen, ha nincsen parti mentőszemélyzet.
  • Különösen figyeljünk a gyerekekre, kiemelten a 4 év alattiakra, akiket a kiváncsiságuk is bajba sodorhat. Ha van medencénk, építsünk köré kerítést, és zárjuk az ajtót. A gyermekek akár néhány centiméteres vízben is megfulladhatnak. Ha a víz közelében játszanak, adjunk rájuk mentőmellényt. Ne feledjük, hogy így is szemmel kell tartani őket.
  • Tengerben inkább a parttal párhuzamosan ússzunk, mert a nagy sodróáramlat miatt könnyen távol kerülhetünk a parttól, és esetleg nagyon nehéz lesz visszajutnunk.
  • Hajózáskor legyen nálunk mentőmellény, ha nem tudunk úszni, vegyük is fel.
  • Ne fürdőzzünk pl. a híd pillérei körül a keletkező örvények miatt.
  • Ha vízi járművel (akár vízi bicikli) közlekedünk, ügyeljünk a fürdőzőkre. Motoros vízi eszközök használatára kijelölt helyeken tilos fürdőzni.

[szerkesztés] Tippek

 • Lehetőség szerint ne egyedül kezdjünk a mentésbe.
 • Ha tehetjük, partról, fedélzetről próbáljunk menteni, csak legvégsőbb esetben menjünk a vízbe.
 • A fuldoklót soha ne tévesszük szem elől.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • mentőmellény
 • mentőgyűrű
 • egyéb eszközök, amik segíthetnek a partról történő kihúzásban (pl. törölköző, erős ág stb.)
 • higgadtság

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A cikkben is szó volt róla, de nem árt hangsúlyozni: mentésnél törekedjünk arra, hogy ne kelljen a vízbe mennünk, és minden esetben csak akkor próbálkozzunk a mentéssel, ha a saját testi épségünket ezáltal nem kockáztatjuk.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag