Kiegészítőt választani alkalomhoz illően

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kiegészítőt választani alkalomhoz illően?

Szinessal.jpg
Bármilyen öltözéket fel lehet dobni kiegészítőkkel, csak megfelelően, alkalomhoz illően kell megválasztani őket. Akár cipőről, ékszerekről vagy táskáról van szó, mindegyik esetben vannak követendő „szabályok”, hogy mikor ajánlott vagy éppen kerülendő a viselésük. Íme, néhány javaslat nőknek és férfiaknak egyaránt, hogyan válassz kiegészítőt alkalomnak megfelelően.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Munkahelyen

 1. Taska.jpg
  Fontos a lábbeli! A munkahelyen a zárt orrú cipő viselése javasolt. A magas sarkú a legelegánsabb, de megfelel a törpe sarkú és a balerina cipő is. Ami viszont fontos, hogy ápolt és tiszta legyen, illetve kerüld a sportos vagy egyéb, a munkahelyi viselethez nem illő lábbeliket, mint például a papucs, a bakancs vagy a szandál.
 2. Táskával egyszerűen! A klasszikus színű (fekete, sötétbarna vagy bézs), egyszerű táska a legjobb választás, amely aktatáska vagy még annál is kisebb méretű. Ha tökéletességre törekszel, a táskád színe passzoljon a cipőd színéhez.
 3. Kiegészítőre fel! A klasszikus munkahelyi öltözéket remekül feldobhatják az ékszerek, sálak és egyéb kiegészítők. Azonban kerüld a figyelmet elterelő, csüngős-lógós-csörgős ékszereket, és figyelj arra, hogy a méretük ne legyen túl nagy! A lényeg, hogy a kevesebb valóban több, és elegánsabb megjelenést kölcsönöz. Például egy kitűző vagy nyaklánc tökéletes választás.

[szerkesztés] Rendezvényen

 1. Nyaklanc.jpg
  Jöhetnek a hangsúlyosabb kiegészítők! Ha partira, ünnepekre vagy munkahelyi rendezvényre készülsz, bátran vedd elő az extrább darabjaidat. Persze azért ügyelj arra, hogy ne legyen közönséges az összhatás, de egy-egy hangsúlyosabb nyaklánc, hajba- vagy fülbevaló abszolút megengedett.
 2. Magasan elegáns! Azonban ha a magas sarkakat nem neked találták ki, vagy ha előre tudod, hogy a helyszín és a körülmények (például az időjárás) nem kedveznek hozzá, akkor inkább válaszd a lapos vagy törpe sarkú cipellőt. Ha ez stílusban illik az ruházatodhoz, akkor így is lehetsz elegáns, és valószínűleg magabiztosabb is, mintha a túl magas, számodra kényelmetlen sarkakon billegnél.

[szerkesztés] Randira

 1. Balerinacipo.jpg
  Ne vidd túlzásba! Egy randin a középpontban a személyiséged és kisugárzásod legyen, ne tereld el a figyelmet harsány kiegészítőkkel. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne fektess hangsúlyt például a cipőválasztásra, vagy egyáltalán ne viselj ékszert. Viszont, ha választasz egy feltűnőbb darabot, akkor ügyelj arra, hogy többet ne aggass magadra.
 2. A cipőd legyen kényelmes, amiben jól érzed magadat! Persze nem feltétlenül a kedvenc tornacipődre gondolunk. A lényeg, hogy ne vonja el a figyelmedet a partneredről az állandó koncentrálás, és hogy végig tudj vonulni a lépcsőn kapaszkodás nélkül.

[szerkesztés] Férfiaknak

 1. Nyakkendo.jpg
  Nyakkendőben, elegánsan! A férfiak számára a nyakkendő az a kiegészítő, ami elengedhetetlen a professzionális megjelenéshez. Munkahelyi tárgyalás, vacsora vagy egy rendezvény mind okot adnak a viselésére. Vigyázz, hogy a nyakkendő színe és mintája passzoljon az ingedhez és a zakódhoz!
 2. A táska a férfidivatban is fontos kiegészítő, a klasszikus színű aktatáska alapdarabnak számít, így érdemes beszerezni egyet. A hátizsákot és sporttáskát inkább tartogasd a hétvégére!
 3. Ferfi cipo.jpg
  Alkalomra elegáns, sötét színű cipőt válassz! Kerüld a tornacipőt, a bakancsot vagy a szandált. Az ápoltság a férficipők esetében is kritérium. Jó, ha a cipő színe harmonizál a nadrágéval, és lehetőség szerint fűzőset válassz.
 4. Alkalmi öltözethez nem illik övet viselni! Üzleti öltözékhez válassz sima, egyszerű, például fekete színű, rézcsatos övet.
 5. Ékszerek férfiaknak: elegáns óra, nyakkendőtű, pecsét- vagy jegygyűrű. Az üzleti életben azonban egyéb gyűrűk, nyaklánc, karkötő, fülbevaló és piercing viseletét kerüld!

[szerkesztés] Tippek

 • Óra.jpg
  A kalap ideális kiegészítője lehet az öltözékednek, leginkább szabadtéri rendezvényeken. Amellett, hogy a rosszul álló frizurát eltakarja, véd a nap ellen, ami nyáron jól jöhet a melegben.
 • Az óra minden alkalomra ideális kiegészítő. Hivatalos eseményre válassz elegánsabb, például bőrszíjas darabot!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Magassarku.jpg
  ékszerek
 • sálak, kendők
 • öv
 • klasszikus, elegáns cipő
 • egyszínű, elegáns, kisméretű táska
 • nyakkendő és nyakkendőtű

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne keverd a stílusokat, illetve az arany és ezüst ékszereket se kombináld egymással!
 • Napszemüveget nem illik zárt térben viselni, főleg nem egy rendezvényen vagy a munkahelyeden.
 • Illatfelhő-stop! A parfümválasztás is meggondolandó lépés, hiszen nagyon zavaró tud lenni a környezeted számára, ha téged erős, kábító illatfelhő vesz körül.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Effemine Protokoll- és Stíluskiadvány

Az oldal szerzői

Stilago