Kialakítani a tökéletes kerti oázist

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kialakítani a tökéletes kerti oázist?

Kerti-oazis-bh.jpg

A saját kertünk oázissá alakítása nemcsak, hogy növeli ingatlanunk értékét, de egy nyugodt menedéket is biztosít számunkra a mindennapok zűrzavarából. Akár relaxálni szeretnénk, akár barátokat fogadni, néhány alapvető lépés követésével kertünkből egy igazi paradicsomot varázsolhatunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezés: A tökéletes kerti oázis kialakítása a gondos tervezéssel kezdődik. Először is: tisztában kell lenned a kerted adottságaival, tudnod kell a méretét, a talaj típusát, valamint azt, hogy napközben mely részek kapnak napfényt és melyek maradnak árnyékban. Ezek az információk segítenek meghatározni, milyen növényeket ültethetsz, és hol. Gondolkodj el azon is, milyen funkciókat szeretnél a kertedben látni. Szeretnél egy nyugodt sarkot a relaxációra, egy szabadtéri konyhát a laza kikapcsolódáshoz, vagy egy játékteret a gyerekeknek? A tervezés során fontos figyelembe venni a kert praktikus használatát is. A látványtervezés során használj papírt és ceruzát vagy digitális tervezőeszközöket, hogy vázlatot készíts a kertedről. Jelöld be a meglévő építményeket, növényeket és az új elemek elhelyezkedését. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy a növények és egyéb elemek hogyan fognak kinézni néhány év múlva, amikor már teljes méretükben pompáznak. A tervezés során fontos szem előtt tartani a költségvetést is. Határozd meg, mennyit vagy hajlandó költeni, és próbáld meg a terveidet ehhez igazítani. Ne felejtsd el, hogy a kert kialakítása és karbantartása folyamatos költséget jelent.
 2. Növények és kertépítés: A kerted átalakításának második lépése a növények és az egyéb kerti elemek kiválasztása, ez a szakasz kulcsfontosságú a kerti oázis látványának és atmoszférájának meghatározásában. A megfelelő növények és kerti elemek kiválasztásával nemcsak a kert kinézetét tudod formálni, hanem annak mikroklímáját is befolyásolhatod.
  • Növények kiválasztása: A növények kiválasztásakor vedd figyelembe a kert éghajlati viszonyait és talajtípusát. Válassz olyan növényeket, amelyek jól alkalmazkodnak a környezethez, így kevesebb gondozást igényelnek majd. Fontos szempont a virágzás ideje, a levelek színe és textúrája, valamint a növények magassága és terjedelme is.
  • Struktúra és formatervezés: A kert struktúráját sövényekkel, kőfalakkal, vagy akár a vagy fémkerítésekkel alakíthatod ki. Ezek az elemek segítenek meghatározni a kert különböző részeinek határait, valamint védelmet biztosíthatnak a szél és a zaj ellen. A kerti utak és járdák elhelyezése is fontos szempont, hiszen ezek segítik a kert könnyű bejárását, valamint strukturálják a teret.
  • Vizes kiegészítők: Kis tavak, patakok vagy szökőkutak kialakításával kerted még inkább a nyugalom és relaxáció szigete lehet. A víz hangja és látványa megnyugtató hatással van, és vonzza a vadon élő állatokat, mint a madarak és pillangók.
  • Tájépítészeti elemek: A tájépítészeti elemek, mint a pergolák, arborétumok, vagy napernyők, árnyékos pihenőhelyeket biztosítanak a kerti oázisban. Ezek az elemek nemcsak praktikusak, hanem esztétikailag is hozzájárulnak a kerted összképéhez.
 3. Pihenőhelyek kialakítása: A kerti oázis egyik legfontosabb eleme a pihenőhelyek kialakítása. Ezek a területek szolgálnak a relaxáció és a kikapcsolódás színtereiként, ahol élvezheted a kert szépségét és a szabadban töltött időt. A pihenőhelyek tervezésekor fontos figyelembe venni a kényelmet, a funkcionalitást és az esztétikai megjelenést.
 4. Kerti bútorok: A kerti bútorok kiválasztása kulcsfontosságú szerepet játszik a tökéletes kerti oázis megteremtésében. Ezek a bútorok nemcsak a kényelmet és funkcionalitást szolgálják, hanem hozzájárulnak a kert esztétikai megjelenéséhez is. A megfelelő kerti bútorok kiválasztásakor figyelembe kell venni több szempontot:
  • Anyagok: Válassz időjárásálló anyagokat, mint a teakfa, rozsdamentes acél, alumínium, műrattan, vagy UV-álló műanyagok, amelyek képesek ellenállni a napfénynek, esőnek és a hőmérséklet-ingadozásnak. Ezek az anyagok garantálják, hogy a bútoraid hosszú távon megőrizzék szépségüket és funkciójukat.
  • Stílus: A bútorok stílusa illeszkedjen a kert általános dizájnjához és a személyes ízlésedhez. Akár modern, minimalista, vidéki vagy trópusi stílust szeretnél, rengeteg választék áll rendelkezésre a piacon. Az összhang megteremtése a kertben lévő természeti elemekkel és a bútorok között fontos, hogy vizuálisan vonzó teret hozz létre.
  • Kényelem: A kényelem alapvető fontosságú. Válassz ergonomikusan tervezett bútorokat, amelyek támogatják a testet, valamint lehetővé teszik a hosszú távú pihenést és kikapcsolódást. Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem, mint a párnák és matracok, amelyek növelik a kényelmet és hozzájárulnak a kert hangulatához.
  • Multifunkcionalitás: Sok kerti bútor többfunkciós, így helytakarékos megoldást nyújtanak. Például egy étkezőasztal, amely átalakítható társalgóvá, vagy egy napágy, amely tárolórésszel is rendelkezik. Ezek a bútorok különösen hasznosak lehetnek kisebb kertekben, ahol minden négyzetméter számít.
  • Karban tartás: Mielőtt kiválasztanád a tökéletes kerti bútorokat, fontold meg a karbantartásukat is. Néhány anyag, mint a teakfa, idővel szürkévé válhat, ha nincs megfelelően kezelve, míg a műanyag vagy alumíniumbútorok könnyebben karbantarthatók. Válassz olyan bútorokat, amelyek karbantartása összhangban van az időd és erőforrásaid rendelkezésre állásával.
 5. Világítás: A megfelelő kültéri világítás kiemeli a kertünk szépségét éjszaka, és biztosítja a biztonságos közlekedést. Használjunk energiatakarékos LED-lámpákat, napenergiával működő lámpákat és meleg fényű spotlámpákat a hangulatos atmoszféra megteremtéséhez.
 6. Intimitás: Gondoskodjunk a privát szféra megőrzéséről magas sövények, kerítések vagy pergolák segítségével, amelyek megóvják intim terünket a kíváncsi szemek elől.

[szerkesztés] Tippek

 • A kerti oázis kialakításánál figyelembe kell venni a fenntarthatóságot; válasszunk víztakarékos öntözési rendszereket és helyi növényeket.
 • Az érzékszerveket is kényeztessük a tervezés során: használjunk illatos virágokat, aromás fűszernövényeket, és helyezzünk el a kertben kellemes hangokat kibocsátó elemeket, mint például szélcsengőket vagy vízi elemeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tervezőeszközök: Papír, ceruza a kezdeti tervekhez, digitális tervező szoftver, ha részletesebb tervezést szeretnél.
 • Növények: Évelők, egynyáriak, cserjék, fák, zöldségek vagy gyümölcsök, amelyek az éghajlati viszonyokhoz és a talajhoz illeszkednek.
 • Kerti szerszámok: Ásó, gereblye, kapa, metszőolló, locsolókanna, és minden más eszköz, amire a növények ültetéséhez és gondozásához szükség lehet.
 • Kerti bútorok: Kerti asztalok, székek, napágyak, hintaszékek, napernyők, vagy bármi más, ami a kényelmes pihenést biztosítja.
 • Világítás: Kültéri LED-lámpák, napenergiával működő lámpák, füzérlámpák, spotlámpák a hangulatos és biztonságos kültéri világításhoz.
 • Dekorációs elemek: Kerti szobrok, szélcsengők, kültéri szőnyegek, párnák, amelyek hozzájárulnak a kerti oázis esztétikájához.
 • Vizes kiegészítők: Szökőkutak, kis tavak, vízesése, vagy vízi növények, ha a kertben vízi elemeket is szeretnél.
 • Védőeszközök: Kerítések, sövények, pergolák vagy más struktúrák a privátszféra és az árnyék biztosítására.
 • Öntözési rendszer: Automatizált öntözőrendszer vagy egyszerűbb öntözési eszközök a kert megfelelő öntözéséhez.
 • Talajjavítók: Komposzt, mulcs, vagy bármilyen más talajjavító, hogy gazdagítsd a talajt és elősegítsd a növények növekedését.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt nagyobb átalakításokba kezdenél a kertedben, ellenőrizd, hogy szükséges-e építési vagy más engedélyek beszerzése. Bizonyos szerkezetek építése, mint például pergolák vagy vízi elemek, engedélykötelesek lehetnek.
 • Nagyobb ásási munkálatok esetén győződj meg arról, hogy nincsenek-e elrejtett közművek (pl. gáz-, víz-, vagy elektromos vezetékek) a földben, amelyeket véletlenül megsérthetnél.
 • Kerüld a mérgező vagy káros kémiai anyagok használatát a kertben. Ha növényvédelmi szereket kell használnod, válassz természetes vagy biológiai alapú termékeket, hogy megóvd a környezetet és a kertben élő hasznos élőlényeket.
 • Gondoskodj a kerti eszközök és berendezések biztonságos tárolásáról, különösen, ha gyerekek is használják a kertet. Az éles vagy nehéz eszközök balesetveszélyesek lehetnek.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Kerti bútorok]

Az oldal szerzői

Hogyankell