Kezet fogni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kezet fogni?

Kezfogas-illemszabalyai.jpg
A kézfogás eredetileg egy nagyon is célszerű gesztus volt, azt jelentette, hogy nincs nálunk fegyver. A kézfogás nagyban meghatározza, hogy milyen véleményt formálnak rólunk, ezért nem árt, ha ismerjük a kézfogás illemszabályait.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindig jobb kézzel fogunk kezet.
 2. A kézfogásnál az nyújt előbb kezet, akinek köszönnek. Vagyis a nő nyújtja a férfinak, az idősebb a fiatalabbnak, a magasabb beosztású az alacsonyabb beosztásúnak.
 3. A kézfogásunk legyen rövid, határozott. Próbáljuk elkerülni a túl lágy és a túl erős kézfogást. Az előbbi határozatlan emberre vall, így nem tesz ránk jó benyomást. Az utóbbi pedig fájhat a másik félnek. Tehát próbáljunk határozottan, de ne csontropogtatóan kezet fogni.
  • A kézfogásunk igazodjon ahhoz, akivel kezet fogunk. Egy kisgyerek vagy egy idős hölgy kezét jóval finomabban fogjuk meg.
 4. Kézfogás közben nézzünk a másik szemébe.
 5. Ha ilyenkor be is mutatkozunk valakinek, akkor a belépő, érkező személynek kell mindig előbb mondania a nevét. Így elkerülhetjük, hogy egyszerre mondjuk a nevünket, ami miatt gyakran nem értjük a másik nevét.
 6. Ha ülnek, a nőknek nem szükséges felállniuk, ha üdvözölnek valakit, a férfiaknak azonban mindenképp fel kell állniuk.
 7. Az üdvözölt félnek nem szükséges feltétlenül nyújtania a kezét, ez nem udvariasság. A kézfogás kezdeményezését azonban nem viszonozni nagy sértést jelent.

[szerkesztés] Tippek

 • Meghittebbé tehetjük a kézfogást, ha kézfogás közben a bal kezünket finoman a másik jobb kezére tesszük.
 • Ha kesztyű van rajtunk, akkor nem feltétlenül kell lehúzni azt a kézfogáshoz, ha a másik félen is kesztyű van. A nőknek soha nem kell lehúzniuk a kesztyűt a kézfogáshoz.
 • A kezünk legyen ápolt, tiszta.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • az illemtan ismerete

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha külföldre megyünk, tájékozódjunk, hogy ott milyen szokások vannak a kézfogásra és egyéb üdvözlési formákra vonatkozóan.
 • Ne dohányozzunk kézfogás közben.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag