Kezelni a zúzódásokat

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a zúzódásokat?

Zúzódás akkor keletkeznek, ha valamilyen tompa ütődés miatt a bőr alatti erek elszakadnak. Fontos, hogy ha nem történt ilyen, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, mivel a zúzódás lehet belső vérzés vagy veseprobléma jele is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha nem hanyagolod el a zúzódásokat, hanem foglalkozol velük, akkor gyorsabban gyógyulnak.
 2. Értsd meg a zúzódás kialakulását. A zúzódás vagy véraláfutás akkor keletkezik, ha valami roncsolja a bőr szöveteit úgy, hogy ezáltal a vérerek (kapillárisok) megsérülnek a bőr felszínéhez közel, de nem maga a bőröd. Emiatt kis mennyiségű vér szivárog ki a megrepedt erekből a bőrszövetekbe. Ez általában feketés vagy kékes színt okoz.
 3. A zúzódás általában piros színnel kezdődik, majd kékes, lilás, feketés lesz egy-két napon belül. 5-10 nap után zöldes, sárgás színű lesz, majd 10-14 nap után sárgás, világos barnás. Általában 2 hét után halványodik el.
  Zuzodas-kezelese.jpg
 4. Gyógyítsd a zúzódást. Az alábbi módszerek segítenek abban, hogy gyorsabban gyógyuljon a zúzódásod.
  • Emeld meg a sérült felületet. A magasság segít abban, hogy a zúzódásban csökkenjen a véráramlás. Általában a karunkat, lábunkat fedik zúzódások, de a fejedet is alátámaszthatod egy párnával.
  • A zúzódás keletkezése után egy-két nappal tegyél rá jeget vagy hideg borogatást egy órára. Használj egy csomag fagyasztott zöldséggel, ha nincsen jeged, csavard egy vastag törölközőbe, hogy megakadályozd a fagyási sérüléseket. Minél hamarabb teszel hideget a zúzódásra, annál gyorsabban csökken a mérete a zúzódásnak, mivel ez csökkenti a vér áramlását a károsodott területen. Így kevesebb vér szivárog a szövetekbe.
  • Pihentesd a sérült területet, ha lehetséges.
  • Használj fájdalomcsillapítót, vagy természetes módon csökkentsd a fájdalmadat. Kerüld az aszpirin alapú fájdalomcsillapítókat, mert ez véralvadásgátló hatású, így növeli a duzzanatot.
 5. Ha nem tudjuk, hogyan keletkezett a zúzódás, vagy pedig nem múlik, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Vérrel kapcsolatos problémákra, veseproblémára vagy belső vérzésre utalhat.
  • Ha a szem körül keletkezett a zúzódás, mindenképpen azonnal keressük fel az orvost.
  • Ha egyfolytában zúzódások lepik el a tested, pedig nem vagy éppen egy ökölvívó, szintén fordulj szakemberhez.

[szerkesztés] Tippek

 • Használj káposztalevél-borogatást. Melegíts fel néhányat a zöldebb levelekből forró vízben, majd csepegtesd le. Egy sodrófával egyenesítsd ki, majd fektesd a sérült felületre. Hagyd fenn néhány órát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • jég vagy fagyasztott zöldség, törölköző
 • fájdalomcsillapító
 • párna

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a zúzódásunk erőszakos cselekményből származik, forduljunk a rendőrséghez.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag