Kezelni a potenciazavart (impotenciát)

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a potenciazavart (impotenciát)?

Merevedesi-zavar.jpg
Valójában az impotencia és a potenciazavar más, bár a leggyakrabban szinonimaként emlegetik. Az impotencia orvosilag akkor áll fenn, ha valaki nem képes a gyermeknemzésre. Ezzel szemben a potenciazavar olyan probléma, mely miatt az ember szexuális élete nem kielégítő. Az alábbiakban a potenciazavar okait és lehetséges kezelési módjait vesszük sorra.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne szégyelld! A potenciazavarról ugyan kínos beszélni, de hidd el, nem vagy egyedül, az orvosok szerint kisebb-nagyobb mértékben minden tizedik férfit érint. Ha fel mered vállalni, hogy ez a problémád, és teszel is ellene, az bátorságra vall.
 2. Ismerd fel a potenciazavart! A potenciazavar tünetei mások lehetnek aszerint, hogy testi vagy lelki eredetű problémáról van-e szó.
  • A testi okokra visszavezethető potenciazavarra a nem elégséges vagy nem megfelelő ideig tartó merevedés jellemző. Oka lehet például cukorbetegség, elzáródás, daganat, hormonháztartásbeli zavar stb. De okozhatja alkoholizmus vagy drogfüggőség is.
  • A lelki okok miatt fellépő impotencia esetében az erekció szinte teljesen eltűnik egyik napról a másikra. E mögött állhat a szégyenérzet, a szexualitás kezdetekor a feszültség, szexuális zaklatás, korábbi becsmérlések, a depresszió.
 3. Fordulj szakemberhez! Akár testi, akár lelki eredetű is a problémád, először mindenképpen fordulj orvoshoz, mielőtt próbálnád magadtól megtalálni a kezelési módot, hiszen ez a probléma okától függően akár veszélyes is lehet. Ha úgy véled, lelki eredetű az ok, menj el egy pszichológushoz, ha pedig testi okokra gyanakszol, akkor urológushoz vagy szexológushoz.
 4. Ha testi eredetű a problémád, akkor az orvosoddal konzultálva általában az alábbi kezelési módok közül választhatsz:
  • Először is, ha betegség váltja ki, meg kell szüntetni az adott betegséget.
  • Hormonális problémák esetén általában tesztoszteron injekciókezeléssel lehet megszüntetni a problémát. Ez egy 3-4 hónapos kezelés, heti 2-3 alkalommal adnak az izomzatba injekciót.
  • Megoldást jelenthet a gyógyszeres kezelés (kék tabletta), melyet egy órával az aktus előtt kell bevenni. Magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémákkal küszködőknek nem javasolt a használata.
  • Létezik a péniszbe adható injekció is, ez azonban amellett, hogy elég macerás, további problémákat (pénisz hegesedése, fertőzés, a merevedés az aktus végén tartósnak bizonyul) okozhat.
  • Ha nem segítenek a fenti lehetőségek vagy péniszt torzító elváltozás okozz a problémát, műtéti beavatkozás segíthet.
  • Létezik péniszprotézis is, melyet a nemi szervbe ültetve a páciens egy rejtett pumpa segítségével fújhat fel az aktus előtt.
  • Kipróbálhatjuk a vákuum-kezelést. Ma már számos ilyen készülék szerezhető be, és bár némi gyakorlást igényel a használata, utána már viszonylag könnyen megy, és szövődménye sincsen. Hátránya, hogy a használt gumigyűrű miatt 30 percnél tovább nem javasolt a használata.
  • Megpróbálkozhatunk gyógynövények használatával is:
   • Csészénként egy tetézett kiskanál palástfüvet forrázzunk le, fél perc múlva szűrjük le, s a teából naponta négycsészényit fogyasszunk el kortyonként.
   • Frissen szedett pásztortáskával töltsünk fel egy üveget. Öntsük fel 38–40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkával. Legalább két hétig álljon az üveg melegen. Az eszenciával dörzsöljük be altestünket.

[szerkesztés] Tippek

 • Próbáljunk ki afrodiziákumokat, ilyen vágykeltő az osztriga, a spárga, az étcsokoládé, a gyömbér vagy a ginzeng.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • orvosi konzultáció

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A merevedési zavar esetében fontos, hogy társunk megértő és segítőkész legyen.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások