Kezelni a megcsalást

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a megcsalást?

Megcsalas-kezelese.jpg

Ha kiderül, hogy megcsalta az embert a partnere, az első sokk után jönnek a kérdések – köztük az, hogy most mi legyen? Ebben a helyzetben fontos, hogy időt adjunk magunknak, de aztán próbáljuk tisztázni az érzéseinket. Az alábbi lépések segítenek abban, hogy a párunkkal és önmagunkkal is rendezzük a kapcsolatunkat.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A párkapcsolat jövőjének meghatározása

 1. Adj időt magadnak! A félrelépés kiderülése természetes módon erős érzelmeket kelt az emberben: harag, düh, megalázottság és csalódottság rohanhatja meg a megcsalt felet. Ez teljesen természetes, és a hűtlen partnernek is el kell fogadnia. Ha úgy érzed, hogy az önuralmad elvesztése nélkül nem tudnál a pároddal egy légtérben lenni, nyugodtan kérj egy kis időt és teret, amíg csillapodnak benned az érzelmi hullámok.
 2. Beszéljetek a megcsalásról! Fontos, hogy kibeszéljétek a pároddal a megcsalás előzményeit, körülményeit és lehetséges következményeit – ezek a kérdések előbb-utóbb óhatatlanul felmerülnek, és ha nem kerülnek megválaszolásra, az a továbblépést is megnehezíti. Megcsalt félként persze nehéz végighallgatni a partner elbeszélését, a félrelépő félnek pedig a zaklatott párja kérdezősködése lehet kellemetlen. Ez a lépés mégis mindkettőtöknek segít tisztázni a helyzetet.
 3. Döntsd el, akarod-e még folytatni a kapcsolatot! A megcsalásnak természetes következménye a bizalmatlanság, ami azonban hosszú távon megmérgezi a kapcsolatot. Ezért a megcsalt félnek elsősorban azt kell eldöntenie, hogy képes lesz-e még valaha bízni a párjában. A félrelépő partnernek pedig azt kell végleg elhatároznia, hogy visszatér-e a párjához. Fontos tudatosítani, hogy a hűtlenségnek számos oka lehet. Ha a pár meg tudja beszélni ezeket, és orvosolni tudja a kapcsolatukban felmerülő problémákat, akkor a krízishelyzet után akár még a korábbinál erősebb, jobb kapcsolat is kialakulhat. Az is kérdés tehát, hogy van-e a felekben elég kitartás és elszántság ahhoz, hogy túljussanak a válságon. Néhány kérdés, amit ezzel kapcsolatban fontos tisztázni:
  • Teljesen őszinte a párunk?
  • A félrelépésen kívül milyen más gondjai voltak, vannak a feleknek? Hogyan lehetne ezeket orvosolni?
  • Mit hajlandó megtenni a partnerünk annak érdekében, hogy helyrehozzuk a kapcsolatot?
 4. Fogadd el a döntést! Fontos, hogy nincs „jó” megoldás egy ilyen helyzetben. Minden kapcsolat más, és csak te tudod eldönteni, hogy mi a legjobb számodra. Nem kell folytatnod a viszonyt, ha nem akarod – nem leszel „rossz” ember, ha ebben a megváltozott helyzetben kilépsz a kapcsolatból. Ha azonban meggyőződsz a párod szándékairól, és úgy látod, van még esélyetek, akkor a rokonok esetleges pesszimista véleménye ellenére is érdemes lehet még együtt folytatni az életeteket. A lényeg, hogy tisztázd az érzéseidet, és próbálj egy határozott álláspontot kialakítani, amihez később is tudsz ragaszkodni.

[szerkesztés] A bizalom helyreállítása

 1. Vess véget a hűtlenkedésnek! Egy sérült kapcsolatot nem lehet helyreállítani, ha az egyik fél folyamatosan kilép belőle. Csak akkor van jövője, ha a hűtlen fél vállalja a szakítást a harmadik személlyel, és újra hűséget fogad a párjának. Ez bizonyos esetekben nehéz lehet és komoly változással járhat mindkettőtök életében (ha például a szeretővel a hűtlen fél a munkahelyén találkozik, akkor szükség lehet arra, hogy új állást keressen). Ha a megcsalás után már nem tudnak hűségesek maradni egymáshoz a felek, akkor maximum azon lehet elgondolkodni, képes-e minden érintett egy teljesen más típusú, nyitott kapcsolatban élni.
 2. Állítsatok fel új szabályokat! Sok hűtlenség vezethető vissza félreértésekre, kimondatlan problémákra. Miután tisztáztátok ezeket, határozzátok meg a kapcsolatotok új „játékszabályait”. Ezek meghatározásánál mindkét félnek aktív szerepet kell vállalnia, és nyíltan kimondania, mit vár el a másiktól. Néhány dolog, amit érdemes átgondolni:
  • Hol van a határ a külső kapcsolatokban a barátság és a viszony között? Mi az, amit nem tudunk elfogadni a partnerünktől? (Akár lehetünk egészen konkrétak is, például hogy a szabadidejében ne legyen kettesben szingli ismerősökkel, vagy hogy ne vegyen drága ajándékokat másoknak a tudtunk nélkül.)
  • Mi az a minimum, amit elvárunk a párunktól egy párkapcsolatban? Itt az anyagiaktól kezdve a szexuális életen át az együtt töltött minőségi időig sok mindent meghatározhatunk. A lényeg, hogy felmérjük, képesek vagyunk-e együtt maradni.
  • Milyen kompromisszumokat vagyunk képesek elfogadni anélkül, hogy boldogtalannak éreznénk magunkat?
  • Milyen következményekkel jár, ha a másik megszegi a szabályokat?
 3. Viselkedjetek nyíltabban és őszintébben! A félrelépés után a megcsalt félben megrendül a bizalom párja iránt – ezt a hűtlen félnek is meg kell értenie. Ha vissza akarja nyerni a bizalmat és megszilárdítania a kapcsolatot, akkor el kell fogadnia, ha a párja egy ideig nagyobb ellenőrzést akar gyakorolni felette (például többször felhívja, hogy merre jár). Fontos, hogy ezen az állapoton csak a teljes nyíltság és őszinteség segíthet túllendülni. Ha sikerül újra megbízni a másikban, akkor ez a feszültség is enyhülni fog – de egyénileg változó, hogy ehhez mennyi idő kell.
 4. Kérjetek segítséget! A megcsalás okozta lelki sebek nem mindig tudnak begyógyulni szakember segítsége nélkül. Ha nem tudtok túllépni a válságon, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy elmenjetek-e párkapcsolati tanácsadásra. Néha még így sem sikerül megoldani a felmerülő problémákat, de biztosan tisztábban látjátok majd a kapcsolatotokat, ami egy esetleges lezárást is könnyebbé tehet.
 5. Tegyetek a párkapcsolat fenntartásáért! Ha úgy döntötök, hogy hosszú távon együtt szeretnétek maradni, akkor a félrelépés után sokat kell tennetek a kapcsolatotokért. Néhány általános tanács:
  • Beszéljetek többet egymással! Rendszeresen szakítsatok időt arra, hogy megbeszéljétek a problémáitokat, akár külső dolgokról (pl. munkahelyi gondok), akár a partnerkapcsolatról van szó. Mindig legyetek tisztában azzal, hogy mi tenné boldoggá a másikat.
  • Időnként fordítsatok energiát arra, hogy örömet szerezzetek a párotoknak!
  • Fejezzétek ki gyakrabban az egymás iránti elismeréseteket, szereteteteket!

[szerkesztés] Tippek

 • A hűtlen félnek önmaga és mások előtt is fel kell tudnia vállalni a félrelépését – beleértve azt is, hogy a harmadik személyt tájékoztatja a helyzetről és arról, hogy kivel akar ezentúl együtt lenni. Érdemes mielőbb abbahagynia a titkolózást, hazugságokra és féligazságokra nem lehet párkapcsolatot építeni.
 • Gyakran előfordul, hogy félrelépés (lelepleződése) után a hűtlen fél próbálja bizonyítékát adni a szeretetének és annak, hogy megbánta a dolgot – a párja mégsem reagál örömmel. A hűtlen félnek ebben az esetben el kell fogadnia, hogy partnerének több időre van szüksége, és bíznia abban, hogy idővel sikerül újra kivívnia a párja szeretetét. Az is előfordulhat, hogy a megcsalt fél ezeket az erőfeszítéseket csak pillanatnyi fellángolásként értékeli, vagy éppen másra vágyik, mint amivel a hűtlen partner próbálkozik (például nem tud örülni a virágcsokornak/vacsorának, ha ez azt jelenti, hogy a párja megint nem ment egyenesen haza a munkából). Ezért is fontos, hogy mindkét fél világosan megfogalmazza az elvárásait.
 • A megcsalás kezelésekor törekedni kell arra, hogy önmagunkkal szemben is tisztázzuk az érzéseinket. Csak akkor tudjuk megszilárdítani a magánéletünk alapvető pilléreit, ha tudjuk, mire vágyunk, mit szeretnénk az élettől, mi a legfontosabb a számunkra.
 • A félrelépés általában azt jelzi, hogy valamilyen változtatásra van szükség a kapcsolatban. Ha a felek folytatni akarják a viszonyt, akkor ehhez mindkettejüknek sokat kell tennie – annyival nem lehet elintézni a dolgot, hogy „egyszer fordult csak elő, lépjünk túl rajta”.
 • A megcsalás kezelése, a szakítás feldolgozása vagy a bizalom helyreállítása sem megy egyik napról a másikra – adjunk időt magunknak és a párunknak!
 • Fogadjuk el, hogy a megcsalást (illetve lelepleződését) követő időszakot erős érzelmi hullámvölgyek jellemzik! Ne fojtsuk el ezeket, találjuk meg a módját, hogy kiadjuk magunkból a feszültséget!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Őszinteség
 • Önvizsgálat, saját érzések és elvárások tisztázása
 • Kommunikáció a partnerrel
 • Idő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Egy egészséges párkapcsolatban egyik fél sem kényszeríti rá az akaratát a másikra. Ha a megcsalás után bármelyik fél úgy dönt, hogy inkább kilép a viszonyból, akkor azt a másiknak el kell fogadnia.
 • A hűtlen fél nem nyerheti vissza párja bizalmát, amíg nem tud vele teljesen őszinte lenni.
 • A megcsalás olyan erős érzelmi reakciókat vagy olyan mély lelki sebeket okozhat, amelyek kezelése nem mindig megy egyedül. Bátran kérjünk segítséget rokonoktól, ismerősöktől, szakemberektől – akkor is, ha a párkapcsolat fenntartása vagy megszakítása mellett döntünk! Sokak életében egy ilyen epizód még évekkel később is érezteti hatását, nem érdemes tehát a szőnyeg alá söpörni az érzéseket.
 • A bosszú, a másik fél „büntetése” soha nem segít a helyzeten.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki