Kerti medencét választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kerti medencét választani?

Bauhaus-medencek-kep.jpg

Eljött a nyár, egyre melegebbek lesznek a napok. Ki ne szeretne ilyenkor egy jót csobbanni a hűs vizes medencébe? Ha nem elég nagy a kertünk egy földbe épített medencéhez, akkor sem kell lemondanunk az élvezetről. Itt van pár tipp, hogyan választhatunk olyan medencét, ami bármilyen kertbe jó és, valamint nemcsak élményként, hanem minőségében is megállja a helyét.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha nem földbe süllyesztett medencét szeretnénk, akkor háromfajta közül válogathatunk: a felfújható, puha falú és fémvázas medencék köréből. Lássuk, melyik mit tud!
 2. A legegyszerűbb megoldás a felfújható medence. Ezeket sokféle színben, méretben és stílusban gyártják, ezért mindenki megtalálhatja a leginkább kedvére és kertjébe valót. Egyszerűen csak fel kell fújni, teleönteni vízzel, és mehet is a móka! A legtöbb medencefajtával ellentétben: ezt nem kell tisztítani. Relatíve kisméretűek, tehát viszonylag kis mennyiségű vizet képesek tárolni. Egyszerűbb leengedni a vizet, és újat tölteni beléjük (ilyen kis mennyiségnél gazdaságosabb is), mint víztisztító berendezésekhez és vegyszerekhez nyúlni.
 3. A puha falú medencék egy fokkal ellenállóbbak felfújható társaiknál. Nagyobb vízmennyiség tárolására is képesek, ezért a méretesebb daraboknál ajánlatos ügyelni a víz tisztaságára. Strapabíróságuk miatt hosszabb távra érdemes tervezni velük, nem úgy, mint felfújható társaikkal, amelyek könnyebben kilukadnak. Kisgyermekes családok számára ideális választás, mert bírják az igénybevételt, de akkor sem veszítünk sokat rajtuk, ha véletlenül tönkremennek, ami gyerekek mellett sokszor megesik.
 4. A fémvázas megoldás a legbiztonságosabb mindközül. A medence PVC anyagát fémszálak szövik át, ez adja a strapabíró falat, ami emiatt nem fog meghajlani, nem lehet lenyomni, és nem is szökik ki a medencéből a víz. Kifejezetten hosszú távon érdemes vele gondolkodni, mert nem fog egyhamar tönkremenni. A legtöbb ilyen medencéhez vízszűrő rendszert és egyéb karbantartási eszközöket is kapunk, hiszen nagy mérete miatt érdemes a víztisztításba is befektetni.
 5. Amint fentebb említettük, a nagyobb medencéknél meglehetősen költséges lenne folyamatosan vizet cserélni, amikor használódott. Ezért ajánlatos inkább víztisztításhoz folyamodni. Egy kis vegyszerrel vagy a medencékhez kapott víztisztító rendszerrel könnyen kiküszöbölhetjük az alga megtelepedését vagy az elkerülhetetlenül a medencébe szálló bogarakat és szennyeződéseket.
 6. A medencék tisztításakor a legtöbben klórt használnak. Noha hatékony, a legjobb megoldás az UV sugárfertőtlenítés. A medencébe helyezett készülékben egy fénycső található, ami UV-C sugarakat bocsát a medencébe, ezáltal gondoskodik a medencénk tisztaságáról. # Használhatunk emellett klórt is a nagyobb hatás elérése érdekében, de ilyenkor az átlagos adag egytizede is elég.

[szerkesztés] Tippek

 • A medencét nem érdemes fák alá elhelyezni, mert az azokról lehulló szennyeződések gyorsan beszennyezik a vizét.
  • Érdemes egy lábmosó edényt is üzembe helyezni a medence mellett, ezáltal tovább tisztán tarthatjuk a vizet.
  • A fémszálas medencéknél, valamint általában bármilyen, fémelemeket magába foglaló medencénél általános szabály, hogy a fémnek korrózióállónak kell lennie. Ez a legtöbb medencénél fel sem merül problémaként, de azért érdemes odafigyelni a minőségre, hiszen nem szeretnénk minden szezonban új medencét beszerezni.
  • Nagy melegben nem érdemes azonnal a hideg vízbe csobbanni. Olyan ez, mint az uszodában, ahol vízbe merülés előtt érdemes kicsit lehűteni magunkat. Ehhez remek minizuhany-szetteket kaphatunk, amelyeket oda állíthatunk fel, ahova szeretnénk. Érdemes ezeket minden csobbanás előtt és után használni.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Víztisztításnál soha ne keverjük a vegyszereket! Döntsük el, hogy milyen vegytisztítóval akarunk hadakozni a medencénket ellepő szennyeződés ellen, és azt használjuk. Előtte mindig olvassuk el a mellékelt leírásokat, és győződjünk meg róla, hogy a családból senki nem allergiás a vegyszer egyetlen összetevőjére sem. A vegyszer kiválasztása előtt érdemes szakemberrel konzultálni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Medencék: puhafalú, fémvázas, merevfalú

Az oldal szerzői

Evus, Hogyankell