Kerti bútort választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kerti bútort választani?

Kerti-butor.jpg

Hamarosan itt a nyár, és egyre nagyobb a kísértés, hogy a szabad levegőn töltsünk el a lehető legtöbb időt. Akinek van kertje, most lehet kerti bútor után nézni. De milyet vásároljuk? Melyik fogja túlélni a telet, és mi garantálja, hogy jövő tavasszal, amikor megint elővesszük őket, még mindig eredeti szépségükben pompáznak majd? Vessünk egy pillantást a bútorvásárlás legfontosabb pontjaira!


[szerkesztés] Lépések

 1. A kerti bútorok tekintetében nagy különbség van az árkategóriák két véglete között. Érdemes a középkategóriától felfelé keresgélni, mert ezeknek a berendezési tárgyaknak komoly megpróbáltatásokon kell túlesniük. Valószínűleg eső, szél és por is érni fogja őket, nem beszélve a házi kedvencek és a gyerekek lelkes figyelméről. Ha túl olcsón veszünk bútort, következő évre romlani fog a minősége, és hamar újra a boltban találhatjuk magunkat, új darabok után keresgélve. A kerti bútor tehát tipikusan olyan dolog, amire nem kell sajnálni a pénzt, de a strapabíró darabok meg is érik az árukat.
 2. Talán a legfontosabb szempont kerti bútoroknál az anyaguk. Nem mindegy, fedett teraszra vagy egy napsütötte térre keresünk bútort, esetleg egy fa alá. A következőkben kicsit vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeink vannak:
  • Az első csoportunk a fából készült bútorok. Természetes hatásuk miatt igen kedveltek a fa bútorok, nagyon szépen belesimulnak a kertünkbe. Rusztikus hatásuk miatt sokan vásárolják őket, de modern stílusú darabokat is találhatunk a piacon. Elsősorban fedett teraszra javasoljuk őket, ahol nem érik közvetlenül az éghajlati viszontagságok, így tovább csodálhatjuk a szépségüket.
  • A műanyag bútorokat nagyon nagy számban és széles választékban készítik, és már attól sem kell félnünk, hogy olcsó hatást keltenek a megmunkálatlanságuk miatt. Az árak közt óriási különbségeket tapasztalhatunk, de itt is az a szabály, hogy a drágább jobb. Tartósak és könnyen tisztíthatóak, egy kerti slag általában el is végzi a munkát. Nagyon könnyűek, akár segítség nélkül is átrendezhetjük a kertünk berendezését, ahányszor csak akarjuk.
  • Az alumíniumból készült bútorok anyaguk miatt ellenállnak a napnak, szélnek és esőnek, sőt, még a fagynak is. Ülőpárna nélkül is nagyon kényelmesek lehetnek. Tisztításuk egyszerű, és könnyen hordozhatók. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy viszonylag könnyen karcolódnak. De itt is egyenesen arányos a minőség és az ár.
  • Kovácsoltvas megoldásoknál nem kell félnünk attól, hogy összetörnek vagy megrongálódnak. Nem árt nekik a nap, szél vagy eső, és nem is karcolódnak. Ha valaminek nekiütődnek, biztosan nem ezeknek a daraboknak esik bajuk. Mivel nehezek, nem dönti fel őket a szél, viszont mozgatásuk csak segítséggel lehetséges. Esztétikailag magabiztosságot sugároznak, rusztikus kinézetük bármelyik teraszt felékesítheti.
 3. Ezeket az anyagokat sokszor kombinálják is. Például egy kovácsoltvas bútort kényelmesebbé tehetnek fa ülőfelülettel, de ma már szinte bármilyen kombináció elképzelhető. Esztétikai szempontból bármilyen stílusút találhatunk, megmaradhat a bútorok rusztikus hatása, de lehetnek hipermodernek is. Itt csak arra kell figyelnünk, hogy minden anyagnak kellőképpen a gondját viseljük.
 4. Természetesen fontos szempont még a stílus és a kinézet. Ha nagyobb kiterjedésű kerttel rendelkezünk, pontosan tervezzük meg a felépítését: nézzük meg, hova milyen növényt telepítettünk, milyen alakzatot adnak ki, és ehhez képest hol van olyan terület, ahová elférnek a bútoraink. A kerttervezés fontos, mert egy rendezetlen kert olyan érzetet kelthet, mintha csak egymásra hordtunk volna sok-sok növényt és bútort. Figyeljünk a ház színeire és alakjára is a megfelelő darabok kiválasztásánál.
 5. A bútorok fajtáját tekintve (pl. hintaágy, napernyő, heverő) csak a kertünk vagy teraszunk kiterjedése szabhat határt. Természetesen első a funkció, mérjük fel tehát, hogy mire van szükségünk: egy beszélgetős térre, netán a gyerekeknek egy játszó zugra? Ha az anyagot már kiválasztottuk, ezt a döntést könnyű lesz meghoznunk.


[szerkesztés] Tippek

 • Fák alá nem érdemes lyukacsos vagy nehezen tisztítható bútort tenni, mert a fa termései beleragadhatnak a lyukakba, elcsúfíthatják vagy tönkre is tehetik a bútort.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kert :-)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A fa bútorokat ápolni is kell, hogy tovább tartsanak, és megőrizzék eredeti színüket.
 • A műanyag darabok fagyérzékenyek, ezért télen jól szigetelt, fedett helyet kell nekik biztosítani.
 • Ha alumínium bútort vásárolunk, figyeljünk rá, hogy ne hagyjuk őket kint erős szélben. Kis súlyuk miatt könnyen feldőlnek, viharosabb időben arrébb is viheti őket a szél.
 • Kovácsoltvas esetében figyeljünk rá, hogy a bútoron legyen védőbevonat: ha nincs, tetessünk rá, mert ez védi meg az időjárás szeszélyeitől.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell