Keringőzni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell keringőzni?

Keringozni.jpg

A keringő a bálok fénypontja, olyan klasszikus tánc, amely szépséget és harmóniát áraszt. Szinte kötelező eleme a szalagavatók és az esküvők programjának, így érdemes legalább az alapokat megtanulni. A keringőnek alapvetően két típusa van, az angol és a bécsi keringő – az alábbi cikkünkben a lépések részletes ismertetése mellett egy-egy oktatóvideót is találsz.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Bécsi keringő

 1. Férfi alaplépés:
  1. A jobb lábaddal lépj előre, helyezd rá a testsúlyod. A lépés közben a tested előre és kicsit lefelé mozdul.
  2. A bal lábaddal lépj a jobb láb mellé, és helyezd rá a testsúlyod. A tested kicsit felemelkedik.
  3. Egy nagyon picit emeld meg a jobb lábadat (elég csak a sarkadat is), majd helyezd vissza rá a testsúlyod, mintha helyben járva lépnél egyet. Ezzel a lépéssor felén túl is vagy – most ugyanezt hátrafelé kell megcsinálni.
  4. A bal lábaddal lépj hátra, helyezd rá a testsúlyod úgy, hogy a lépés közben az egész tested kicsit lefelé mozdul.
  5. Vidd hátra a jobb lábadat is, helyezd rá a testsúlyodat. A mozdulat végére a tested picit emelkedjen meg.
  6. Végül a bal lábadat emeld fel, majd helyezd vissza rá a testsúlyodat, mintha helyben járnál.
  7. Ismételd a fenti lépéseket: jobb előre – bal mellé – jobb mellé, bal hátra – jobb mellé – bal mellé.
 2. Férfi fordulás:
  1. A jobb lábaddal ebben az esetben ne egyenesen előre lépj, hanem a mozdulat közben fordítsd el a törzsed jobb oldalra, hogy a lábaddal egy negyed körívet írj le. Zárj mellé a bal lábbal (további fordulás nélkül), majd egyet lépj helyben a jobbal is, hogy meglegyen a három ütem.
  2. A következő lépésként vidd hátra a bal lábadat, de ismét csavard a tested jobbra, így a lábad egy kifelé hajló körív mentén mozdul. Ha jól csinálod, úgy érkezel, mintha szemben állnál az előző lépés elején felvett kiinduló pozícióddal. Lépj a bal lábad mellé a jobbal, majd zárj mellé még egyszer a ballal, hogy meglegyen a három ütem.
  3. Ha a fenti két lépést megismétled, visszakerülsz a kiinduló helyzetbe: jobb láb előre-jobbra lép és fordul, bal mellé, majd jobb mellé zár. Ezután a bal láb hátra-kifelé lép és fordul, jobb mellé zár, majd a bal is zár.
 3. Ismételd 2-szer az alaplépést (előre-hátra, előre-hátra), majd a fent leírt módon 4 részletben fordulj körbe. Ez már egy kisebb koreográfia, amit bármeddig ismételhetsz.
 4. Női alaplépés:
  1. A bal lábaddal lépj hátra, helyezd rá a testsúlyod. A lépés közben az egész testeddel mozdulj kicsit lefelé.
  2. Vidd hátra a jobb lábadat is, helyezd rá a testsúlyodat. A mozdulat végére a tested picit felemelkedik.
  3. Végül a bal lábadat emeld fel egy picit (akár elég csak a sarkadat mozdítani), majd helyezd vissza rá a testsúlyodat úgy, mintha helyben járnál. Ez a lépéssor első fele – most ugyanezt előre kell megcsinálni.
  4. A jobb lábaddal lépj előre, helyezd rá a testsúlyod, miközben a tested kicsit lefelé süllyed.
  5. A bal lábaddal lépj a jobb láb mellé, és helyezd rá a testsúlyod. A tested felemelkedik
  6. Kicsit emeld meg a jobb lábadat, majd helyezd vissza rá a testsúlyod, mint a helyben járásnál.
  7. Ismételd a fenti lépéseket: bal hátra – jobb mellé – bal mellé, jobb előre – bal mellé – jobb mellé.
 5. Női fordulás:
  1. Ismét a bal lábbal hátrafelé kell lépni, den nem egyenesen – a mozdulat közben a felsőtesteddel fordulj jobbra, így a hátrafelé lendülő sarkad kifelé és oldalra mozdul. Tégy negyed fordulatot, majd tedd le a bal lábad, és helyezd rá a testsúlyodat. Az alaplépéshez hasonlóan lépj mellé a jobb lábbal, majd a bal lábadat még egyszer emeld meg és helyezd vissza rá a testsúlyodat.
  2. Ezután a jobb lábaddal lépj előre, de közben ismét fordítsd el a törzsed jobb oldalra, és tégy egy negyed fordulatot. Ha minden igaz, akkor most szemben állsz a kiinduló helyzettel.
  3. Ismételd meg a két fenti lépést: bal lábbal hátra lépsz és közben fordulsz, jobb mellé zár, majd a bal is mellé zár. Ezután a jobbal lépj előre és fordulj, majd zárj mellé a bal lábbal és még egyszer a jobbal is. Így visszaérsz a kiinduló helyzetbe.
 6. Gyakorlásképpen ismételd meg kétszer az alaplépést (hátra-előre, hátra-előre), majd a fentiek szerint tégy 4 db negyed fordulatot. Ezután jöhet újra az alaplépés és így tovább – és már tulajdonképpen keringőzöl!

[szerkesztés] Angol keringő

 1. Férfi alaplépés:
  1. A jobb lábaddal lépj előre, helyezd rá a testsúlyod.
  2. A bal lábbal lépj oldalra: emeld fel, majd tedd a jobb lábadtól kb. egy vállszélességnyire, mintha terpeszben állnál.
  3. A jobb lábaddal lépj a bal mellé, és helyezd rá a testsúlyodat, vagyis zárd le a lépéssor első felét. Ezután ugyanezt kell megcsinálnod hátrafelé is, hogy visszakerülj a kiinduló helyzetbe.
  4. A bal lábaddal lépj hátra, helyezd rá a testsúlyod.
  5. A jobb lábaddal lépj oldalra, vállszélességnyi terpeszben.
  6. A bal lábaddal zárj a jobb mellé. Ha mindent jól csináltál, ugyanott állsz, ahol az előbb.
  7. Ismételd a fenti 6 lépést: előre-oldalt-zár, hátra-oldalt-zár. Olyan lesz, mintha egy négyzet sarkaira lépkednél. Próbáld az előre-oldalra, illetve hátra-oldalra tett lépést egy ívű mozdulattá gyúrni, amely alatt a tested kicsit lefelé, majd felfelé mozdul. Amikor zársz, a tested súlypontja fent marad, „lebeg”. Így a táncnak lesz egy méltóságteljes, szép íve.
 2. Férfi alaplépés fordulással:
  1. A jobb lábadat emeld fel, de ne egyenesen előre vidd, hanem fordítsd el a törzsed jobbra, és tégy egy negyed fordulatot. Ezután további fordulás nélkül, az alaplépés fent leírt rendjének megfelelően lépj a bal lábbal oldalra, majd zárj mellé a jobbal.
  2. Ezután a bal láb következne, de most se egyenesen hátrafelé lépj, hanem csavard el a törzsed jobbra, miközben a sarkadat kifelé fordítod. Tégy így egy negyed fordulatot, és tedd le a bal lábad. Lépj a jobbal oldalra (kis terpesz), majd zárj mellé a ballal. Elvileg így pont szemben állsz a kiinduló helyzettel.
  3. Ha a fenti két lépést megismétled, visszajutsz az eredeti pozícióba: jobb előre fordulással, bal oldalra, jobb zár; bal hátra fordulással, jobb oldalra, bal zár. Míg a sima alaplépésnél egy négyzet sarkaira léptél, a fordulás olyan, mintha egy nyolcszög (stoptábla) mentén haladnál.
 3. Az angol keringőt táncolhatod csak fordulást tartalmazó lépésekkel, de akár az egyenes alaplépésekből is beiktathatsz néhányat, hogy változatosabb legyen a koreográfia.
 4. Női alaplépés:
  1. A bal lábbal lépj hátra, és helyezd rá a testsúlyodat.
  2. A jobb lábbal lépj oldalra: tedd a bal láb mellé vállszélességnyi távolságra, mintha terpeszben állnál.
  3. A bal lábaddal lépj a jobb mellé és helyezd rá a testsúlyodat. Ezzel zárod a lépéssor első felét.
  4. Ezután a jobb lábaddal lépj előre, helyezd rá a testsúlyodat.
  5. Lépj oldalra a bal lábaddal, mintha kis terpeszben állnál.
  6. Végül lépj a jobb lábaddal a bal mellé és helyezd rá a testsúlyodat, ezzel zárva a teljes mozdulatsort.
  7. Ismételd a fenti lépéseket: bal hátra-oldalt-zár, jobb előre-oldalt-zár. Ha mindent jól csinálsz, olyan lesz, mintha egy négyzet sarkaira lépnél, és a hatodik lépés végén visszaérsz a kiinduló helyzetbe. A tested súlypontja a hátra és oldalra, illetve előre és oldalra tett lépések alatt egy hullámvonalat ír le, először lesüllyed, majd felemelkedik; a zárás alatt pedig egy helyben lebeg.
 5. Női alaplépés fordulással:
  1. A bal lábadat emeld fel és mozdítsd hátra, de eközben a felsőtestedet fordítsd jobbra, a sarkad így oldalra és kifelé mozdul. Tégy egy negyed fordulatot, majd tedd le a bal lábad és helyezd rá a testsúlyod. Ezután lépj oldalra a jobb lábbal (fordulás nélkül, ahogy az alaplépésnél is tetted), majd zárj mellé a ballal.
  2. Most a jobb lábbal lépj előre, de közben fordítsd el a törzsed jobbra, és tégy egy negyed fordulatot. A bal lábbal a szokásos módon lépj oldalra, majd zárj mellé a jobbal. Így éppen szemben állsz a kiinduló helyzettel.
  3. Ismételd meg a két fenti lépést, így visszajutsz a kiinduló helyzetbe: bal hátra fordulással, jobb oldalra, bal mellé zár; jobb előre fordulással, bal oldalra, jobb mellé zár. Ha folyamatosan ismétled ezeket a lépéseket, olyan lesz, mintha egy nyolcszög (stoptábla) mentén haladnál.
 6. Gyakorlásképpen a teljes fordulatok közé beiktathatsz pár alaplépést is, de a keringőt a fordulások hullámzó íve teszi igazán széppé.

[szerkesztés] Keringőzés párban

 1. A táncpartnereddel álljatok egymással szemben. A domináns fél, a férfi feladata, hogy megtartsa és vezesse tánc közben a hölgyét. Ezért a férfi a bal kezével emelje fel a nő jobbját, és fejmagasságban tartsa meg, hogy a megfelelő irányba fordíthassa a hölgyet. A másik tenyerét a nő lapockájára kell tennie, a karját pedig vízszintesen tartania. A nő a bal kezét ráfekteti erre a karra úgy, hogy a keze a férfi válla alatt nyugodjon.
 2. A fent leírtak szerint a férfi indítja a lépéseket, keze finom mozdulatával jelezve, hogy mit szeretne tenni. A nő – abban az esetben, ha megfelelőnek tartja és elfogadja az irányítást  - követi és visszatükrözi a férfi mozdulatait. Amikor a férfi előre lép, akkor a nő hátra, és fordítva.
 3. Amikor párban táncoltok keringőt, a lábaitok helyett próbáljatok egymásra nézni (bár a klasszikus módon kicsit oldalra kellene fordítani a fejeket, hogy tánc közben ne zavarják a koncentrálást az egymásba fonódó pillantások).
 4. Ha kezdők vagytok a keringőzésben, tánc előtt természetesen megbeszélhetitek, hogy milyen keringőt táncoltok és milyen koreográfiát követtek. Minél többet gyakoroltok, annál jobban össze fogtok csiszolódni, így később már szavak nélkül is egyértelmű lesz, mit kell tennetek.

[szerkesztés] Tippek

 • Az, hogy egy dalra bécsi vagy angol keringőt kell-e táncolni, a ritmusától függ. Az angol keringő lassabb, méltóságteljesebb, egy percbe maximum 30 ütemet lehet belezsúfolni. A bécsi keringő ritmusa élénkebb, akár kétszer olyan gyors zenére is táncolható, mint az angol keringő (60 ütem percenként). A klasszikus zenék közül talán a legismertebb a Kék Duna Keringő, erre a bécsi keringőt kell táncolni.
 • Először mindenképp egyedül érdemes gyakorolni a lépéseket. Ha van partnered, ezután álljatok szembe, de még ne kapaszkodjatok össze, tartsatok egy kicsit nagyobb távolságot. Próbáljatok így táncolni egy kicsit, így a mozdulataitokkal egymásra tudtok hangolódni. Ezután közelebb léphettek és folytathatjátok a gyakorlást.
 • A gyakorlást először zene nélkül kezdd el, a mozdulatokat lassan hajtsd végre. Ahogy belejössz a keringőzésbe, gyorsíthatod a ritmust, végül a zenét is bekapcsolhatod.
 • A fenti leírások természetesen csak az alapokat ismertetik – az alaplépéseket és fordulásokat még számtalan módon lehet variálni, díszíteni. Ha szeretnél gyakorlatot és ügyességet szeretni a keringőzésben, érdemes egy tánciskolába beiratkozni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő zene, ami 3/4-es ritmusra épít, vagyis kétszer három ütem lüktetését érzed alatta.
 • Táncpartner
 • Idő és egy kis kitartás a gyakorláshoz.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ahhoz, hogy egy táncpartnerrel jól tudj keringőzni, nemcsak a tánclépéseket kell ismerni és gyakorolni. Rá kell hangolódnotok egymásra, hogy a mozdulataitokat tökéletesen össze tudjátok hangolni.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Bécsi keringő oktatóvideó

[szerkesztés] Angol keringő oktatóvideó

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki