Keresztszülőnek lenni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell keresztszülőnek lenni?

Keresztszulo.jpeg

Keresztszülő általánosságban az a személy, aki a keresztény közösségek szokásai szerint segíti a gyermek neveltetését. A régi időkben ez akár azt is jelentette, hogy a szülők halála (és a rokonok alkalmatlansága) esetén a keresztszülők vették magukhoz az elárvult gyereket. Ma már a keresztszülőnek sokan inkább jelképes szerepet tulajdonítanak a keresztelés szertartásán való részvétellel együtt, bár a feladatkör vallásos jelentéstartalma is megmaradt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha keresztszülő szeretnél lenni, vállalnod kell, hogy segíted a gyermeket. Ezalatt az egyházak elsősorban a vallásos neveltetés biztosítását értik – szigorú értelemben a keresztszülő feladata, hogy megismertesse a cseperedő gyermekkel a vallás tanításait, és a keresztény életmódra tanítsa (abban az esetben, ha a szülők ezt elmulasztanák).
 2. Ahhoz, hogy a római katolikus egyház előírásai szerint keresztszülő lehess, az alábbi feltételeknek kell megfelelned:
  1. A keresztszülői tisztség vállalására a keresztelendőnek, kiskorú gyermek esetén az ő szüleinek vagy a szülőket helyettesítő gyámnak kell felkérnie, esetleg a plébános is kijelölhet.
  2. Alkalmasnak kell lenned a keresztszülő feladatainak ellátására (lásd az előző pontot), és magadnak is vállalnod kell ezeket a kötelezettségeket.
  3. Legalább 16 évesnek kell lenned (hacsak a plébános nem tesz valamilyen különleges indok miatt kivételt).
  4. Vallásos, a keresztszülői tisztséghez méltó életet kell élned – így keresztszülő csak az lehet, aki maga is meg van keresztelve, volt elsőáldozó és bérmálkozó.
  5. Nem köthet kánoni büntetés – ez a feltétel kizárja azokat, akik például házasságon kívüli élettársi kapcsolatot tartanak fenn, vagy elváltak (és az egyház nem mondta ki a házasság érvénytelenségét).
  6. Nem lehetsz a keresztelendő személy apja vagy anyja.
  7. A fentiek alátámasztására általában be kell mutatnod egy plébános igazolását vagy ajánlását, ha a gyermeket más templomban (egyházközségben) keresztelik, mint ahová te tartozol.
 3. Ha a szülők nem a római katolikus, hanem más keresztény egyháznál kereszteltetnék gyermeküket, akkor a keresztszülőnek is más feltételeknek kell megfelelnie – de itt is elvárás, hogy keresztény elvek szerint éljen. A keresztszülő szinte mindenhol csak az lehet, aki maga is meg van keresztelve – de adott esetben a konfirmálás, egyházi házasság is feltétel.
 4. Ha a fenti feltételeknek nem felelsz meg teljes mértékben, akkor úgynevezett „keresztelői tanú” lehetsz (olykor egy vallását gyakorló keresztszülő mellett). Ekkor is részt vehetsz a szertartáson, de hivatalosan csak igazolod a keresztség felvételét.
 5. Bizonyos esetekben kérik, hogy leendő keresztszülőként menj el felkészítő beszélgetésre, ahol tájékoztatást kapsz a szertartás alatti feladataidról, esetleg a keresztszülői szerepkörről is.
 6. A keresztelő alatt egyes helyeken még mindig a keresztszülő tartja a keresztvíz alá a gyermeket, de ez már nem mindenhol szokás (van, ahol csak hozzáér a gyermekhez, máshol csak a szülő mellett áll). A legtöbb esetben viszont bizonyos imádságok (közös) elmondásával, a pap vagy lelkész kérdéseire adott feleletekkel tanúbizonyságot kell tenni arról, hogy követed a vallás tanításait, és vállalod, hogy segíted a gyermek nevelkedését.
 7. Keresztszülőként a keresztelő után is támogatnod kell a gyermeket. Ez nem feltétlenül az ajándékokat, anyagi támogatást jelenti – fontosabb, hogy tartsd a keresztgyermekeddel a kapcsolatot, légy részese az életének, állj mellette, ha segítségre van szüksége. Ha vallásos vagy, és szeretnéd a gyermeket is a vallásos élet felé vezetni, akkor ezt legjobban példamutatással teheted meg.

[szerkesztés] Tippek

 • Nem csak kisbaba, kisgyermek keresztelkedhet, erre később is bármikor lehetőség van – például felnőttkorban is dönthet úgy az ember, hogy szeretne megismerkedni a kereszténységgel és később meg is keresztelkedne. Ilyenkor is lehet keresztszülőt választani, például a közösség egy olyan tagját, aki sokat segített a vallásos életmód kialakításában.
 • Néhol még élnek régi szokások, elvárások a keresztszülő szerepével kapcsolatban – ilyen például a keresztgyermek (anyagi) támogatása nagyobb ünnepek, például esküvő alkalmával. A keresztelő előtt ezért érdemes megbeszélni a szülőkkel, hogy ők pontosan mit várnak tőled, milyen szerepet szánnak neked keresztszülőként a gyermekük életében.
 • Nem csak házastársak lehetnek keresztszülők, hanem egyedülálló személy is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Felelősségérzet a leendő keresztgyermeked iránt
 • Keresztény elvek, előírások szerinti életmód

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A keresztszülői szerep lényegéből adódóan vallási kötelezettségekkel, feltételrendszerrel is jár. Ha a család egyébként nem vallásos, akkor sok szempontból felesleges csak a „szokás” miatt keresztelni, keresztszülői tisztséget vállalni. (Ez a szertartás ráadásul nem is olyan látványos, mint egy templomi esküvő, amit sok nem vallásos pár szintén csak a hagyományok miatt tart meg.) A gyermeket akkor is támogathatod, ha nem vagy keresztszülő, „csak” egy rokon vagy barát.
 • Keresztszülő választása nem kötelező feltétel, csak ajánlott a legtöbb keresztény egyháznál. Ha esetleg nem akarod vállalni a keresztszülői tisztséget, nyugodtan mondhatsz nemet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki