Kerékpárt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kerékpárt választani?

Nem csak a kerékpárokból létezik rengeteg fajta, de bizony az embereknek is más és más igényeik vannak. Néhányan azt szeretjük, ha trükközhetünk a biciklivel, mások versenyezni vagy éppen túrázni szeretnek a bringával. Az alábbiakban sorra vesszük, mi kell ahhoz, hogy a megfelelő kerékpárt válasszuk ki magunknak.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tanulj meg biciklizni! A legfontosabb, hogy ha még nem tudsz biciklizni, mindenképpen tanulj meg, mielőtt egy nagyobb beruházásba kezdenél, hiszen csak így tudhatod, mire van szükséged, és így tudod majd kipróbálni is a leendő bicót. Kezdésnek váltó nélküli, kontrafékes bicikli, mivel így nem kell a váltás és az első és hátsó fékek miatt aggódni.
 2. Légy tisztában az alapvető kerékpár típusokkal! Íme néhány bemutatása röviden. Ha valamelyik megtetszik, nézz jobban utána: http://www.wikihow.com/Choose-a-Bicycle
  • Városi kerékpárok klasszikus kinézetű, egysebességes, kontrafékes kerékpárok. Tökéletes, ha például csak a városban és a környékén bringáznál, és nem vágysz nagy sebességre vagy a hegyekbe.
  • BMX kerékpárok: Kis, 20 colos kerekei vannak, kicsi váz. Pöttöm bringa nagy trükkökhöz, ezt szolgálja a nagy pedál és a keréktengelyeken a kilépők.
  • Országúti kerékpárok: Mint a nevéből is kiderül, ez a bicikli az országútra termett. Számos alkategóriája van attól függően, hogy inkább a sebesség vagy a hosszú távon szintén nem elhanyagolható kényelem esett inkább latba a kialakításnál. Vékony kerekük miatt terepre nem alkalmasak. Hasznos lehet még a trekking kerékpár, ez az országúti kerékpárok és a montik között helyezkedik el használat szempontjából, jól megy az országúton is, de nem kell akkor sem aggódni, ha le kell térni a műútról.
  • Hegyikerékpárok: Kimondottan terepre tervezett bringák, tömör váz, stabil kezelhetőség, széles, terepgumikkal, magasabban lévő kormánnyal, hogy ne kelljen annyira előre dőlni. Számos altípusa van, például a downhill vagy a cross-country, utóbbi a hagyományos hegyikerékpárokhoz hasonlít inkább, míg a downhillt kifejezetten a hegyről lefele repesztéshez fejlesztették ki.
  • Tandem bringák: két ember tekerheti egyszerre, nagy barátok vagy nagy szerelmek ideális biciklije.
  • Rekumbens vagy fekvőkerékpár: mintha csak egy nyugágyat tekernél, vagy legalábbis majdnem. Érdekesség, hogy valamennyi emberi erővel elért sebességrekordot fekvőkerékpárokkal értek el. Kényelmes és gyors – bár kezdetben mindenképpen fura…
 3. Ha városban használnád a bringádat, de átvágsz rázós terepeken is (ez a magyar utak állapotát ismerve elég valószínű), válassz egy hegyikerékpárt. Ha teleszkópos, az még kényelmesebbé teszi a használatát. Kezdőknek elég könnyű a kezelése.
 4. Ha nem szándékozol terepre menni, válassz országúti kerékpárt! A versenykerékpárokat azonban felejtsd el, hacsak nem versenyezni akarsz, ugyanis elég kényelmetlenek, nem átlagos biciklizésre találták ki őket.
 5. Ha úgy tervezed, hogy a biciklidre kosarat raksz, hogy intézhesd a bevásárlást, csomagokat fogsz vinni vagy a gyerekedet gyerekülésen, akkor válassz olyan biciklit, amivel kompatibilis az adott kiegészítő.
 6. Az országúti és hegyi kerékpároknál a váltó segít abban, hogy jobb teljesítményt érj el. Egy jó váltó azonban meglehetősen nagyot dob nem csak a kerékpár teljesítményén, hanem az árán is. Ha viszont szereted a kihívást, válassz egysebességest!
 7. Vizsgáld meg, hogy jó-e neked az adott kerékpár! Az egyes bicikliknél más-más dimenziót kell figyelembe venni. Fontos, hogy kényelmesen le tudj szállni róla és fel tudj rá szállni.
 8. Mielőtt megvennéd, próbáld ki! Ha az üzletben nem engedik meg, hogy kipróbáld, menj el egy másikba, vagy kérd kölcsönbe egy ismerősöd hasonló kerékpárját. Ha ugyanis nem jó valamiért a bringa, nagyon nehéz lesz hozzászoknod.
 9. Profival szereltesd össze a biciklit! Ez különösen igaz a váltóval felszerelt kerékpárokra.

[szerkesztés] Tippek

 • Az első biciklit mindenképpen érdemesebb egy szaküzletben megvásárolni, mint mondjuk egy hipermarketben, hiszen előbbinél szakértő eladók segítenek a választásban.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pénz
 • szakértő segítség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne felejts el bukósisakot venni!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag