Kell leszokni az alkoholról

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell leszokni az alkoholról?

Leszokni-az-alkoholrol.jpg

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a férfiaknak a heti 28, a nőknek pedig a 14 pohár bornak megfelelő alkoholmennyiséget nem szabad túllépniük. Ugyanakkor már ennél kisebb mennyiség és a rendszeresség is azt jelenti, hogy ha még nem is vagyunk függők, bizony nagyivónak tekinthetjük magunkat. Legyünk bár függők vagy csak csökkenteni kívánjuk az általunk elfogyasztott alkoholmennyiséget, az első nagyon fontos lépést már megtettük azzal, hogy felismertük, változásra van szükségünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Beszélj orvossal! Ne feledd el, hogy ha valóban alkoholista vagy, akkor akár halálos is lehet, ha egyedül próbálsz leszokni, mivel súlyos elvonási tüneteid lehetnek (pánikrohamok, súlyos szorongás, remegés, szapora szívverés. Az orvosok segíthetnek a leszokásban, és csökkenthetik az elvonási tüneteket is.
 2. Változtasd meg a leszokás irányába a hozzáállásodat. Ne arra gondolj, hogy rá vagy kényszerítve, hogy valami jót abbahagyj. Gondolj arra, hogy az ellenségedet akarod így elpusztítani.
 3. Jelölj ki egy jellegzetes napot, amikor abbahagyod. Légy ambiciózus, de reális. Ha alkoholista vagy, először csökkentened kell a mennyiséget, hogy a súlyos elvonási tüneteket elkerüld. A legjobb, ha az orvosodat megkérdezed, mit javasol.
 4. Szabadulj meg minden üvegtől! Ne akarj néhányat megtartani arra az esetre, ha vendégeid jönnek – arra ott van a tea vagy a limonádé is.
 5. Éld meg az érzéseid. Ha sírnod kell, sírj. Nevess, ha éppen ahhoz van kedved. Aludj, ha arra van szükséged. Az alkohol miatt vélhetően nem érezted a valódi érzéseket.
 6. Kerüld azokat a helyzeteket, ahol elcsábulhatsz. Ha elmész a barátaiddal egy sörözőbe, nagyon nehéz lesz megállni, hogy ne igyál. Addig semmiképp ne menj ilyen helyre, amíg nem vagy teljesen tiszta.

[szerkesztés] Stratégia a józan élethez

 1. A kezdeti időszakban csökkentsd az alkoholbevitelt. A kisebb győzelmek elvezetnek majd a végső győzelemhez.
 2. Egyél, mielőtt innál. Ez csökkenti az alkohol iránti vágyadat, ráadásul nehezebben fogsz berúgni.
 3. Igyál sok vizet. A víz segít, hogy ne száradj ki, jobban érezd magad, és a méreganyagok előbb kiürüljenek a szervezetedből.
 4. Ne főzz alkohollal. Tudjuk, hogy a pörkölt jobb egy kis vörösborral, de a leszokásod érdekében ezeket hagyd ki az ételekből.
 5. Ne próbáld meg elmagyarázni másoknak, hogy próbálsz leszokni. Nem fogják megérteni – leszámítva talán a hozzád nagyon közel állókat. Ha a haveroknak mondod, csak bátorítanak, hogy igyál, és azt fogják mondani, hogy nincs is alkoholproblémád. Inkább mondd azt, hogy fogyózol vagy gyógyszert szedsz, amire nem ihatsz.
 6. Ha „ütemezett” ivó vagy, vagyis van egy bizonyos ivási rutinod, változtass ezen. Ha például mindig akkor kezdesz inni, amikor hazamész a munkából, csinálj abban az időben mást, például látogasd meg a barátaidat vagy vidd el sétálni a kutyád. Ezzel megtörheted a függőséget.
 7. Ne add fel! Sokan találnak kifogásokat, hogy miért hagyják abba a leszokást, nem hisznek magukban, hogy sikerülhet. Soha nincs késő, és nem hiába próbálkozol.
 8. Ne hagyd, hogy felemésszen a bűntudat. Ne is hibáztass senkit. Az alkohol az egyedüli ellenséged, az alkohol „súgta a füledbe”, hogy ez a legfontosabb az életben. De ugye, hogy te vagy a legfontosabb?! Senkinek nem használ, ha idő előtt meghalsz. Ne is azért akarj leszokni, mert bűntudatod van – ez nem jó ok. Azért szokj le, mert törődsz az egészségeddel, a családoddal, a barátaiddal.

[szerkesztés] Stratégia, hogy tiszta maradj

 1. Vegyél egy „józansági pénztárcát”! Akármikor arra gondolsz, hogy vennél valami italt, azt az összeget tedd a pénztárcádba. Hidd el, sokkolni fog az eredmény. Az így megtakarított pénzt költsd el másra, ami segít csökkenteni a stresszt: például menj masszázsra, fürdőbe vagy jóga órára.
 2. Vegyél magadnak egy olcsó ékszert, ami folyamatosan emlékeztet a józan életre.
 3. Az első héten szedjél B vitamint.
 4. Írj listát. Legyen benne, hogy mit szoktál csinálni, amikor általában ittál. Majd írj listát arról, hogy mi mást lehet csinálni akkor, amikor ünnepelsz, vacsorázol, kikapcsolódsz vagy éppen lazítasz. Sok ember él úgy boldogan, hogy nem iszik alkoholt.
 5. Ha jön a kísértés, képzeld el, hogy miként nézel ki, amikor teljesen elveszíted a kontrollt. Tényleg újra az a személy akarsz lenni? Ne ess abba a hibába, hogy azt gondolod, mindig az a személy leszel. Örökké alkoholista maradsz, de ez nem azt jelenti, hogy nem leszel boldog és józan alkoholista. Ez a cél.
 6. Ne felejtsd el az okát, hogy miért akartál leszokni. Adj értelmet a leszokásnak, például:
  • „Soha többé nem akarok elveszíteni egy munkát, mert szörnyű másnapos vagy.”
  • „Nem akarom többé kellemetlen helyzetbe hozni a gyerekemet a barátai előtt.”
  • „Nem akarom többé részegen tárcsázni a barátaimat, családomat, és teljesen idiótán viselkedni.”
  • „Többé nem akarom rejtegetni az üvegeket a lakásban.”
 7. Idővel ne kerüld az összes olyan helyzetet, amikor korábban ittál. Hanem úgy állj hozzá, hogy tudod, jól fogod érezni magad italozás nélkül is.
 8. Díjazd magad minden nap vagy akár a kezdetekkor minden órában, amikor nem ittál. Add oda az ajándékot egy barátodnak vagy családtagodnak, és kérdd meg, hogy adja át, amikor egy bizonyos időszakot teljesítettél.
 9. Tanulj meditációt.

[szerkesztés] Kérj segítséget!

 1. Kérj támogatást. Ez a legnehezebb része, hogy elmondd a családodnak, barátaidnak, hogy min mész keresztül. El kell fogadnod, hogy egyedül szinte lehetetlen leszokni az alkoholról, muszáj segítséget kérned.
 2. Gondolkozz, hogy csatlakozol az anonim alkoholistákhoz. Ez egy nagyon hatékony program.
 3. Nézd meg, hogyan alakult át az életed, mióta nem iszol. 90 nap teljes józanság után látni fogod, mennyit változtál, mennyivel energetikusabb vagy, és hogy a tested gyógyul.
 4. Ne félj beszélni a tapasztalataidról. Bármikor, amikor gyengének vagy pesszimistának érzed magad, fordulj valakihez, akire számíthatsz.
 5. Emlékeztesd magad, hogy nincs az életedben fontosabb, mint hogy leszokj és józan maradj, hiszen az egész életed ettől függ.

[szerkesztés] Tippek

 • Egyél csokoládét. Azok, akik próbálnak az alkoholról lefogyni, gyakran kívánják a csokit, ami növeli az endorfin szintjüket, és így boldogabbnak érzik magukat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kitartás
 • orvosi segítség
 • baráti, családi támogatás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Képzeld el azt, ami a legfontosabb a számodra. És képzeld el, hogy milyen hatással van erre az alkohol.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag