Kazántípust választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a kazán típusát kiválasztani?

21571 futes2.jpg
A kazán típusának kiválasztása nem legkönnyebb feladat, már csak azért sem, mert nem minden kazán illeszkedik egy adott lakásba, házba. Az épület beépíthetősége mellett a kazán gazdaságos működése sem elhanyagolandó szempont, hiszen jelentős különbségek lehetnek az egyes kazántípusok üzemeltetési költségeiben. Ebben a cikkben a kazántípusok jellemzőit mutatjuk be, megkönnyítve vele a kazán kiválasztását.

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen típusú energiával fűtenénk, és milyenek az ingatlan adottságai? Attól függően, hogy milyen energiatípust szeretnénk felhasználni (fa, gáz, elektromos energia), illetve milyen beépítési lehetőségekkel élhetünk, az alábbi kazántípusok közül válogathatunk:
  • Gázkazán:
   800px-Kondenzációs kazán.svg.png
   Alapvetően négy típusa létezik. A kéményes gázkazán az égéshez felhasznált levegőt magából a helyiségből nyeri, felmelegíti a fűtővizet, majd azt keringeti a fűtési rendszerben. Nagyon komoly beépítési feltételei vannak, csak megfelelő huzatú kémény megléte esetén használható. A turbós kazán égése ezzel szemben zárt terű, így egy alumíniumból épített füstelvezetővel helyettesíthető a kiépített kémény. Az égéshez használt levegőt a kazánba épített ventilátor szippantja be a szabadból. A harmadik típus a kondenzációs kazán, amely szintén kémény kiépítése nélkül használható, csupán műanyag füstelvezetőt kell kiépíteni hozzá. Bár beszerzési költsége magasabb, a befektetés hamar megtérül, ugyanis az előbbi típusokkal ellentétben képes felhasználni a kondenzátum hőjét, ezáltal sokkal gazdaságosabban üzemeltethető. A legdrágább, ugyanakkor leggazdaságosabb kazántípus a hybrid gázkazán, amelyben egy gázkazánt és egy hőszivattyút kombinálnak. Utóbbi a levegőből képes előállítani a fűtésre használt hőenergiát.
  • Szilárdtüzelésű kazánok:
   21571 fafutes1.jpg
   A gázkazánokhoz viszonyítva jóval több energiabefektetést és időt igényel a használatuk, hiszen folyamatosan biztosítani kell a tüzelőanyag utánpótlását. Gondoskodni kell a tüzelőanyag nedvességtől védett tárolásáról is, ami nem mindenhol megoldható. Egy puffertároló beépítésével ugyanakkor jelentősen növelhetjük a komfortszintjét. Míg a vegyestüzelésű kazánok a fa és szén mellett más anyagokkal is fűthetők, addig a faelgázosító kazánok kizárólag száraz fával működnek gazdaságosan. A szilárdtüzelésű kazánok harmadik fajtája a pellet kazán, amely fenyőforgácsból készült pellet használatával fűthető, így kifejezetten környezetbarát megoldás. A gépbe öntött forgácsot a kazánban elhelyezett csiga adagolja, így rendkívül szabályozott és automatizált működést eredményez.
 2. Milyen a meglévő fűtési rendszerünk, ahová szeretnénk beilleszteni a kazánt? Ez az egyik legmeghatározóbb kérdés kazánválasztáskor.
  • Radiátoros fűtési rendszer esetén a kéményes gázkazán, illetve a turbós kazán a legoptimálisabb, figyelembe véve a beépítés lehetőségeit. Ha a rendszer megfelelően van méretezve, akkor a kondenzációs kazán is hasonlóan jó választás.
  • Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek esetén (falfűtés, padlófűtés, felületfűtés) a kondenzációs vagy a hybrid kazán a megfelelő választás.
 3. A fűtés mellett a melegvíz ellátását is a kazán segítségével szeretnénk megoldani? Ha mindkét funkciót egy készülékkel szeretnénk ellátni, akkor az alábbi kazántípusok közül választhatunk:
  • Kombi kazán: A használati melegvizet átfolyó rendszerben melegíti fel. Ennél a típusnál esetenként hőingadozás is felléphet, valamint nem azonnal áll rendelkezésre a melegvíz.
  • Beépített tárolóval rendelkező kazán: A felmelegített vizet a tároló eltárolja, így amikor szükségünk van rá, azonnal melegvíz folyik a csapból. Bár beszerzési költsége magasabb, mint a kombi kazánoké, a gazdaságosabb működésnek köszönhetően hamar megtérül, valamint lényegesen nagyobb komfortérzetet biztosít, mint egy kombi kazán.
  • Fűtő kazánhoz csatlakoztatott különálló indirekt tároló: Az indirekt tároló egy hőcserélőn keresztül kapja meg a megtermelt hőt, majd ezzel a hővel indirekt módon melegíti fel a tárolóban lévő használati melegvizet. Alkalmas szolár rendszerrel való összekapcsolásra is. Több fürdőszoba esetén vagy nagyobb mennyiségű melegvíz-használatkor ideális választás.


[szerkesztés] Tippek

 • A szilárdtüzelésű kazánoknál puffertároló használatával csökkenthetjük a működtetés és hő fenntartásának időigényességét. Ilyenkor ugyanis a megtermelt, de átmenetileg fel nem használt fűtési energiát elraktározhatjuk a puffertárolóban, ezáltal jóval gazdaságosabb működést érhetünk el. Ha műanyag csöves fűtési rendszerünk van, akkor a puffertároló segítségével megelőzhetjük a túl magas hőmérsékletű fűtővíz okozta károsodásokat.
  Szolar.jpg
 • Ha szolár rendszerrel szeretnénk a kazánunkat összekapcsolni, érdemes mindkét eszközt ugyanattól a gyártótól beszerezni. Ilyenkor gondoljuk végig a szolár rendszer kialakításával kapcsolatos terveinket: hogyan szeretnénk felépíteni, milyen elemekre lesz szükségünk stb.? Nézzük meg, hogy melyik gyártó kínál teljes körű megoldást, és ez alapján válasszunk a kazánok közül! Így elkerülhetjük, hogy egy jövőbeli szolár rendszer kialakításánál kazáncserére is szükség legyen.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hozzáértő szakember
 • Kazán
 • Ház vagy lakás


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • 2015. szeptember 26. után az Európai Unión belül nem lehet olyan kazánokat forgalomba hozni, melyek nem érnek el egy meghatározott hatásfokot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag kondenzációs kazánok kerülnek majd forgalomba. Bár a hagyományos készülékekből felhalmozott készleteket a kereskedők még egy türelmi időszakon belül értékesíthetik, érdemes jó előre felkészülni a változásra. Egy hagyományos készülék kondenzációs kazánra való cseréje esetén ugyanis a fűtési rendszert át kell alakítani, ez pedig jelentős plusz költségekkel jár. Így érdemes lehet még a türelmi időszakban egy új hagyományos készüléket beszereltetni.
 • Nem biztos, hogy a legalacsonyabb beszerzési költségű kazán a leggazdaságosabb. Egy magasabb árkategóriájú kazán beszerzése a hatékonyabb működésnek köszönhetően hamar megtérülhet, így hosszú távú költségeinket csökkenthetjük vele.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szerelvénybolt