Karkötőt csomózni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell indián karkötőt csomózni?

Csomozott karkoto.jpg
A csomózott karkötő kiváló ajándék lehet fiúknak és lányoknak egyaránt (attól függően, milyen színekből készíted el), de magadnak is elkészítheted ezt a szép ékszert. Az alábbiakban a legegyszerűbb csíkos karkötő elkészítését írjuk le, ha ebben már profi vagy, a hivatkozásoknál további mintákat is találsz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be a megfelelő színű fonalakat!
 2. Darabolj! Nagyjából 90 centiméteres szálakat vágj mindegyik színből (ha két sort szeretnél egy színből, két 90 centiméteres szálra lesz szükséged).
 3. Kösd össze! Rendezd össze a szálakat úgy, hogy a végük nagyjából egymás mellett legyen, majd köss egyetlen, nagy csomót az összes fonalra. (Érdemes ezt nem a szálak végére, hanem 10-15 centiméterrel lejjebb kötni, így marad anyag a karkötő rögzítéséhez.)
 4. Rögzítsd a fonalakat! A fonalak csomó feletti részét kösd egy stabil dologhoz (például egy szék háttámlájához), vagy rögzítsd biztosítótűvel egy kispárnához, esetleg a nadrágodhoz.
 5. Rendezd el a szálakat! Válaszd szét a különböző színű fonalakat, és tedd őket egymás mellé úgy, ahogy szeretnéd, hogy majd kövessék egymást. (Olyan színű lesz a legfelső sor, amilyen az első bal oldali szál.) Ez azért fontos, mert „menet közben” már nem lehet változtatni a színek sorrendjén.
 6. Készítsd el az első csomót! A bal oldali szálat hurkold a második fonal köré az alábbi módon: a második szálat feszítsd ki, az elsőt keresztezd rajta, majd fordítsd alá, és a keletkezett hurkon húzd át a fonalat. Húzd szorosra az első szálat (told fel a hurkot a második szál tövéhez, a csomó alá), majd ismételd ezt meg még egyszer, hogy stabil legyen a csomó. Ha jól csináltad, az első és második szál „helyet cserél” (ha kiteríted a szálakat, az első szín a sorban a második lesz.
 7. Kösd meg az első sort! A fenti módon köss csomót mindegyik szálra. Amikor végigérsz, az első fonal lesz az utolsó az egymás mellé fektetett szálak közül.
 8. Ismételd meg mindegyik színnel! Az első sor elkészítése után a bal szélső (eredetileg második) szállal kezdj csomókat kötni a többi fonalra, majd ugyanígy járj el a többi színnel is. Ha végigérsz az előre eltervezett színsoron, újra az első sor színét adó szál kerül a bal oldalra.
 9. Csomózd a kellő hosszúságig! A fenti módon annyiszor ismételd meg a színsor elkészítését, amíg a karkötőt kényelmesen a csuklód köré tudod tekerni (ha idősebbnek vagy fiúnak készíted a karkötőt, hosszabbra készítsd.)
 10. Fond be a végét! Oszd három részre a lelógó, maradék szálakat (ha egy maradna ki, akkor a középső, ha kettő, akkor a két szélső részt vedd nagyobbra), majd fond be egyszerű fonással. A végét rögzítsd egy kisebb csomóval vagy egy szorosan a többi köré csavart szállal, és vágd egyenesre a végeket.
 11. Fond be az elejét is! Vedd ki a biztosítótűt a karkötő elején lévő csomóból, majd bontsd ki, és a karkötő elejét is fond be. Ezzel és a karkötő végén befont résszel a szép, mintás karkötőt a magad vagy a megajándékozott csuklójára kötheted.

[szerkesztés] Tippek

 • A karkötő akkor lesz szép, ha egyforma csomókból áll. Próbálj figyelni arra, hogy azonos nagyságú, ugyanolyan szorosra húzott csomókat készíts!
 • A csomózott karkötőt elkészítheted olyan barátodnak, ismerősödnek is, aki nem visel ékszereket, hiszen ezt a díszt többféle célra is fel lehet használni (például könyvjelzőnek, de haladók akár mobiltartó tokot is készíthetnek ezzel a technikával).
 • A csomózott karkötőt gyakran ajándékozzák „barátság karkötőként” is. Ez nem csak a barátságot, összetartozást fejezheti ki, de néhányan egy babonát is kapcsolnak hozzá. Eszerint a barátodnak, barátnődnek kívánnia kell valamit, amikor rákötöd a kezére az ajándékot. Amikor az leszakad, leesik róla, teljesülni fog a kívánság (persze ezt nem szabad semmilyen módon sem siettetni, és a kívánságot sem szabad elmondani…)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem egyenletesen kötöd a csomókat (például a sorok elején vagy végén lévőket szorosabbra húzod), a karkötő feltekeredhet. Ez annál valószínűbb, minél vékonyabb a karkötő.
 • A karkötőt úgy kösd fel, hogy egy vagy két ujjad alá férjen (ha víz éri, néha össze is mehet, vagy ki is nyúlhat a fonaltól függően).
 • Ne csüggedj, ha elsőre nem lesz szép egyenletes mintájú a karkötőd, kis gyakorlás után ráérzel majd a csomózás technikájára.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fonal (lehetőleg hímző- vagy gobelinfonal)
 • Olló
 • Esetleg biztosítótű és kispárna a rögzítéshez.

[szerkesztés] Kapcsolódó videó

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki