Karbantartani a sátradat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell karbantartani a sátradat?

Satorkarbantartas.jpg
Ha szeretsz túrázni és táborozni, akkor tudod, milyen nagy élmény lehet egy jól megszervezett sátorozás. A családi vagy baráti körben töltött sátoros estéknek különleges hangulata van. Egy jó sátor hosszú évekig remek szolgálatot nyújt, ha megfelelően karbantartod. Érdemes tehát odafigyelned, hogy minél hosszabb ideig használhasd a már jól bevált sátradat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Olyan sátorhelyet keress, amely nagyjából vízszintes és mentes a nagyobb kövektől, göröngyöktől. A sátor alja könnyen kilyukadhat, ha nincs megfelelően megtisztítva a felület.
 2. Mielőtt bemászol a sátorba vedd le a cipődet, papucsodat. Hagyd kint ezeket a sátron kívül, mert csak beviszed a piszkot a sátor belsejébe.
 3. Az erős napsugárzás könnyen elöregítheti a nejlont, ezért érdemes egy védő fóliát ráraknod, ha nincs árnyék a közelben.
 4. A sátor összecsomagolásánál a gumiszalaggal összekötött rudazatot először középen húzd szét, így egyenlően oszlik meg a feszültség a gumiszalagon a tárolás során.
 5. A sátor összehajtása előtt először alaposan rázd ki a sátor belsejét, és győződj meg arról, hogy a külseje is száraz.
 6. Hazaérve szintén van teendő a sátraddal kapcsolatosan:
  • Győződj meg róla, hogy a sátrad száraz állapotban csomagoltad el. Ha esetleg még nedves, mindenképpen vedd ki 24 órán belül, és szárítsd meg.
  • Ha hosszabb ideig nem használod a sátrad, akkor mindenképpen ellenőrizd a következő használat előtt, hogy nincs-e rajta sérülés, lyuk.

[szerkesztés] Tippek

 • A sátor felállítása előtt érdemes lehet a sátor alá egy terítéket rakni, így véded a sátor alját a sérülésektől és a szennyeződésektől is.
 • Ha mégsem sikerül megfelelően elcsomagolnod a sátrat, és bepenészedik, akkor próbáld meg alaposan átmosni szappannal, esetleg speciális sátortisztítóval.
 • Mindenképpen állítsd fel a sátrad egy száraz helyen, ahol kiszellőzhet, és elmúlhat a penész kellemetlen szaga.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Sátor
 • Megfelelő sátorhely
 • Száraz hely, ahol kiszáradhat a sátor


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a sátradnak gumiszalaggal összekötött rúdjai vannak, akkor ne hirtelen mozdulatokkal húzd szét, hanem egyesével óvatosan állítsd össze. Az erős csapások gyengítik a rudazatot.
 • Összehajtáskor ne mindig ugyanazon élek mentén hajtsd össze a sátrat, mert ezen vonalak mentén egy idő után törékennyé válik az anyag.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk