Kamatot számolni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kamatot számolni?

Ha kölcsön kaptál egy összeget, vagy éppen te adtál kölcsön, a pénz használata után díjat kell fizetni. Ez a kamat. TUDTAD? Van ügyleti kamat is, de van késedelmi kamat is. Ez a cikk azért készült, hogy tisztán láss ebben a témában is!

[szerkesztés] Lépések

 1. A kölcsönszerződésben (vagy banki hitelszerződés szövegében) keresd meg, hogy a felek kötöttek-e ki valamilyen ügyleti kamatot. Magánszemélyek között - ha nem volt szó a kamatról - úgy kell tekinteni, hogy kamatmentes volt az ügylet. Cégekkel, bankkal kötött szerződésnél a kamatkikötés a főszabály, tehát akkor is (törvény szerinti) kamatot kell számolni, ha a felek nem kötöttek ki kamatot.
 2. Ha megtaláltad a kamatkikötést, ebben ehhez hasonló szöveget olvashatsz majd: "Kamat: 6,5 % p.a." vagy "A kamat összege 11%." A p.a. rövidítés azt jelenti: per annum, azaz évente. Ha csak azt látod: 11%, ezt is általában egy évre számítva kell érteni.
 3. A kamatot időarányosan kell számítani. Ez azt jelenti, hogy először mindenképpen azt kell kiszámítanod, hogy a kölcsön felvétele napjától a visszafizetés napjáig hány naptári nap telt el.
 4. Utána számold ki, hogy mennyi a használt pénzösszeg egy napra eső kamata (ezt úgy számolod, hogy: a kölcsön összege szorozva az éves kamattal és elosztva 365 nappal. Ez adja az 1 napi kamat összegét. Pl. ha a kölcsön összege 100 000 forint, az éves kamat pedig 15%, akkor a napi kamat 100 000 * 15% / 365, azaz 41 forint.
 5. Végül a napi kamat összegét szorozd meg azon napok számával, ahány napig használtad a pénzt a feltétel napjától a visszafizetés napjáig. A kölcsön visszafizetése napján a kamatot is ki kell fizetni. A fenti példa alapján, ha például 100 napig használtuk a pénzt, akkor ez 41*100, vagyis 4100 forintnyi kamatot jelent.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a kölcsönből részteljesítést vállalsz, akkor figyelj arra, hogy mindig csak a részteljesítéssel csökkentett összegre kell a későbbiekben már a kamatot számítanod (hiszen amit már közben visszafizettél, arra nem kell még kamatot fizetni!)
 • Mindig írásban rendelkezz a kölcsönszerződésben a kamatról. Jobb az egyértelműség, mint a vita, hogy vajon a felek akartak-e vagy sem kamatot kikötni!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Számológép, ha nem vagy fejszámolóbajnok.
 • Egy pénzügyi vagy jogi szakember, aki segít a szerződésben, a számlázásban.
 • Egy bankszámla, mert a magánszemélyek közötti banki utalással még akár kedvezményes elbírálásban is részesülhetsz az éppen aktuális szja tv. alapján.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az uzsorakamat tilos, törvénybe ütközik. Vigyázz arra, hogy a jegybanki alapkamat többszörösének megfelelő kamat már ilyen lehet.
 • Bizonyos projektekre kikötött projektkamat lehet nem uzsorakamat akkor is, ha a szokásos alapkamatoknál nagyobb mértékű, de üzleti kockázattal jár.
 • Egyeztess a könyvelővel, hogy a kölcsönt vagy a kamatot az éppen hatályos jogszabályok alapján hogyan (és kell-e) számlázni, bizonylatolni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag