Kalória naplót vezetni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kalória naplót vezetni?

Kalorianaplo-vezetese-hogyan-kell.png

A kalória napló egy úgynevezett táplálkozási napló, ami támpontként nagy segítségedre lehet, ha a testsúlyodon szeretnél változtatni: akár diétázol, akár tömeget növelnél, vagy csak egyszerűen tartani szeretnéd a súlyod. A kalória naplót segédletként használva tudatosan nyomon követheted az étkezéseidet a napi bevitt kalóriamennyiség szintjén. Mindez segít a táplálkozásod megtervezésében, amihez mérten a sportolási szokásaidat is ki tudod alakítani.


[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be egy füzetet.
 2. Írd le minden egyes nap végén, hogy mit ettél aznap. Ez segít átlátni az étkezési szokásaidat.
 3. Keress egy megbízható kalóriatáblázatot interneten vagy szakkönyvben, amiben le van írva, hogy az egyes ételekben mennyi kalória található adott mennyiségre vetítve.
 4. A kalóriatáblázat segítségével számold ki, hogy aznap körülbelül mennyi kalóriát vittél be a szervezetedbe. Ezt az összeget színes tollal be is keretezheted, hogy átlátható legyen a számolásod.
 5. Dietetikus vagy az internet segítségével számold ki, hogy a te szervezetednek a napi aktivitásod tekintetében mennyi kalóriára van szüksége a normál működés fenntartásához, illetve fogyáshoz, hízáshoz.
 6. Ehhez mérten tűzz ki egy napi kalóriamennyiséget, amit el kell érned/ amit nem léphetsz túl.
 7. Fontos, hogy csak kis lépésenként haladj előre, ne legyél türelmetlen magaddal szemben. Próbáld meg élvezni a folyamatot, ne váljon kényszeressé. Emiatt időnként be is iktathatsz egy-egy „jutalom-napot“, amikor nem kell ragaszkodnod a meghatározott napi célodhoz. Mindez motivációként is működhet. Egyúttal figyelj oda, hogy egészségesen, változatosan táplálkozz, elég vitamint, ásványi anyagot és rostot vigyél a szervezetedbe.
 8. A nap végén értékeld az eredményt. Színes tollal jelölheted a különböző eredményeket: például pirossal ha aznap túl sok cukrosat ettél, motivációként pedig zöld színű tollal, ha aznap jól teljesítettél.
 9. A kívánt célsúly elérését követően hosszú távon az egészséges életmód bevezetésére, fenntartására törekedj.


[szerkesztés] Tippek

 • Különböző mobil alkalmazások és kalóriatáblázatok is letölthetőek, melyek segítségedre lehetnek.
 • A kalória napló egyszerű étkezési naplóként is vezethető, így akik valamilyen speciális étrendet követnek segítségével könnyen dokumentálni tudják a napi táplálkozásukat.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • füzet
 • kalóriatáblázat
 • dietetikus


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szervezetedet mindenképpen tápláld a szükséges minimális napi kalóriamennyiséggel.
 • Ne próbáld túl görcsösen elérni a kívánt eredményt, mert így sokkal nehezebbnek fog tűnni a kivitelezés.
 • Amennyiben speciális étrended van, vagy csak nem értesz valamit, kérd dietetikus segítségét


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell