Kültéri, karácsonyi fényfüzért választani

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell kültéri, karácsonyi fényfüzért választani?

Kulteri-fenyfuzer-kivalasztasa-2.jpg

A kültéri, karácsonyi fényfüzérek segítségével a hideg téli estéket sokkal hangulatosabbá, a karácsonyt pedig igazán meghitté varázsolhatjuk. Ezzel az igazán látványos dekorációs eszközzel a fákat, a bokrokat, a korlátokat vagy akár az egész házat is ünnepi fénybe öltöztethetjük. Mivel a kínálat óriási, nem mindegy, hogy melyiket választjuk! Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan igazodj el a formák, a színek, a méretek és az egyéb műszaki paraméterek kavalkádjában.

Lépések

 1. Biztonság: Kezdjük a legfontosabbal! Kültérre csak olyan fényfüzért szabad választani, ami minimum IP44-es megjelöléssel rendelkezik, így a fröccsenő vízzel – és bizonyos szinten a porral – szemben is védettséget élvez a fényfüzér. Ez igazolja, hogy az adott eszköz esőben és hóban is biztonságosan használható, vagyis nem lesz zárlatos, és persze érintés esetén sem okoz elektromos sérülést.
 2. Hosszúság: Alapvetően kétféle méretre kell figyelni: az egyik a füzér azon része, ahol a dekorlámpák helyezkednek el. Ennek olyan hosszúnak kell lennie, hogy lefedje a díszítendő felületet, az esetleges alakváltozásokat, így pl.: a fa körbecsavarását is figyelembe véve. A másik a kábel azon része, amely a fényfüzér és az áramforrás között helyezkedik el. Tulajdonképpen ez határozza meg, hogy milyen messziről tudjuk a füzért árammal ellátni.
 3. Kialakítás: A fényfüzéreknek számos kialakítása létezik. A legegyszerűbb és általában legrugalmasabban alakítható változata a soros. Ilyenkor egy hosszú szálon az apró lámpák egymás után sorban helyezkednek el, ez a kialakítás alkalmas arra, hogy kihúzva vagy akár valamire rátekerve díszítsünk vele. A fényfüggönyös változat annyiban más, hogy itt a soros kábelrésznél: azonos helyközönként adott hosszúságú, kisebb leágazások vannak. Ezeket jellemzően ereszaljakra szokták felerősíteni, ahol mondjuk a jégcsapokat imitálják. A fényhálós megoldásnál nemcsak hosszában, hanem keresztben is találhatók összekötő elemek, ezért ezek a függönyös megoldáshoz képest stabilabb elrendezést biztosítanak. Az egyes megoldások közül célszerű úgy választani, hogy hová kerül majd a világítás. A soros kínálja a legrugalmasabb elrendezést, míg a hálós változattal remekül lehet fákat, bokrokat beborítani.
 4. Fényforrások száma: Egy méteren belül minél több fényforrás található, annál világosabb és látványosabb lesz a fényfüzér. Persze érdemes azt is megfontolni, hogy ezzel a fogyasztás is arányosan nő, ez utóbbit vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük! Szerencsére ma már a LED-es technológia elterjedésének köszönhetően a fényfüzérek energia- és költséghatékonyak.
 5. Szín: A fényfüzér színe már ízlés kérdése. Van, aki a színesre esküszik, mondván, ettől lesz a karácsony igazán ünnepi. Persze akadnak szép számban olyanok is, akik viszont a diszkrétebb, egyszínű, azon belül is leginkább a fehér árnyalatot keresik. Utóbbi kapcsán nem árt tudni, hogy még a fehér fényfüzérből is két verzió létezik: a kissé sárgásba hajló meleg, illetve a valóban fehér, ún. hideg változat. Utóbbi tökéletesen alkalmas például a jégcsapok megidézésére. A színválasztás a kábel esetében is fontos szempont lehet. Kültérre érdemes átlátszót választani, így tulajdonképpen csak a fények láthatóak, ennek köszönhetően pedig a fénydekoráció még természetesebbnek és meghittebbnek hat.
 6. Áramellátás: A legtöbb fényfüzér általában 220 voltos hálózatról táplálható, de léteznek napelemes, illetve elemes megoldások is. Ezek nyilván egyszerűbbek és rövidebbek, míg a nagyobb és akár több száz lámpából álló változatok kizárólag 220 voltos hálózatról üzemeltethetőek.
 7. Fényjáték funkciók: Ma már az egyszerűbb fényfüzérek is rendelkeznek többféle fényjáték funkcióval. Ez lényegében a lámpák automatikus ki-be kapcsolgatásával ér el még különlegesebb hatást. A funkciók száma, illetve azok leírása általában megtalálható a termék dobozán.

Tippek

Kulteri-fenyfuzer-kivalasztasa-1.jpg
 • Mielőtt vásárlásba kezdenénk, gyűjtsünk ötleteket a kültéri fényfüzérek elhelyezésével kapcsolatban. Érdemes például a Pinteresten vagy a Google-on keresgélni, ahol nagyon sok látványos és kreatív megoldás található mintaként.
 • Ha már megvan, hogy melyik megoldást választjuk, a vásárlás előtt mindenképpen mérjük meg a díszítendő felületet, hogy hosszában is megfelelő legyen a füzérünk.
 • Okosotthonos konnektoraljzat, illetve elektromos vagy akár mechanikus időzítőkapcsoló segítségével azt is pontosan szabályozni tudjuk, hogy a fényfüzér mikor kapcsoljon be és ki.
 • Léteznek ún. toldható fényfüzérek is. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően akár többfajta fényfüzér is csatlakoztatható egymásba, ezáltal a rendszer egyetlen dugaljról működtethető.

Amire szükséged lehet

 • Áramforrás (hálózati, napelemes, elemes)
 • Megfelelő hosszúságú és színű fényfüzér
 • Szerszámok és segédeszközök a rögzítéshez
 • Időzítőkapcsoló
 • Okosotthonos aljzat

Figyelmeztetések

Kulteri-fenyfuzer-kivalasztasa-0.jpg
 • Evidensnek tűnik, de rendkívül fontos, hogy kültérre kizárólag speciális, kültéri fényfüzért használjuk, ezek ugyanis – a beltériektől eltérően – ellenállnak a hónak, az esőnek és egyéb viszontagságoknak is, így nem okoznak zárlatot, és persze a legfontosabb, elektromos sérüléseket sem.
 • A fényfüzér rögzítése során ügyeljünk arra, hogy a kábel ne sérüljön meg! Felszerelés, dekorálás, ill. rögzítés közben mindenképpen legyen kihúzva a konnektorból, és csak azt követően dugjuk be, ha már végeztünk, valamint biztosak vagyunk abban, hogy már senki sem nyúl hozzá.
 • Nem biztos, hogy karácsony után minden kültéri fényfüzért el kell távolítani! Egy késő nyári estébe nyúló kerti partin is igazán kellemes hangulatot tud teremteni egy ilyen apró, fénylő kiegészítő!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell