Külföldre pénzt utalni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Külföldre pénzt utalni?

Penz-utalas-kulfoldre-olcson-lehetosegek-tippek.jpg
Külföldre kell pénz utalnod, de nem tudod, mivel érdemes és hogyan lesz a legolcsóbb? Cikkünkben bemutatjuk a különböző szolgáltatókat és lehetőségeket, no és azt is, hogyan, illetve melyik rendszerrel tudsz a lehető legolcsóbban külföldre pénzt utalni.


[szerkesztés] Lépések

  1. A nemzetközi pénzátutalásnál a biztonságon és a gyorsaságon felül a legfontosabb szempont az olcsóság. A külföldre történő pénzutalásnál bizony komoly különbségek vannak az egyes lehetőségek között. A valutaváltás, valutakonverzió mellett gyakran csak a konkrét átutalás után vesszük észre, hogy bizony rejtett költségek is megtalálhatók az árban. Az alábbiakban a főbb lehetőségeket vesszük sorra.
  2. TransferWise: A TransferWise egy szolgáltató, mely lehetőséget biztosít a külföldi pénzátutalásra. A pénz átváltása másik valutára egyrészt középárfolyamon történik, másrészt az utalás költsége egy fix százalékos díjtétel.
  3. PayPal: A pénz átutalására egy másik lehetőséget a PayPal biztosít. Mindenképpen ellenőrizd, hogy milyen árfolyamon történik a váltás. A PayPal saját kalkulátora a Summary menü alatt megjelenő oldalon a PayPal Balance Details majd a Manage currencies linkre kattintva érhető el. Itt találod a kalkulátort, amivel megnézheted, hogy mennyibe kerül majd várhatóan az utalás.
  4. Hagyományos banki átutalással: Természetesen használhatod a bankodat is külföldi utalásra, de nagyon alaposan olvasd el az utalás feltételeit, hogy minden költséggel tisztába kerülj. A bankok már a két valuta között is a középárfolyamnál számodra kedvezőtlenebb saját árfolyamot használják, így már itt többet fizetsz. Ezen kívül – banktól függően – egyéb plusz díjtételekkel számolhatsz az átutalni kíván összeg konkrét értékének függvényében. A banki átutalások megbízhatóság szempontjából mindenképpen jelest érdemelnek, azonban az átláthatóság és olcsóság tekintetében nem tekinthetők ideális választásnak.


[szerkesztés] Tippek

  • Mielőtt pénzt utalsz külföldre, hasonlítsd össze az egyes szolgáltatók árait. Használd az online kalkulátorokat, vagy kérj ajánlatot.
  • Válassz olyan szolgáltatót, ami középárfolyamon vált a két valutanem között, számodra ez lehet az olcsó nemzetközi pénzküldés kiindulópontja.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Bankszámla
  • TransferWise-fiók
  • PayPal-fiók[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Figyelj a rejtett költségekre, olvasd el az apró betűs részeket. Sokszor a 0%-os díj csak az átutalás egyetlen paraméterére vonatkozik miközben egyéb tranzakciós és/vagy konverziós költségeket, alapdíjakat számolhatnak fel.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell