Közműtartozásokat ingatlantulajdonosként rendezni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell közműtartozásokat ingatlantulajdonosként rendezni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Property_g196-Light_Water_Phone_House_Icons_p76491.html

A közműtartozások felhalmozódása nem játék! Ha ingatlantulajdonos vagy, ne rizikózz. Ha bérlő vagy, fizesd rendesen. Ez a cikk arról szó, hogy mi történik, ha valaki nem fizet, és milyen jogai vannak a szolgáltatóknak.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha ingatlanod van, az nem csak vagyont és jogokat jelent, de kötelezettségekkel is jár. Az ingatlan állagmegóvása és működtetése költségeinek viselése elsődleges feladata a tulajdonosnak.
 2. A jogszabály nem tiltja, sőt bérleti szerződések vagy más használati szerződések esetén engedélyezi, hogy a tulajdonos a rezsifizetést (ilyen a közművek díjának a fizetése is) áthárítsa az ingatlan tényleges használójára, vagy más személyre (a birtokba adás napjától). Erről a felek írásbeli szerződést köthetnek. (Szóbeli megállapodást ne köss, mert nem lehet vita esetén bizonyítani, hogy ki mit mondott anno...) Sőt, a fizető nevére át is lehet iratni a közműórákat, ehhez az aláírt megállapodást kell bemutatni.
 3. Ha azonban a szerződéses kötelezett fél (bérlő, albérlő, használó vagy más, aki írásban vállalta a rezsi fizetését) nem tartja be a megállapodást, akkor a hitelezőként fellépő közműtársaság (vízművek, gázművek, áramszolgáltató, telefontársaság stb.) végső soron a tulajdonost kötelezheti a fizetésre és ez ellen nem lehet mit tenni, ehhez joga van (az 1. pontban írott szabály miatt).
 4. Ha tehát áthárítod a fizetést, mindig megbízható személyt válassz, mert ha nem így jársz el, pórul is járhatsz. Köss szuper-biztonságos bérleti szerződést (például felszólítás, felmondás, stb.) és nem fizetés esetén időben lépj!
 5. Ha nem fizeted az áramot vagy a gázt vagy a telefon díját, a közművek kikapcsolja majd a szolgáltatást az ingatlanodban. Ezt jogosan teszi meg, de előtte mindig írásban határidőt kell szabnia a fizetésre, és szólni, hogy ki fogja kapcsolni a szolgáltatást, ha nem fizetsz. A vízművek nem vonhatja meg a teljes vízszolgáltatást, de például csökkentheti a nyomást a csövekben vagy lajtoskocsiban küldheti a vizet a házhoz (ezt higiéniai okokból a rá vonatkozó jogszabályok írják elő).

[szerkesztés] Tippek

 • Határidőben fizesd a rezsicsekkeket! Ha esetleg késel, akkor ne késs többet 15-30 napnál. Ekkora késedelemnél még pótolhatod a fizetést, de még nem kapcsolják ki a szolgáltatást.
 • Évente ellenőrizd a közműszámláidat! Ha túlszámlázást tapasztalsz, azonnal egyeztess a szolgáltatónál.
 • Ha csúszol a fizetéssel, vagy nagyobb tartozásod halmozódott fel, időben kérj részletfizetést, de utána a kapott határidőkben mindig fizess pontosan!
 • Ha bérlőd nem fizet, ne halogass, azonnal szólítsd fel a fizetésre! Küldd el a tartozás összegét neki, és ha lejárt a határidő és még mindig nem fizet, máris mondd fel a szerződést egy jó ügyvéddel és tedd ki az ingatlanodból, hogy további kárt neked ne okozzon.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ahhoz, hogy a szolgáltatótól kedvezményeket kaphass, jövedelem igazolásra lesz szükséged, vagy annak igazolására, hogy nincs állásod vagy kevés a pénzed. Kérdezz az ügyfélszolgálatoktól!
 • Bizonyos tudásra is ahhoz, hogy a megfelelő kérelmet add be a szolgáltatóhoz, és úgy írjál, hogy megsajnáljanak és el tudd érni a kért kedvezményedet (részletfizetés, kamat elengedés).
 • Ügyvédre, ha beperelt a szolgáltató és valamit vitatkozni kényszerülsz vele (például túlszámlázás volt vagy a mérőóra hibás volt, stb.) A perjogi taktikákhoz vegyél igénybe szakértőt.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Figyelj arra, hogy ha késedelmesen fizetsz, a szolgáltató mindig kamatot és adminisztrációs díjakat számít fel a késedelem után. Hogy mennyit, azt a szolgáltató ÁSZF-ben vagy a számlákon az apróbetűs részeknél, esetleg az ügyfélszolgálati telefonszámokon tudod megkeresni.
 • Ha kikapcsolják a szolgáltatást, lehetőséged van a visszakapcsoltatásra, de ez mindig két további dologgal is együtt jár: extra díjat kell fizetned a visszakapcsolásért és mindig azonnal ki kell fizetned a teljes tartozást, enélkül nem fogsz újra gázt vagy áramot kapni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, DrnemethLAW.hu, Kiscsillag